Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bleskový chleba z pánve pane in padella: Jednoduché italské pečivo připravíte do půl hodiny a výborně se hodí na sendviče
Zdroj: Wikimedia Commons, Di Steven Depolo from Grand Rapids, MI, USA - Arepitas or Arepas Food Macros August 25, 20101, CC BY 2.0

Došlo vám doma pečivo a do obchodu se vám už nechce? Tak si připravte tento jednoduchý italský chléb pane in padella. Nepotřebujete na něj kvásek, jen instantní droždí, a vlastně ani nemusíte zapínat troubu. Při jeho pečení si totiž vystačíte jen s obyčejnou pánví. 


I na pánvi se dá upéct chléb

Domácí italský chléb pane in padella je přímo geniální vynález. K tomu, abyste si jej udělali, nepotřebujete žádné pekařské zkušenosti a zvládnete jej upéct i tam, kde nemáte k dispozici troubu, připravuje se totiž stejně jako placky na pánvi na sporáku. Chutná ale přitom skoro jako normální pečivo, díky kvasnicím je krásně nadýchaný, uvnitř měkký, ovšem na povrchu hezky křupavý.

Po upečení si jej pak můžete obložit sýrem, salámem, namazat máslem a marmeládou nebo  nutellou. Dá se i podélně proříznout a pak podávat jako sendvič naplněný třeba šunkou prosciutto crudo nebo mozzarellou. Výborně chutná i jen namočený do olivového oleje. Servírovat ho můžete rovněž jako přílohu k vydatným italským zeleninovým polévkám, jako je třeba minestrone.

Pane in padella dochutí bylinky

Už příprava samotného těsta je poměrně rychlá, a to i přesto, že se do těsta používá droždí. Těsto stačí jen krátce prohníst a nechat krátce vykynout. Chléb si můžete připravit jen tak neochucený, vynikající chuťovku získáte, když do těsta přidáte bylinky, třeba oregano, šalvěj, tymián nebo třeba olivy.

Vznikne vám pak taková jednodušší verze italského chleba focaccia. Do sladké varianty pak zase můžete vmíchat trochu ořechů. V originálním receptu se chléb připravuje z obyčejné pšeničné hladké mouky, klidně ji ale můžete nahradit třeba špaldovou, celozrnnou nebo i rýžovou, což ocení celiaci. 

Jak upéct rychlý chléb z pánve?

Pokud vás toto bleskové pečivo zaujalo, snadno si ho můžete připravit podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 100 ml vody, 6 g instantního droždí a sůl. 

Postup: Mouku nasypejte do mísy, přidejte vodu, olej a droždí a vše promíchejte. Začněte hníst těsto, po chvíli přidejte sůl a pokračujte v hnětení, dokud nezískáte měkké, pružné a nelepivé těsto. Případně přisypejte trochu mouky.  

Těsto pak zakryjte a nechte asi 20 minut na teplém místě kynout. Poté je rozdělte na 4 bochánky a každý trochu zploštěte. Bochánky pak na pomoučněném vále vyválejte na menší silnější placky.  

Rozehřejte pánev s nepřilnavým povrchem a chlebové placičky opékejte jen tak nasucho. Pokud by se vám chléb příliš připékal, můžete na pánev nalít pár kapek olivového oleje.  Z každé strany chléb opékejte asi 2-3 minuty dozlatova. Poté jej vyjměte a podávejte ještě horký. 

Náš tip: Pokud máte o trochu víc času, můžete si upéct klasický chléb, ovšem bez hnětení, podle našeho video receptu

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si