Guláše
1. 6. 2009 Vaření
Základný recept: 1 000 g mäsa ( bravčové pliecko, hovädzie predné alebo mäso iného druhu ), 8 dl vody, 120 g masti, 700 g cibule, 3 lyžice paradajkového pretlaku, 4 lyžice mletej červenej papriky ( možno miešať s pálivou paprikou ), mleté čierne korenie, majoránka, soľ
Ďalšie ingrediencie ( podľa chuti ): 700 g zemiakov, zeleninová paprika, paradajky, chilli papričky, kukurica, syr, smotana....
Postup: Na masti opražíme do sklovita narezanú cibuľu, vložíme narezané mäso, opražíme, osolíme, okoreníme čiernym korením, podlejeme trošičkou vody a udusíme do polomäkka. Necháme vydusiť na tuk, primiešame mletú papriku, pretlak, ( v prípade niektorých druhov guláša narezané paradajky a papriky ), podlejeme trochou vody a dusíme. Keď je mäso mäkké, vložíme do guláša na kocky narezané zemiaky, zalejeme vodou ( pozor na množstvo, guláš nesmie byť riedky ), dokoreníme ďalšími ingredienciami podľa chuti a varíme, kým nie sú zemiaky mäkké.
Guláš podávame horúci s chlebom.
Druhy guláša:
Chilli guláš | základ + chilli papričky | |
Mexický guláš | základ + chilli papričky + kukurica + syr | |
Debrecínsky guláš | základ + údenina + paradajky + smotana | |
Uhorský guláš | základ + papriky + paradajky + zemiaky | |
Rumunský guláš | základ + paradajky + papriky + baklažán | |
Maďarský guláš | základ + papriky + chilli papričky + paradajky | |
Bulharský guláš | základ + papriky + zemiaky + mrkva + paradajky | |
Plzeňský guláš | základ + údenina + sterilizované uhorky + pivo | |
Volyňský guláš | základ + údenina + sterilizované uhorky + paradajky + papriky + čerstvé huby |
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Peanut punch: Mléčný arašídový koktejl je oblíbené afrodiziakum na Jamajce, připravit ho můžete i doma jen ze dvou ingrediencí
Banánové minikoblihy jen ze dvou ingrediencí: Do deseti minut máte na stole vynikající sladké dobroty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 9 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 13 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 14 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 14 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 14 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Komentáře
11. 1. 2011 14:45
17. 9. 2009 12:16