Hovězí roštěná

cardanka Kuchařka: cardanka

Doba přípravy: 2 hod. 4 porce Pro začátečníky 38 názorů

Suroviny

600 g hovězí roštěná (popř. zadní či plec)
2 cibule
3 lžíce plnotučné hořčice
1 masox
sůl
pepř
olej
hladká mouka
voda
zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem
Recept si zatím oblíbilo 22 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí maso nakrájíme na plátky, okraje plátků masa nařízneme a naklepeme po obou stranách. Naklepané plátky masa osolíme, opepříme a potřeme plnotučnou hořčičí taktéž po obou stranách.

  2. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky. Rozpálíme olej v hrnci, vložíme cibuli, necháme mírně zesklovatět a vložíme připravené maso.

  3. Plátky masa opečeme po obou stranách, necháme tzv. zatáhnout, podlijeme 300 ml. vody, přidáme masox. Pod pokličkou dusíme zhruba 1 hodinu. Podle potřeby podléváme vodou. Pokud je maso po 1 hodině dušení měkké (pokud by se nám zdálo maso tvrdé prodloužíme dobu dušení), připravíme si do zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem 3 lžíce hladké mouky a zalijeme studenou vodu. Sklenici uzavřeme, zatřepeme s ní několikrát jako se šejkrem a za stálého míchání vlijeme na masový základ, aby nám vznikla omáčka. Necháme provařit 20 minut.

  4. Podáváme s rýží, knedlíkem

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 592 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hovězí roštěná

  • Dajda Dajda

    Jezza: To ještě neznamená, že je to zdravé, případně že to, na co jsou zvyklí lidé z jedné části světa, svědčí strávníkům jinde. Osobně proti občasnému používání polévkových kostiček nic nemám, ale někde je to úplně zbytečné. Proč vyrábět s jejich pomocí UHO, když můžeme vyrobit na základě šťávy z masa a kvalitního koření omáčku zdravější a chutnější? A proč stále jenom masox, když jsou k dostání lepší polévkové kostičky?

    Odpovědět

  • Jezza Jezza

    Výborny recept, vsem se dělaly boule za ušima.
    Pro ty co zvracej nad použitím masoxu (glutamátu) doporucuji si vyhledat glutaman sodny na Wiki. Zjistíte že kuchyňská sůl je mnohem horší pro zdraví než MSG.
    Žiji v Jihovýchodni Asii a zde se přidává toto ochucovadlo skoro do všeho už staletí.

    Odpovědět

  • Legenda Legenda

    Super. Děkuji.<3

    Odpovědět

  • Zdenda Zdenda(neregistrovaná)

    Ota: slušně jste jim to nandal:-)super:yes:

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Zdeněk Hošic: Masox je nesmrtelné téma..;-):-)

    Odpovědět

  • Zdeněk Hošic Zdeněk Hošic(neregistrovaný)

    Co ten masox?Takovej hnus!!!!

    Odpovědět

  • casino casino

    Ota:
    No, to co tu popisujete není Hovězí roštěná, ale uvařená kráva ;-(

    Odpovědět

  • Ota Ota(neregistrovaná)

    No koukám že tady mnoho lidí dělá z toho buch ví co to není za vědu maso dám do tlakáče s kořenovou zeleninou měkké maso vytáhnu dám stranou. Zeleninu rozmixuji.Tím to již méně zahustím kysanou smetanou a málo mouky povařím dodám jemně nakrájené okurky dochutím, maso nařežu a hotovo do omáčky na zjemnění dám kousek másla.Knedlíček k tomu a máte boule za ušima vědátoři.Nikoho nechci podceňovat ale když má člověk hlad tak se stává dobrým kuchařem bez zbytečností a masox jak tady někteří kritizují už je vidím jak 4 hodiny vaří kosti pomalu na sporáku jak si ho rozlévají do hrnečků a mají jednu ledničku jen na vývary tady u této omáčky z vlastního vývaru někomu doporučuji čtvrtečku či půlku kostičky pro silnější výraznou chuť vaříme doma nejsme v Alkronu .

    Odpovědět

  • Pietro Pietro(neregistrovaný)

    Zkusil jsem poprve. Masox jsem nemel ale vubec tam nechybi. Delal jsem to v papinaku, takze za hodinku maso rozpadajici se. Na cibuli jsem nesetril 3 ks stredne velke a trochu mouky na zshusteni jsem dal. S rizi a je to super. Musim se pochvalit. Diky za navod. :-p

    Odpovědět

  • Martin Martin(neregistrovaný)

    martínek:Juu jste mě potěšil, taky dělám roštěnku i z prasátka, ale i s tou skořicí, špetičku, a dokonce někdy přidam i špetku perníkového koření.Ale to jak kdy

    Odpovědět

  • Pet Pet(neregistrovaný)

    Pet: Ještě dodávám, že samozřejmě se potom už omáčka neničí dalším zahušťováním moukou.(viz ta fotka nahoře s tou zakalenou omáčkou-je tam vidět ta mouka). Nedělejte to, je to zvěrstvo! :-))

    Odpovědět

  • Pet Pet(neregistrovaný)

    Ten recept je zásadně chybný ! Maso se po naklepání a naříznutí okrajů osolí, popepří a OBALÍ v hladké mouce. Potom se postupně osmahne do červena nejlépe na sádle v litinovém kastrolu za stálého odškrabávání připečené mouky.Potom maso i odškrabanou mouku vyjmeme a dáme stranou. Na zbylém tuku (můžeme i přidat) osmahneme cibuli do hněda, zalijeme vývarem či vodou a přidáme maso s oškrabky, případně i houby a dusíme do měkka. Stále hlídat, aby se nepřipeklo.

    Odpovědět

  • martínek martínek(neregistrovaný)

    misza:Moje řeč,taky dělám z vepřového,nesnažím se o continental ,prostě osolim a řádně opepřím prasátko,naklepu a už to jede,I když roštěnka je jinak z vepřového je mnohem rychlejší,chutná.A propo ja přidávám i špetičku skořice.Ale jak čtu recepty na jedno a totéž jídlo, tak rozdíly jsou obrovské. Jak maminka naučila tak dospělé děti vaří a ty hádky tady? Neee prostě chutě a stylům se meze nekladou.Důležité je aby potěšilo oko a bříško. Nejvíce různorodých názorů pozoruju u Stroganova.Prostě klasické dlabance máme každý vžitý jinak,důležité je to nezmrvit aby to chutnalo i když to není od maminky

    Odpovědět

  • Markéta Markéta(neregistrovaná)

    Výborné i bez masoxu :-)

    Odpovědět

  • ivan ivan(neregistrovaný)

    proč proboha musí vždycky nějaký( šéfkuchař) kritizovat běžný recepty používané běžně v domácnosti,chceš masox-dej masox hlavně nepi...uj.

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: hovězí roštěná hovězí roštěnky roštěná roštěná recept hovězí roštěná recept roštěnky z hovězího masa hovězí roštěná plátky recept hovězí roštěná recepty hovězí roštěnka recept na roštěnou roštěná hovězí rostenky recept rostena z hoveziho recepty hovězí maso roštěná recept na hovězí roštěnou rostenka recept recepty hovezi rostenka recept hovězí roštěná recept roštěná hovězí roštěnky recept

Zapomněl/a jsem heslo