Staročeský pečený kucmoch

hosta Kuchařka: hosta

Bramborová jídla 12 názorů

Suroviny

2 velké brambory
lžíce sádla
2 stroužky česneku
sůl
asi 100 ml mléka nebo smetany
2 vejce
1 lžička majoránky
Recept si zatím oblíbilo 55 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané a na tenké plátky nakrájené brambory rozložíme do pekáčku nebo na plech vymazaný sádlem a neslané upečeme dozlatova. Potom potřeme česnekem, rozetřeným se solí.

  2. Ve smetaně nebo mléce rozmícháme dvě vajíčka a majoránku a brambory v pekáči zalijeme a dopečeme.

Poznámka

Kucmoch se někde (zvláště v Polabí) říká škubánkům. Ale původní kucmoch, tak jak se vaříval od nepaměti, jsou brambory, upečené s česnekem a majoránkou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 277 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Staročeský pečený kucmoch

  • 123Rony321 123Rony321

    Škubánky, v západních Čechách též kucmoch nebo kucmouch, je české jídlo z brambor. Někdy se škubánkům říká trpalky. Oloupané brambory se uvaří, zbytek vody se slije, trocha se nechá u dna a zasypou se hrubou moukou která se obráceným koncem vařečky "zašťouchá, neboli udělá se několik "šťouchů" do brambor. Poté se to pod pokličkou nechá na slabém ohni asi 20 minut propařit. Hotová hmota se vařečkou prohněte a lžící se vykrajují bochánky, které se škubnutím ruky v zápěstí pokládají na talíř a tak vzniknou známé škubánky. Podávají se sypané mákem s cukrem a polité převařeným máslem, za dávných časů, případně v jiných krajích také prachandou či pracharandou, což jsou sušené hrušky, v hmoždíři na prach utlučené

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    Ano, toto jídlo znám z dětství, jen nám to děda dělal trochu jinak. Opekl bramborové koláčky přímo na plátu kamen, nasypal do mísy, přidal lžíci sádla a rozetřený česnek se solí. My děti jsme to milovaly a děda nestačil vyrábět.

    Odpovědět

  • Věra Věra(neregistrovaná)

    Kucmoch jsem nikdy nedělala,ale protože miluji brambory ,tak to vyzkouším
    :-K

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Vzpomínky na mládí:-D:yes::yes: prima

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Kucmoch,kucmoch ten já ráda,knedlíky nerada♫♪♫♪,tak se to zpívá v písničce:-D;-)hned mi napadla, jak jsem to slovo uviděla:-Dještě jsem to nikdy nedělala ani nejedla,tak to napravím<3;-):yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    Já znám pod jménem kucmoch / kucmouch / jen škubánky - je to ta klasika " sedm šťouchů do kucmouchu ";-):-)
    ale tohle si mi taky moc líbí:-):yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Kucmoch je úúúžasný! Určitě vyzkouším, díky:-!:yes::yes:

    Odpovědět

  • houba houba

    S česnekem, smetanou, ale bez vajíček, peču já. Každopádně je to výborné, jako snad všechno z brambor. Jen si na to občas vzpomenout, že? Dám si to někam na oči!

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    spagetka: jo, taky, tohle je ten původní nejjednodušší:-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    U nás se naslano do tohoto kucmochu přidávali i škvarky a kysané zelí.:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Jednoduchý,i na suroviny nenáročný recept,který se mi líbí:-K:yes:Takto připravené jsem ještě nikdy nejedla:-8

    Odpovědět

  • zizala zizala

    O chuti vůbec nepochybuju, jednoduché recepty jsou moc fajn. Taky znám kucmoch jako škubánky, máš asi nějaký ještě starší zdroj informací ;-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: kucmoch co je kucmoch kucmoch recept staročeské škubánky) kucmouch staročeské recepty z brambor staročeské recepty kucmoch s jablky co je to kucmoch recept na kucmoch kucmoch se zelím staročeský bác kucmoch se zelím recept staročeské škubánky kucmouchy kunmoch recept kucmoch recepty-kucmoch recepty kucmoch pecene skubanky

Zapomněl/a jsem heslo