Kopr 5x jinak: Kopr, to není jen koprovka, připravte si řecké tzatziki, voňavou rybu, brambory nebo zeleninu
20. 6. 2023 Vaření
Když se řekne „kopr“, napadne vás jako první koprovka? Tato bylinka má přitom v kuchyni mnohem širší uplatnění. Dochutí a ovoní spoustu dalších pokrmů. Víme, kam ho rozhodně nezapomeňte přidat.
Do kterých jídel se hodí kopr
Na našich talířích najdeme kopr poměrně často. Většinou jde o koprovou omáčku, ale variant je o mnoho více. Čerstvý kopr báječně ladí s rybami či plody moře. Výborný je ale také k nejrůznějším druhům zeleniny: od brambor přes kořenovou zeleninu, okurky, až po zelí nebo třeba květák. Z kopru můžeme využít listy, květy i semena. Přichystat z něj můžeme i koprový ocet. V této podobě, nebo čerstvý, se přidává i k ochucení zálivek.
Kromě polévek a omáček se kopr hodí i do pomazánek a salátů. Ideálně ho využijeme v čerstvé podobě, může být konzervovaný, ale i zmrazený.
Mohlo by vás zajímat
1. Koprová polévka
Kopr se dává hned do několika polévek, nejznámější je přitom koprová polévka zvaná kulajda. Přidat ho můžeme i do několika mléčných polévek. Hodí se ale i do zeleninových, případně houbových. Protože kopr je nejlepší čerstvý, dáváme ho vždy nakonec, aby se hezky rozvoněl.
Náš tip: Koprová polévka má řadu variant, vyzkoušejte třeba tuto s cuketou.
Kopr vonný nemá své jméno jen tak pro nic za nic. Tato bylinka voní opravdu omamně, což je bohužel i důvod, proč ji ne každý vyhledává. Například tradiční koprová omáčka je zdrojem rozbrojů v mnoha…

2. Řecké tzatziki
Tzatziki jsou řeckým předkrmem nebo přílohou, podávají se k masovým pokrmům, například ke gyrosu nebo souvlaki. Základem jsou nastrouhané okurky a jogurt, ideálně řecký. Doplňují ho další přísady, jako třeba citronová šťáva, olivový olej, česnek, pepř, sůl a máta.
Náš tip: Připravte si voňavé osvěžující řecké tzatziki jako krásnou připomínku dovolené.
3. Ryby s koprem
Ryby a bylinky spolu navzájem velmi dobře ladí. A které ryby můžeme ovonět koprem? Výborně se hodí losos, treska, candát, nebo třeba pražma. Spolu s citronem kopr krásně provoní i maso pstruha.
Náš tip: Připravte si tartar z uzeného lososa s čerstvým koprem podle tohoto videoreceptu:
4. Brambory s koprem
Brambory a kopr, to je skvělá kombinace. Díky těmto dvěma surovinám vytvoříme jednoduché jídlo. A taková bývají nejlepší. Na půl kila nových malých brambor budete potřebovat 3 stroužky utřeného česneku, sůl, 3 menší cibulky, pepř, drcený kmín, plátek másla, a čerstvý kopr dle chuti.
Jak na to? Do hrnce nalijte vodu. Brambory oškrábejte, omyjte a dejte do hrnce. Přidejte kmín a sůl uvařte doměkka. Pak slijte vodu a brambory nechte vykapat.
Kopr nasekejte najemno. Česnek očistěte a utřete. Cibulky oloupejte a nakrájejte nadrobno. Na pánev dejte plátek másla a nechte zpěnit cibulku a česnek. Přidejte brambory do pánve a trochu s ní zatřeste. Pánev dejte pryč z plotny a posypte vše koprem. Dobře promíchejte, brambory se krásně obalí koprem.
Mohlo by vás zajímat
5. Zeleninová jídla s koprem
Kopr můžeme zkombinovat v teplé i studené kuchyni s nejrůznějšími druhy zeleniny. Patří mezi ně hlavně cuketa a červená řepa, ale hodí se i k mrkvi, fazolkám, okurkám, zelí, bramborám, rajčatům nebo ke květáku.
Náš tip: Využijte grilovací sezóny a připravte si zeleninový špíz s koprovým dipem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vybrat hovězí zadní maso. Co se hodí na tatarský biftek a co na minutky
Hovězí maso zadní má více kvalitní svaloviny, jen malé množství šlach, tuku a vaziva. Je charakteristické libovostí. Kvalitní hovězí maso z mladých… Číst více
Kombucha, čajová tibetská houba: Jak se o ni starat a jak ji konzumovat
Kombucha je lehce perlivý fermentovaný nápoj z oslazeného černého nebo zeleného čaje. K fermentaci je využívána symbiotická kolonie kvasinek a… Číst více
16 receptů na snadná minutková jídla: Do půl hodiny budete mít uvařeno
Mezi nejznámější minutky z restaurací se řadí zejména různé druhy masa připravované na pánvi, nejčastěji ve formě medailonků, plátků nebo nudliček.… Číst více
Raut na Plese jako Brno: Pohlreich, ústřice, šneci, růžová čokoláda, sushi i makronky. Nuda v jídle určitě nehrozila
Ples jako Brno je každoročně přehlídkou nejen… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Vepřová játra v minutkové úpravě jsou křehké a chutné jídlo
Vepřová játra jsou kvalitní a poměrně levná surovina s mnoha možnostmi využití. Kromě paštik a knedlíčků do polévek z nich můžeme připravit i… Číst více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Taky patří čína z kuřecího masa s rýží k vašim… Číst více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Připravte si čínské placičky, směs masa… Číst více
Roštěná à la Stroganoff: Šťavnaté a křehké maso chuťově ladí s kyselou omáčkou. Šmrnc dodá závěrečné flambování
Roštěná à la Stroganoff je pokrm pocházející z… Číst více
Ladislav Špaček poradil, jak se chovat na plese: Lepší je se navečeřet doma a hlídat alkohol, říká odborník na etiketu
Plesová sezona odstartovala a nastal tak čas… Číst více