Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hubnutí podle Petry z MasterChefa: Zkušená koučka radí nic si nezakazovat a nestresovat se. A přidává recept na skvělé zelňáky
Zdroj: Se souhlasem Petry Krajčinovič a TV Nova, koláž Toprecepty

Soutěž MasterChef Česko 2022 je sice za námi, ale někteří účastníci byli nepřehlédnutelní. Patřila mezi ně i Petra, energická bojovnice, které finále uteklo jen o fous. Možná si i vy pamatujete, jak se Petra snažila do kulinářské soutěže propašovat zdravější jídla a leckdy se jí to povedlo. Jako nutriční terapeutka totiž přesně ví, jak na to. A poradí to v našem novém seriálu i vám.

Kdo je Petra Krajčinovič

Jak sama říká, vaření se věnovala odmalička a je to její celoživotní vášeň. Nejvíc sexy objekt na světě je podle ní steak a nejvoňavější věcí pod sluncem je cibulka smažená na másle. Miluje, když lidem kolem ní chutná. Přestože, anebo právě proto, že pracuje jako nutriční terapeutka, ráda všem ukazuje, že zdravé rozhodně neznamená nechutné.

Pro Toprecepty se přiznala, že ačkoliv má jako profík hubnutí v malíčku, soutěž MasterChef jí v tomto ohledu dala zabrat a tak s novým rokem i Petra, jako ostatně mnoho z nás, začíná shazovat "soutěžní" kila. Rady, které v našem nově započatém seriálu zazní, bude Petra praktikovat sama na sobě a vy také budete mít možnost sledovat s námi v čase, jak se jí hubnutí daří. Ale hlavně budete mít možnost se přidat. K hubnutí, které bude zábava, které bude efektivní a které vám bez nadsázky vylepší celý život.

A jelikož trocha teorie nikoho nezabije, začínáme dnes zásadami, které by měl mít na paměti každý, kdo se chce do léta zbavit "michelinek" na břiše. Zásady pro vás sestavila Petra Krajčinovič, která má 12letou praxi jako koučka v oblasti výživy. 

7 Petřiných rad, jak zhubnout a už nepřibrat 

1. Zapomeňte na seznam dietních potravin
Stejně jako na jednosměrná dietní doporučení, jako je nízkotučná strava, sacharidové vlny, ketóza, kapsle a potraviny v prášku, či průmyslově vysoce zpracovanou stravu. Sice zhubnete, ale po takových restrikcích nemáte šanci váhu trvale udržet. Navíc si koledujete nejen o jojo efekt, ale časem se mohou dostavit i zdravotní potíže. Proto doporučuji věnovat pozornost přirozeným potravinám. Ideálně lokálním surovinám a z nich šetrně připravené stravě.

2. Přestaňte počítat kalorie, tedy příjem a výdej
Efekt je zaručený, ale také jízdenka na cestu zpět do tukové vazby. Absolutním základem pro dlouhodobě zdravě fungující tělo je metabolická rovnováha. Všechny potraviny, které zkonzumujeme a hlavně systém, jakým je kombinujeme, musí v našem těle vyvolat zdravou hormonální odezvu. To znamená, že bychom měli konzumovat potraviny s nízkým glykemickým indexem, zjednodušeně ty, které pozvolna zvedají krevní cukr a zasytí nás na dlouhou dobu

Pokud nám v důsledku toho, jak jíme, neustále cukr v krvi rychle stoupá a klesá, nikdy nedosáhneme metabolické a hormonální rovnováhy a budeme opakovaně bojovat s nadváhou. A bohužel následně se k nadváze časem přidají zdravotní komplikace. Alfa a omega úspěchu je tedy ve výběru kombinaci surovin. V dalších článcích se zaměříme přímo na potraviny, které mají nízký glykemický index a jsou super pro zdravý metetabolismus a redukci hmotnosti. 

3. Nezakazujte si – nemučte se
Jakmile si cokoliv zakážete, mozek začne bažit a toužit po tom, co nesmí. Je to asi takhle: Jakmile začneme konzumovat jednotvárné potraviny v omezeném módu za účelem redukce nadváhy, o to víc budeme bažit po všem, na čem jsme si dosud pochutnávali. Budeme mít tendence utíkat tam, kde nám chutnalo, protože mozek nás požene za vším, co si nyní musíme odpírat. Takže už už čekáte, aby to martyrium jménem dieta skončilo a vy se můžete konečně "normálně najíst". 

V příštím článku se zaměříme na sebekoučink. Seznámím vás s několika pravidly koučování a tréninku pevné vůle. Na základě mých zkušeností je právě mentální nastavení rozhodující nejen při redukci váhy, ale i k její stabilizaci. A nebojte se, není to nic těžkého a zvládne to bez nadsázky každý.

