Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zhubnout do plavek? Nesmíme zapomínat na vajíčka, říká nutriční poradkyně Petra Krajčinovič, pak půjdou kila dolů skvěle
Zdroj: Se souhlasem TV Nova a Petry Krajčinovič, koláž Toprecepty

Jak zhubnout pár kilo do léta, a přitom se netrápit hlady? Podle odborníků je nutné zaměřit se na dostatek bílkovin. Pro Toprecepty svůj návod, na co určitě nezapomínat, popsala účastnice poslední řady MasterChef Česko a zároveň nutriční poradkyně Petra Krajčinovič. A přidala i svůj jednoduchý, velmi oblíbený recept.

Hubnutí bez blbnutí

Mnoho lidí se ve snaze vylepšit své křivky před létem pokouší ještě aspoň narychlo shodit v zimě nabraná kila. A není to nic nemožného, jen je potřeba jít na to chytře. Úskalím mnoha diet totiž je, že při nich míváme často hlad a když už to přece jenom „vydržíme“, tak stejně ztratíme víc vodu nebo svaly, než tuky. 

Obojímu se dá snadno předejít, když „zeštíhlující“ jídelníček postavíme na dostatečném množství bílkovin. Díky tomu nás nebudou trápit „návaly hladu“ a ani neztratíme svalovou hmotu. 

Vajíčka jako hubnoucí „berlička“

Jedním z perfektních zdrojů bílkovin jsou vajíčka, jak právě pro Toprecepty připomíná nutriční poradkyně Petra Krajčinovič.

Vejce patří mezi nejvýživnější přírodní potraviny. Obsahují významné množství vitamínů, minerálů a jiných živin, a to i přesto, že jedno vejce má jen přibližně 80 kalorií," říká expertka na výživu a hubnutí a dodává, že vejce je jeden z nejkvalitnějších zdrojů bílkovin a vaječné proteiny jsou cenné zejména pro vysoký obsah esenciálních aminokyselin, které jsou pro člověka nezbytné, neboť si je tělo nedokáže vyrobit samo.

Vajíčka jsou při hubnutí výhodná, protože poskytují dlouhotrvající energii, po jejich konzumaci se cítíte déle nasycení, dodají vám dostatek energie a na delší dobu sníží pocit hladu," vyjmenovává Petra Krajčinovič, podle které jedno velké vejce obsahuje průměrně více než 6 g vysoce hodnotné bílkoviny.

Nedávná studie srovnala snídani založenou na vejcích se snídaní složenou z pečiva, přičemž obě obsahovaly stejné množství kalorií. Osoby, které měly k snídani vejce, snědly posléze k obědu o 163 kalorií méně a cítily se méně hladové," říká nutriční poradkyně a doporučuje snídat vajíčka často. V jaké podobě? 

Já mám ve svém repertoáru kimchi s vejci, vejce na toustu s avokádem - může být natvrdo nebo ztracené, vejce natvrdo s křenem a ghí, vejce zapečená s rajčaty a avokádem a tak dále, možností je zkrátka mnoho," vypočítává Petra, která se s námi podělila o jednoduchý, a přitom velmi oblíbený vlastní recept.

Vejce s křenem podle Petry 

Recept z mého dětství, který mi připomněl kamarád na chalupě, je boží, snadný a velice, převelice zdravý. Dvě vajíčka uvařte nahniličko (7 minut) a oloupejte. Překrojte na půl a zasypte takovým množstvím čerstvě nastrouhaného křenu, které snesete a zakápněte přepuštěným máslem. Výborně se hodí do kombinace s bramborami a zelenými fazolkami na cibulce, s uzenou paprikou a kmínem. Tak dobrou chuť a štíhlé léto!

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více