Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí kuřecí nugety
Zdroj: Freepik, Racool_studio

Kuřecí nugety neboli chicken nuggets jsou typickou specialitou fast foodů a obzvláště děti je milují pro jejich křupavost. Dopřát jim tuto ne zrovna zdravou dobrotu můžete i s čistým svědomím. Domácí kuřecí nugety nejsou složité na přípravu a s našimi tipy si na nich pochutnáte vy i děti více než v oblíbeném řetězci.

Vyplatí se kuřecí nugety vyrobit doma?

Ceny za chicken nuggets ve fast foodech se mohou lišit podle lokality i výhodných nabídek. Orientačně však za výhodné balení 20 kuřecích nuget zaplatíte asi 220 korun. Stejné množství vyrobíte z přibližně 500 g kuřecích prsou, které vyjdou na 110 korun. Dále se na nugety použije mouka (10 Kč), kukuřičný škrob (10 Kč), trochu mléka (2 Kč), vejce (6 Kč), koření (5 Kč) a větší množství oleje (30 Kč). Připočítat musíme i asi 5 korun na spotřebované energie. Dohromady tedy vyjde 20 kousků domácích kuřecích nuget na 178 korun.

Jak na křupavé kuřecí nugety

Základem pro výrobu chicken nuggets je maso z kuřecích prsou, které pokud možno nezbavujte tučných částí. Ty dodají nugetám více chuti. Maso umelte v mlýnku nebo pomocí sekáčku. Dá se koupit i mleté kuřecí maso, u kterého ale nelze přesně určit kvalita vstupního produktu. Další možností je nechat si kuřecí prsa namlet přímo u řezníka. Výhodou domácího pomletí pomocí sekáčku je, že si sami můžete zvolit hrubost kousků.

Z koření kromě soli a pepře budete potřebovat sušený česnek a sušenou cibuli, které se dají sehnat v každém supermarketu. Koření se dá přidat k masu už během mletí.

Mleté maso smíchané s kořením vytvarujte do menších nugetek a prozatím odložte na pečicí papír. Takto připravené kousky se nechají asi 2 hodiny v mrazáku. Jednak to zajistí, že se budou snadno obalovat, a také si po usmažení zachovají šťavnatost a stejnou strukturu, jako znáte z fastfoodu.

Obalování kuřecích nuget probíhá ve 2 fázích. V první fázi se použije směs hladké mouky, škrobu a soli, následně se nugeta vykoupe ve vajíčku smíchaném s mlékem, poté se obalí opět v první směsi. Jakmile jsou takto obalené všechny kousky, přichází na řadu druhá fáze obalování v těstíčku, po které se ihned vkládají kuřecí nugety do rozehřátého oleje. Těstíčko se skládá z hladké mouky, škrobu, vody, soli a pepře.

Olej na smažení se dá použít slunečnicový nebo řepkový a měla by ho být dostatečná vrstva, aby se nugety nepřichytávaly ke dnu nádoby. Použijete-li méně oleje, je třeba nugety obracet v polovině smažení.

Smažení se rovněž provádí ve 2 fázích. Nejprve se nugety předsmaží asi 1 minutu při střední teplotě a nechají odpočinout, poté se při vyšší teplotě dosmaží. Dvoufázové smažení zajistí krásně křupavou krustu, která je typická pro fastfoodové chicken nuggets.

Recept na kuřecí nugety

Na 500 g kuřecích prsou použijte přibližně 1 zarovnanou lžičku soli, větší špetku pepře, 1 lžičku sušeného česneku a 1 lžičku sušené cibule. První obalovací směs se skládá z 1 hrnku hladké mouky, ½ hrnku kukuřičného škrobu a větší špetky soli. Druhou směsí bude 60 ml mléka a 1 vejce, na těstíčko si připravte 1 hrnek hladké mouky, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 200 ml vody, ½ lžičky soli a ½ lžičky pepře. Na smažení se spotřebuje asi 500 ml oleje. Jak na to?

Kuřecí prsa nakrájejte na větší kousky, přidejte sůl, pepř, česnek, cibuli a pomocí sekáčku nebo mlýnku na maso pomelte nahrubo. Z masa vytvarujte menší nugety které odkládejte na pečicí papír. Kuřecí nugety nechte i s pečicím papírem asi 2 hodiny v mrazáku.

Připravte si 3 misky na obalovací směsi:

  • V první smíchejte mouku, škrob a sůl
  • V druhé rozšlehejte vejce společně s mlékem
  • V třetí rozmíchejte mouku, škrob, vodu, sůl a pepř pomocí metličky. Těstíčko by mělo mít konzistenci asi jako hustší palačinkové a hrudky v něm nejsou na škodu. Naopak vytvoří na povrchu nuget skvělou krustu.

Nejprve obalte mražené kuřecí nugety v první misce, poté namočte do druhé misky a opět vraťte do první. Takto obalte všechny kousky a mezitím nechte rozehřát olej na střední teplotu.

Jednotlivé kousky namáčejte do těstíčka, nechte lehce okapat a ihned vložte do oleje na asi 1 minutu. Ještě světlé předsmažené nugety nechte 5 – 10 minut odpočinout, olej rozehřejte na vyšší teplotu a nugety do něj opět ponořte. Poslední fáze smažení dozlatova bude trvat asi 3 – 4 minuty.

Zdroje informací:

mcdonalds.cz
albertdomuzdarma.cz
kosik.cz

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více