Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

chleba ve vajíčku
Zdroj: Toprecepty, mika59

Chleba ve vajíčku je výborným obyčejným jídlem, které nemusí být nutně zcela nezdravé. Kromě toho může posloužit jako skvělé využití zbytků. Máme nápady, jak si toto jídlo vylepšit.

Z čeho si připravit chleba ve vajíčku

Někdy zkrátka nemáme doma mnoho potravin, anebo nevíme, co k večeři. Chleba ve vajíčku je ideální příležitost, jak zužitkovat starší pečivo a někdy i použitá vajíčka, třeba z obalování řízku nebo z potírání těsta na štrůdl.

Ačkoliv chleba ve vajíčku lze připravovat i z čerstvého pečiva, nedoporučujeme to. Čerstvý chléb až příliš nasákne vajíčko i olej, může se při smažení rozpadat a neutvoří tak křupavou kůrku jako chleba starší. Proto určitě volte chleba nejméně den dva starý. Když bude domácí, tím lépe. Chleba ve vajíčku je dobrý sám o sobě, ale dá se ještě vylepšit. Poradíme, jak na to. 

Jak na poctivý chleba ve vajíčku

Na základní variantu potřebujete: 2 vajíčka, 2-3 krajíce chleba, sůl, pepř a olej na smažení. Jak na to? Vajíčka rozkvedlejte v misce, osolte je a opepřete. Krajíc chleba rozkrojte na půlky, aby se lépe obalovaly. Na pánvičku nalijte olej a rozpalte jej. Pozor, nesmí se z něj kouřit, to už by byl rozpálený moc. Správně rozpálený tuk poznáte tak, že do něj vhodíte drobeček a ten začne hned pěnit.

Chleba obalte ve vajíčku, počkejte vždy pár sekund, až hezky nasaje tekutinu, mírně ho nechte odkapat a dejte smažit na pánvičku. Až bude jedna strana hotová, otočte chléb a opečte ho po druhé straně dozlatova.

Jak vylepšit vaječnou směs

Kromě pepře a soli můžete dát v době, kdy máte osmaženou první stranu chleba a otočíte ho, plátek tvrdého sýru (třeba eidam), který se hezky rozteče. Tuto podobu milují obzvlášť děti. Jinou možností je využít nastrouhaný tvrdý sýr už ve vaječné směsi, třeba s bylinkami, jako je pažitka, rozmarýn, tymián. Ale pozor, sýr může mít tendenci se rychleji přepalovat. 

Jak upéct chleba ve vajíčku v troubě

Chleba ve vajíčku nemusíte připravovat jen na pánvičce. Snadno ho přichystáte i v troubě. Jednoduchá příprava spočívá v tom, že plátky chleba zalijete vajíčkem, posypete sýrem a nakrájenou šunkou. Pak už jen pečete v pekáčku vyloženém pečicím papírem ve velmi horké troubě. 
Můžete se ale také rozhodnout pro zcela jinou variantu chlebu ve vajíčku a připravit ji dokonce i na slavnostní stůl. V tomto případě se totiž chleba krájí na kostičky a dává do košíčků na muffiny. 

Náš tip: Připravte si klasický chleba ve vajíčku na pánvičce:

Jak obložit chléb ve vajíčku

To, jak naložíte s chlebem ve vajíčku, záleží jen na vás. Můžete na něj dát tradičně hořčici (plnotučnou, skvělá je i dijonská), ale kečup je také variantou. Ozdobte kolečky červené nebo bílé cibule, plátek papriky, dekorativně vypadají i plátky ředkvičky. Pokud jste nedávali plátek sýru roztéct na pánvičce, můžete plátek použít na ozdobu. Chléb pak ještě více zasytí. Velmi dekorativně také vypadají ještě plátky natvrdo uvařeného vajíčka. Oku lahodí, když je chléb posypaný pažitkou nebo petrželkou. Často se k němu přidávají kyselé okurky, nebo sterilovaná řepa.

Recepty k tomuto článku