Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skromná kuchyně: Dušený špenát může být levná delikatesa, když jej správně dochutíme. Roli hrají smetana i dokonale osmažená cibulka
Zdroj: Toprecepty, mika59

Vzbuzuje ve vás dušený špenát zvláštní pocity? Tak to jste jej ještě nejspíš neochutnali v jeho nejlepší úpravě. Má nádhernou svěže zelenou barvu a i chuťově je vynikající. S našimi tipy si ho můžete snadno připravit.

Jak na špenát

Špenát mnozí milují, obzvlášť když je dobře připravený, jedná se o velkou dobrotu. Tuto listovou zeleninu si můžeme snadno vypěstovat doma v truhlíku, ale také nakoupit čerstvou i mraženou.

S tou mraženou není žádná práce. Jen je třeba ji dobře vybrat. V mrazících pultech obchodů ji najdeme jako protlak, ale i v listové podobě (celý i nasekaný), přičemž díky listové variantě bude naše jídlo mnohem vzhlednější. Špenát se velmi často připravuje dušený a je to dobrá volba, protože je i cenově výhodný. Necelé půl kila (450 g) mraženého špenátového protlaku můžeme pořídit už za 16,90 Kč.

Co je potřeba na dušený špenát

Dušený špenát patří mezi takovou naši národní klasiku. Objevoval se ve školních jídelnách, ale připravovaly ho i babičky. Podával se k bramborám a masu nebo vejcím. Jako jedna ze slaných variant se zavinoval i do palačinek.

Na výborný dušený špenát potřebujeme již zmíněný listový špenát. Kromě toho se bude hodit máslo, mléko, česnek, sůl a případně cibule.

Pokud budeme mít čerstvý špenát, bude ho potřeba nejdříve důkladně omýt, nejlépe v dřezu se studenou vodou. Promícháme ho rukama, aby se špína odstranila. Špenát je nezbytné nechat dobře okapat, bude se případně hodit odstředivka na salát. Prospěje nám to u rychlejšího dušení.

Jak vylepšit dušený špenát

Dušený špenát můžeme připravit samotný, ale i s cibulkou. Ještě lepší variantou je jarní cibulka. Někdy se používá mléko, pro luxusnější variantu můžeme zvolit smetanu ke šlehání. Dochutíme ho prolisovaným česnekem, který přidáme na konec dušení. Pokud by byl ten čerstvý příliš silný, využijeme granulovaný.

Co je potřeba vědět pro dušení špenátu

Než začneme dusit, pokud máme čerstvý špenát, je třeba ho oblanšírovat. To spočívá v krátkém a prudkém spaření ve velkém množství slané vroucí vody a v následném prudkém zchlazení ledovou vodou. Díky tomu nebude špenát tmavý. Pokud máme mražený špenát, tyto kroky pro nás odpadají.

Další důležitý krok se týká samotné přípravy. Špenát se sice dusí, ale jde přitom o minuty. Je třeba tuto zeleninu připravit rychle. Špenát se totiž nesmí dusit dlouho, aby z něj nevznikla ta nevábná hmota z některých jídelen.

Jak na přípravu dušeného špenátu

Na přípravu nejlepšího dušeného špenátu budete potřebovat: 450 g mraženého listového špenátu, tenký plátek másla nebo lžičku sádla, 50 g cibule (jarní cibulky), 1 smetanu na šlehání, 2 –3 stroužky česneku (podle chuti), pepř a sůl.

Jak na to? Česnek očistěte a prolisujte. Cibuli očistěte a nakrájejte najemno. Pokud máte jarní cibulky, odřízněte kořínky a větší část zelené nati. Pokud je vnější vrstva poškozená, tak ji odstraňte. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo, přidejte cibulku a nechte ji zpěnit na středním plameni. Přidejte sůl. Cibulka by měla změknout, ale nezměnit barvu.

Přidejte na teplu a přilijte smetanu. Minutu asi trvá, než zhoustne. Zmírněte teplotu plotýnky a přisypejte špenát. Stále míchejte, aby listy dobře prošly rychlou tepelnou úpravou. Trvá to maximálně tři minuty. Vyteče troška šťávy, která naředí omáčku. Můžete ji opět nechat odpařit tak, že na chvíli přidáte teplotu. Je třeba pracovat opravdu rychle. Pak už jen špenát osolte podle chuti, případně trochu opepřete a přidejte prolisovaný česnek. Promíchejte a co nejdříve podávejte.

Náš tip: Výborné jsou také knedlíky plněné špenátem a uzeným. Připravte si je podle tohoto videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více