Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V současné době je in, tzv. „trendy“, pečení domácích cupcakes a makronek. Obě tyto pochoutky patří do minidezertů, které se snadno konzumují a krásně vypadají. Pojďme se blíže seznámit s těmito dobrotami...

V současné době je in, tzv. „trendy“, pečení domácích cupcakes a makronek. Obě tyto pochoutky patří do minidezertů, které se snadno konzumují a krásně vypadají.

Pojďme se blíže seznámit s těmito dobrotami...

Cupcakes

jsou vlastně malé dortíčky, ve volném překladu košíčky, či hrníčkové dortíky. Cupcakes se pečou v papírových košíčcích, případně ve formách, do kterých se papírové košíčky vloží pro uchování přesného tvaru cupcakes. Základní těsto je obvykle složeno z klasických surovin, jako je cukr, vejce, mouka a máslo, ale čím dál častěji se hospodyňky pouští do experimentování s dalšími surovinami, a není tedy divu, že jsou k dostání také cupcakes s ovocnými, či pikantními přichutěmi.

Cupcakes se na povrchu bohatě zdobí krémy, či cukrářskými hmotami a minimodelkami z modelovacích hmot.

Receptů na cupcakes je spoustu, my nabízíme jeden, který jsme osobně vyzkoušeli a zachutnal nám:

Čokoládové cupcakes (upečeme cca 12 kusů)

Suroviny:

2 celá vejce, 150g cukru, 180g kysané smetany, 55g hořké čokolády, 45g kakaa (nejlepší je holandské, je hodně tmavé), 115g másla, 100g hladké mouky, 1 kávová lžička prášku do pečiva, 1 vrchovatá kávová lžička jedlé sody, 1 vrchovatá kávová lžička soli.

Postup:

Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a přidáme do ní máslo a kakao a pozvolna rozpustíme, odstavíme, necháme lehce vychladnout. Elektrickým šlehačem vyšleháme vejce s cukrem do pěny a přidáme lehce zchladlou rozpuštěnou čokoládu, poté zakysanou smetanu a nakonec sypké suroviny (mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl). Takto připraveným těstem plníme papírové košíčky co 2/3 (kdo chce mít cupkaces krásně tvarované, použije formu na muffiny) a pečeme při 160-170°C cca 18-20 minut (samozřejmě respektujeme zkušenosti s vlastní troubou). Upečení vyzkoušíme špejlí – zapíchneme do těsta, a pokud bude, po vytažení z těsta, špejle suchá, cupcakes jsou hotové.

Poté je již jen dozdobíme dle fantazie krémem, či potáhneme cukrářskou hmotou a vymodelujeme kytičky, figurky, či jiné ozdůbky.

Krém z mascarpone

Suroviny:

1 vanička krému mascarpone, 1 ztužovač šlehačky (Zeesan banán, či jakýkoli jiný – dle chuti), 500ml smetany ke šlehání, cukr dle potřeby.

Postup:

Vychlazenou smetanu ušleháme na konzistenci jogurtu, zamícháme do ní směs Zeesanu a vody a necháme 1 hodinu v lednici odležet. Poté přimícháme mascarpone s cukrem a krém je hotový.

Povrch krému můžeme dozdobit třeba růžičkami z modelovací hmoty, či jen posypat cukrovým zdobením.

Makronky

jsou francouzské mandlové sušenky na povrchu hladké a křupavé a uvnitř křehké, rozplývající se na jazyku. Plní se nejrůznějšími krémy a jejich barvu můžete ovlivnit přidáním potravinářského barviva. Makronky jsou oblíbené hlavně na svatebních hostinách a oslavách. Díky svojí velikosti si je oblíbily také děti.

My nabízíme hotovou směs pro jednoduchou přípravu těchto sladkých dobrot, tedy makronky zvládne úplný začátečník.

Suroviny:

500g směsi na markonky, 100ml vody

Postup:

Směs na makronky smícháme s vodou a šleháme ve šlehači na nejvyšší stupeň 5 minut, nastříkáme na plech (pro stejnoměrné kousky makronek použijeme silikonovou formu na makronky). Plech s makronkami několikrát hodíme na pracovní desku z výšky cca 20 cm – tím se uvolní vzduch a makronky nebudou mít na povrchu žádné bublinky. Necháme minimálně 60 minut odpočinout (zaschnout), pečeme při 140-150°C  25 minut. Respektujeme zkušenosti s vlastní troubou.

Krém k naplnění makronek:

100g směsi na makronky, 125 g másla, 10g ochucovací pasty, či ovoce v gelu - vše utřeme dohromady.

Veškeré suroviny a pomůcky pro tyto recepty naleznete v eshopu Hospodyňkám.cz

PR článek

Komentáře

mona13

24. 11. 2014 19:18

Překvapilo mě množství soli do čokoládových cupcakes -1 vrchovatá kávová lžička ?

Severinka Severinka

7. 11. 2014 19:18

jůůů, jedna lepší dobrota než druhá:-p:-p;-);-):-D:-D:yes:

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více