Jak dlouho vydrží šlehačka na dortu či zákusku? Otestovali jsme 30 %, 31 %, 33 % a 40 % smetany, výsledek je překvapující
27. 6. 2023 Testování
Zdobení dortu šlehačkou se mnozí obávají kvůli riziku, že do druhého dne „spadne“ a nebude plnit svou dekorativní funkci, a to díky radám kolujícím napříč internetem. Rozhodli jsme se vyzkoušet různé druhy šlehaček a porovnat jejich vlastnosti během 48 hodin. Jak to dopadlo?
Zaručené rady z internetu
Tipů a rad na dokonale tuhou šlehačku, která dlouho drží tvar, koluje na internetu nespočet. Nejčastěji se setkáte s tím, že smetana ke šlehání musí obsahovat minimálně 33 % tuku, je nezbytné vychladit mísu, nešlehat v teplé místnosti, nebo že tvar udrží jen díky přidaným krystalkům cukru. Rozhodli jsme se vyzkoušet, zda se tato tvrzení zakládají na pravdě.
Mohlo by vás zajímat
Pokus se 4 druhy smetany ke šlehání
V supermarketu Albert jsme zakoupili 4 smetany ke šlehání s různým podílem tuku: 30 %, 31 %, 33 % a smetanu de luxe 40 %, jejíž tuhost a stabilita je na internetu hojně vyzdvihována. V galerii pod článkem se můžete podívat, o jaká balení šlo. Na obalech je uváděno toto složení:
Zott Primo 30 % (200 ml), pasterovaná: smetana, stabilizátor karagenan (E407)
Cena: 35 Kč
Mlékárna Kunín 31 % (215 g – odpovídá přibližně stejnému množství ml), ošetřena UHT záhřevem: smetana, stabilizátor karagenan (E407)
Cena: 35 Kč
Albert 33 % (250 ml), pasterovaná: smetana
Cena: 37 Kč
Mlékárna Kunín de luxe 40 % (200 g – odpovídá přibližně stejnému množství ml), ošetřena UHT záhřevem: smetana, stabilizátor karagenan (E407)
Cena: 46 Kč
Náš postup vyšlehání tuhé šlehačky
Pro všechny 4 druhy smetan jsme použili stejný postup a stejné podmínky:
- stejná mísa (plastová, vyčištěná a odmaštěná), nevychlazená
- stejná teplota smetany (dobře vychlazená, právě vytažená z lednice)
- stejná teplota místnosti i šlehače (Při šlehání se přístroj zahřeje, proto jsme jej pokaždé nechali vychladnout.)
- vše bez přidání ztužovače, cukru, špetky soli a jiných vychytávek posbíraných z internetu
- šlehání elektrickým šlehačem se 2 metlami
Dobře vychlazenou smetanu jsme ve vyšší míse šlehali nejprve na nižší otáčky. Jakmile smetana začala mírně houstnout, zvýšili jsme otáčky a šlehali do pevné konzistence. Bezprostředně po zvýšení otáček smetana opět mírně zřídne, ale po chvíli začne rychle zvětšovat objem a opět houstnout.
Tuhá šlehačka se nepohne ani po otočení mísy dnem vzhůru, což se podařilo u všech vyzkoušených šlehaček. Potřebovali k tomu tyto různé doby:
30 %: 6 minut
31 %: 8 minut
33 %: 5 minut
40 %: 4 minuty
V místnosti v době pokusu bylo přibližně 22 °C. Je pravděpodobné, že v chladnějším prostředí by se doba šlehání mírně zkrátila. Na výslednou konzistenci však pokojová teplota vliv neměla. Některé faktory ovšem zásadní roli hrají:
-
Smetana ke šlehání musí být dobře vychlazená.
-
Nádobu je třeba důkladně omýt a zbavit případné mastnoty.
-
Při šlehání je třeba dávat pozor, aby se šlehačka nesrazila a nezačala se oddělovat syrovátka. Je tedy nutné tuhost několikrát vyzkoušet otočením mísy a jakmile se šlehačka nepohne, už dále nešlehat.
