Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Milujete hamburgery? A víte, kam zajít na autentickou americkou kuchyni plnou vůně šťavnatého masa? V posledním díle Pohlreichova souboje restaurací se proti sobě postavily dva podniky, které se specializují na americkou kuchyni – pražský Dock House a poděbradská Obora. 


Do restaurace zapojil i rodinu

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich se na tento díl těšil. „Ameriku miluji,“ svěřil se na začátku pořadu. Přiznal, že tipů na podniky, které se na hamburgery specializují, přišlo do redakce nejvíce. „Vybrat ty dvě, které si zaslouží proti sobě bojovat, byl těžký úkol,“ glosoval výběr. 

Majitel Dock House Jaroslav Zatloukal se úspěchu nebojí. „Jsme nejlepší stejková restaurace ve střední Evropě,“ nebál se pochválit. Svůj podnik vybudoval jako srdcovku a zdatnou pomocnicí je mu i dcera Nela. S restaurací vyrůstala a teď v ní tátovi pomáhá. „Tátovi se mohu svěřit se vším, vždy mi dobře poradí,“ vyjádřila ke svému tátovi obdiv dcera Nikol.

Kamarádi ze školky se dělí o kuchyň

Kuchyni v Docku vládne sympatický šéfkuchař Vratislav Oehm a zdatně mu jako sous-chef sekunduje jeho kamarád Matěj. „My se vidíme i poslepu, nenarážíme do sebe ani když jsme k sobě zády,“ popsal svou spolupráci s Matějem Vráťa. Není divu, ti dva se znají od školky. Chodili spolu pak i na základku, na střední a teď spolu pracují už v několikáté restauraci.

V Dock House si pro autobus plný strávníků připravili pořádnou porci Ameriky. V předkrmech si mohli návštěvníci vybrat mezi portobello se sýrovou espumou a kachní paštikou s pečeným čajem. Na hlavní chod servírovali buď telecí steak nebo hovězí hamburger. Sladkou tečkou mohl být buď čokoládový fondán nebo šodó kobliha s tonky (s fazolí Tonky). 

Brigádnice, co podržela restauraci

Drobná chybička se vloudila hned u předkrmů. První zákazníci dostali předkrm bez rajčatového džemu. Šéfkuchař pohotově zareagoval a džem jim poslal ke stolu extra. Vydávání hlavních jídel proběhlo jako na drátku, ale pak přišel zádrhel v podobě spálené první várky fondánů. Poslední dezert z kuchyně odešel vteřinu před koncem limitu! 

Celkově byl však šéf Pohlreich spokojen. „Ten podnik má obrovskou energii a je vidět, že majitel má s gastronomií obrovské zkušenosti, budou nepříjemný soupeř pro každého,“ zhodnotil konec zátěžového testu v restauraci.

Velkým překvapením byla pro Pohlreicha sedmnáctiletá dcera majitele Nela, na place se otáčela jako zkušená servírka a byla velmi pohotová. Okamžitě na vyžádání nabídla vegetariánské variace jídel pro vegetariána, který „omylem“ zabloudil do restaurace specializované na masotariány.

„To co si tu dneska předvedla ty, nemá s brigádníkem nic společného, miluji, když je na lidech vidět, že mají svou práci rádi,“ byl Nelou a jejím přístupem k práci nadšený Zdeněk. „Ta cedulka brigádník je zbytečná,“ uznal po hodnocení restaurace její otec. 

Šéfkuchař, co tříská pánví

Druhou soutěžící restauraci Oboru najdete v lesoparku v Poděbradech. Tam v kuchyni vládne Jakub Parus, který je zároveň jedním ze spolumajitelů. Jakub přiznává, že je impulzivní a vzteklý. „Nic mě neuklidní tak, jako pořádně třísknout pánví, ale už nemlátím lidi, takže dobrý," smál se potetovaný sympaťák. Je to pěkně ostrý chlap, nože si kove sám.

Při sestavování soutěžního menu se inspiroval Kalifornií. K předkrmu nabídnul krevety s avokádem a tatarák z bizona. Hlavní chod tvořil smažený softshell krab podávaný v černé briošce, případně Brisket (hovězí hrudí) z vlastního smokeru. Americkou sladkou tečku na závěr tvořil skořicový muffin nebo rozebraný hruškový koláč. 