4. Jezte chutně a pestrobarevně
Nejen vybalancovaný talíř vám pomůže zhubnout. Důležité jsou i chutě a kombinace koření. Tak k jídlu přistupujeme v mých programech FIT a FRESH. Říkám svým klientům, že se ke štíhlému tělu musíme projíst. Co projíst, promlsat! Nuda na talíři je v udržitelném systému stravování nepřípustná. My lidé potřebujeme uspokojit chutě, nikoliv si je odpírat a navíc dlouhodobě. Pokud nám nechutná, následují dvě varianty scénáře: Buďto, jak jsem naznačila v bodě 3, utečeme zpět k našemu „pohodlnému stravování".  Nebo v druhém případě si zaděláváme na stresovou reakci tím, že se trápíme, jídlo nám nechutná a netěšíme se na něj. Ve stresu organismus vylučuje hormon kortizol, který ovlivňuje metabolické procesy a ukládání tuku. A my nehubneme. 

5. Najděte skutečnou příčinu vaší nadváhy
Možná vás ani nenapadlo, že významný podíl na našem vzhledu má běžný život! Nikdy jste si třeba nedali do souvislosti s tukovým prstencem, který obepíná váš pas, co je za tím. Víte, že jídlem něco řešíme, a to nejčastěji stres, únavu nebo nudu. Tak si zkuste spočítat, kolikrát za den něco sezobnete, když jste ve spěchu, pod tlakem nebo potřebujete rychlou energii.

Proto vždycky s klienty na začátku naší společné cesty řešíme „co se schovává za jídlem". V programech FIT a FRESH obdrží jednoduchý dotazník „Proč nehubnu, nebo dokola přibírám", proto abychom rozklíčovali důvody jejich přibírání či "nehubnutí". V těle se nikdy nic neděje jen tak! Vše je pečlivě řízené k přežití a pokud krmíme hlavu negativními myšlenkami, nervujeme se a následně cpeme tělo špatným jídlem, organismus má opravdu mnoho práce, aby nás udržel naživu a na hubnutí už nezbývá prostor. Tato oblast je ale velmi citlivá a vyžaduje přístup psychologa. Nebojte se nějakého oslovit, fungují i online.

6. Optimalizujte prostředív němž fungujete
Velmi zjednodušeně doporučuji, abyste vymetli z domu a z kanceláře kalorické bomby a nezdravé potraviny, zejména ty s vysokým glykemickým indexem (viz. bod 2), tedy sladkosti, limonády apod. Večer si v klidu sesumírujte úkoly na další den, ať nejste ve stresu hned od rána. Vypněte elektronická zařízení, nebo alespoň notifikace. Zkuste uléhat denně přibližně ve stejnou dobu. O kvalitní spánek se postará známé - nejez minimálně dvě hodiny před spaním a už vůbec ne těžká jídla. Tělo v noci potřebuje regenerovat. Ve skutečnosti jde o malé kroky, které však mají obrovský přínos na cestě za vaším lepším já. 

7. Zaměřte se na sebekázeň
Jen s pevným rozhodnutím, vědomým přístupem a pevnou vůlí můžeme sklízet úspěchy. Je únavné dělat pořád dokola to samé a očekávat jiné výsledky. Souhlasíte? Když si nevíte rady a točíte se v bludném kruhu diet a přejídání, najděte si nutričního poradce, jako jsem to udělala před lety já, než jsem se sama stala nutričním koučem. Machra, který skutečně rozumí tomu, jak funguje metabolismus a pomůže vám nastavit hormonální rovnováhu v těle. Protože právě rovnováha je alfou a omegou úspěchu ve všem. Ale klidně můžeme začít takto na dálku i spolu. Uvidíte, co vám to dá. A já budu veškeré své kroky sdílet s vámi. Nejste v tom sami, nejsme v tom sami!

Abych vás na konec trochu navnadila, nabízím jeden recept, který patří do "dietního" režimu. Jsou to fantastické zelňáky! 
Levné kysané zelí může nahradit predražená probiotika. Kysané zelí je senza zdrojem vitaminu C a K, minerálie zastupuje železo. Je rovněž super zdrojem vlákniny. Navíc zelí neobsahuje škroby jako brambory, které běžně používáme při přípravě bramboráků.

Na zelňáky budete potřebovat na 8 ks: 1 a 1/2 sáčku kysaného zeli, 3 vejce (jako zdroj bílkoviny), 4 vrchovaté lžíce žitné celozrnné mouky, vrchovatou lzičku kmínu, majoránky a uzené papriky, sůl a pepř
Postup: Vymačkejte zelí, pokrájejte a smíchejte se všemi ingrediencemi. Já použila navíc čerstvou majoránku ze zahrady. Pečte v troubě na olejem vymaštěném pečícím papíru taktéž posprejované olejem cca 15 minut na 180 °C, já i jednou během pečení obracím.

A pak už si jen vychutnejte zdravější verzi klasických zelňáků, či variaci na bramboráky! 

Zdroje informací:
rozhovor s Petrou Krajčinovič
web https://www.bykrajcinovic.cz

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Kookina Kookina

11. 1. 2023 23:51

Profík? Že to teda nechala zajít tak daleko a tolik nakynula 😂 Tyjo tady se člověk fakt může stát čímkoliv, trocha se zhubne a už je člověk odborník-kouč, super. Pak to s tou odborností taky dopadá 🙄

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více