-
Hotovou šlehačkou je třeba zdobit vychlazený dort či jiný dezert, jinak se konzistence nezachová při použití jakékoli smetany.
Která šlehačka vydrží na dortu nejdéle?
Vyšlehanou šlehačku doporučujeme zkonzumovat do 48 hodin, samozřejmě je-li uchovávaná v lednici. Po tuto dobu jsme konzistenci sledovali a došli k překvapivému výsledku, na který se také můžete podívat v galerii pod článkem.
Se všemi 4 druhy šlehaček se dobře pracovalo a všechny udržely stejný tvar po celých 48 hodin (i déle). Jediný rozdíl byl v chuti, která je u 40% šlehačky de luxe o něco plnější. Ostatní šlehačky se nijak chuťově neodlišovaly.
Závěr šlehačkového pokusu
Na základě našich zkušeností můžeme doporučit všechny 4 druhy námi použitých šlehaček, chcete-li snadno ozdobit dort a zachovat jeho vzhled i po další 2 dny uchování v lednici. Je však třeba dodržet základní pravidla při šlehání, tedy smetanu dobře vychladit, použít čistou nádobu, dát si pozor na moment, kdy je šlehačka tuhá, a zdobit vychlazený dort.
Nejrychleji vyšleháte smetanu s obsahem tuku 40 %, která je ovšem zároveň nejdražší. I když to na první pohled není patrné, cenově nejvýhodněji vyšla šlehačka Albert 33 %, neboť v balení je jí více než u zdánlivě levnějších produktů. Tato smetana ke šlehání také jako jediná neobsahuje stabilizátor, ale pouze pasterovanou smetanu.
Zdroje informací:
vitalia.cz: Jsou smetany, ze kterých tuhou šlehačku prostě nevyšleháte
stream.cz: Tajemství extra tuhé šlehačky. Dbejte na jedno pravidlo a vydrží opravdu dlouho
![]()
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma poctivou dršťkovou: Chuť jí vylepší uzená paprika, sádlo a hovězí vývar
Někdo by ji nepozřel ani za nic, jiní si ji… Číst více
Falešná dršťková polévka z hub: Vylepšíte ji netradičními přísadami! Víte, které to jsou?
Vadí vám na dršťkové polévce právě dršťky?… Číst více
Uvařte si indický čočkový dhal. Tohle jídlo voní kořením a zvládnete je připravit snadno doma!
Už jste někdy ochutnali indický pokrm dhal? V… Číst více
Jak uvařit polentu? Při správném postupu může být pochoutkou pro gurmány
Možná jste od někoho slyšeli, že si pochutnával na jídle, kde byla přílohou polenta nebo přímo na polentových plackách či polentovém koláči...? Co to… Číst více
Kukuřičná kaše polenta je skvělá příloha. Dá se ochutit mnoha způsoby a jdou z ní udělat i netradiční hranolky
Jestliže jste polentu ještě nevařili, je načase… Číst více
Jakou kaši uvařit k snídani. Jednoduché, zdravé a vydatné recepty pro začátek nového dne
Rychlá a výživná snídaně Pokud spěcháme, někdy sáhneme po instantních výrobcích, ale uvařit si kaši je docela rychlá záležitost. Vyplatí se to,… Číst více
Jak připravit polentu. Můžeme ji péct, zapékat a dokonce grilovat. Základem je ochucená kukuřičná kaše, kterou připravíme podle návodu
Polenta sama o sobě nemá výraznou chuť, záleží tedy na nás, jak ji ochutíme a čím ji doplníme. Polentu můžeme uvařit buď z kukuřičné krupice nebo… Číst více
Světový den drštěk
Dršťky se někdy neprávem považují na podřadnější vnitřnosti, avšak i z nich lze připravit opravdovou delikatesu! Ke všemu ještě obsahují jen málo… Číst více
Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku
Dršťky jsou nakrájené hovězí předžaludky (existují však i vepřové), které snadno koupíme v obchodě s potravinami či v řeznictví. Obsahují málo tuků a… Číst více
Dokonalá červená řepa: Zachutná vám s kozím sýrem, balzamikovým octem i s čokoládou
Červená řepa je přímo ideální podzimní zeleninou.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více