Zátěžový test začal dost rozpačitě. Čtvrthodina byla pryč, ale v kuchyni mohli hrát piškvorky. Číšníci si totiž špatně zorganizovali práci. Musel nakonec zasáhnout až Pohlreich a trochu to tam zorganizovat. Na Jakubovi bylo vidět, že se drží, aby nevypěnil. Když se servis zabýval vydáváním nápojů a jídlo z kuchyně nikdo nenosil, Jakub popadl předkrmy a odnesl je hostům sám

Navíc jeho kuchařský pomocník udělal začátečnickou chybu, když na studenou pánev hodil moc krevet, takže se nerestovaly… „On to dělá běžně správně, ale je nervózní z těch kamer,“ omlouval pomocníka Jakub.

Udělám si sám…

Celkově servis ze začátku působil zmateným dojmem. Kuchyně naopak trpěla tím, že drsňák Jakub je perfekcionista a do činností málo zapojoval své pomocníky. A to mu nakonec vytýkal i Pohlreich. Nervozita stoupala i proto, že mnoho hostů si objednávalo kraba a hrozilo, že dojde...

Nakonec byla však katastrofa zažehnána. Všichni dostali svá jídla, přitom do konce časového limitu chybělo 10 minut

Jak servis může pohřbít skvělou kuchyni

Ačkoliv Pohlreich byl v obou restauracích po zátěžovém testu spokojen, tak tajný host odhalil v obou restauracích spoustu nešvarů. Bohužel v obou případech to famózní kuchyni kazili číšníci. 

V Dock House se číšník například drbal na zádech, když hostům prezentoval nabídku a nedokázal zákazníkům prodat to nejlepší a spokojil se s tím, co si chtěl tajný host objednat. Nedokázal přímo říct, složení jídla a neodpustitelnou chybou bylo, jak se číšník stavěl ke stolu. „Číšník nemá stát u stolu tak, aby se k němu musel host obracet,“ vytýkal jim chyby Pohlreich, ale celkově byl spokojen.

Servis v Oboře naopak Pohlreich nejprve přirovnal k teleshopingové nabídce, to, když se hostům snažil číšník prodat některé vedlejší produkty, které si restaurace sama vyrábí. Naprostý nonsens bylo, jakými slovy hostům nabídnul dezert. „Teda, my moc dezerty nemáme. Jsou tam palačinky v takovém pomerančovém karamelu.“ To šéfa doslova rozlítilo. Produkty na piánu vnímáte jako upselling, ale ten úplně nejjednodušší upselling, tedy nabídnout zákazníkům dezert, o který si sami říkají, totálně zazdíte. Americká kuchyně stojí na servisu a upsellingu,“ naštvaně komentoval video Pohlreich, ale nakonec i tady nešetřil chválou: „Jste srdcaři, máte entusiasmus, jak k tomu přistupujete, tak využijte ten potenciál na plný pecky.“

Totální obrat šancí na výhru

V Pohlreichově restauraci se týmy obou restaurací postavily proti sobě, ale zároveň musely se soupeři i spolupracovat. Za úkol měly postavit jídelníček na základě vepřového masa. Obě restaurace jako předkrm podávaly tacos. Obora s ceviche z čerstvé tresky a Dock House tacos naplnil trhaným masem.

Hlavní chod Obory byla vepřové kotleta Duroc podávaná s pyré ze sladkých brambor se smaženým kadeřávkem a Dock House se prezentoval vepřovým steakem Iberico Secreto řezem s jeřabinovou majonézou.

Ač soupeři, v kuchyni oba týmy působily dojmem dobře sehraného orchestru. Bezvadně spolu komunikovaly a ačkoliv měla Obora jídlo o trochu časově složitější, odcházela jídla na servis současně. 

I hosté byli oběma jídly nadšeni. Vítězka Masterchefa Besky nešetřila chválou: „Bylo to skvělé a aj vizuálně to bylo perfektní.“

Pohlreich neměl lehkou volbu: „Chutná mi obojí, tohle bude těžká volba. Kdybych to měl hodnotit podle zátěžového testu, vítězem by se stal Dock House. Ale kdyby to stálo jen na zážitku z dneška, tak by zase vyhrála Obora. Jak to mám jako rozhodnout?“ Nakonec se však rafička váhy štěstí převážila na stranu Dock House.

Připomeňte si momenty z natáčení v naší fotogalerii: 

Fotogalerie - Souboj amerických restaurací

Ukázat 21 fotografií

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat