Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro zákusek Mánička: Upečte si nadýchaný dezert se šlehačkou podle originálního receptu!
Zdroj: Toprecepty, eva hubova

Věnečky, indiánky či laskonky zná každý, už jste ale někdy slyšeli o máničce? Nemáme samozřejmě na mysli tu od Hurvínka, ale zákusek z křupavého sněhového těsta nadýchaného jako obláček. Podobá se slavnějším laskonkám, vylepšují ji navíc ale rovnou dva druhy šlehačkové náplně.

Trochu jako Pavlova

Na Máničku v každé cukrárně nenarazíte, když ji ale někde objevíte, určitě ji ochutnejte. Potěší milovníky šlehačky, makronek, pusinek i laskonek. Tento dezert je lehký skoro jako pírko, vzdušný a nadýchaný. Mánička je dokonalým spojením křehkého sněhového těsta (tzv. bezé), které se ovšem neplní máslovým krémem, ale šlehačkou. Je vlastně tak trochou zmenšeninou slavného dortu Pavlova, jen bez ovoce, které tento dort ve tvaru obří pusinky zdobí. Těsto se podobá tomu na pusinky, makronky nebo již zmiňované laskonky či kokosky. Sladká sněhová hmota se totiž často vylepšuje strouhaným kokosem nebo opraženými nasekanými oříšky, obvykle lískovými. Máničky se občas připodobňují podobným zákuskům roztodivných názvů, jako je ježek, kominík, úředník nebo mlynář.

Dezert, který možná miloval i Masaryk

Na Máničku není jednotná receptura a často se její provedení liší cukrárna od cukrárny. Všechny máničky ale spojují právě dva plátky křehkého korpusu a k tomu navíc obyčejná bílá a čokoládová (pařížská) či karamelová šlehačková náplň. Nejvíc se proslavila mánička z cukrárny Janský ve Vyškově, která byla oceněna jako výjimečná Regionální potravina mezi cukrářskými výrobky. Není divu, vždyť cukrárna se pyšní tradicí výroby zákusků již od roku 1908 a jejich sladkosti si objednával i samotný prezident T. G. Masaryk. Jejich mánička se skládá z korpusu ozvláštněného jemně praženými mletými vlašskými ořechy. Náplň tvoří bílkový krém jahodové chuti a k dokonalosti napomáhá domácí čerstvá šlehačka, která dezert zdobí. Mánička může mít mnoho podob. V některých verzích je jen šlehačková náplň (karamelová či pařížská šlehačka uvnitř), někde jsou ještě korpusy přelité čokoládou. Máničku lze udělat i jako dort, stačí upéct pláty větší.

Pusinky a pařížská šlehačka

Pokud vás máničky zaujaly a ve vašem okolí je žádná cukrárna nenabízí, udělejte si je doma. Použít můžete buď těsto na laskonky nebo udělat sněhové pusinky. Tři bílky nejprve lehce prošlehejte. Jakmile se vytvoří bílá, ne moc hustá pěna, přidejte asi 200 g cukru. Pak misky se sněhem dejte na nad vodní lázeň a šlehejte při mírné teplotě ve vodní lázni do té doby, než se cukr rozpustí a sníh je teplý, lesklý a tvoří špičky. Potom odstavte z vodní lázně a šlehejte do prochladnutí. Prochladlou hmotu přendejte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a nastříkejte na plech vyložený pečícím papírem kulaté ploché tvary. Jako náplň si připravte pařížskou šlehačku. Na 250 ml smetany ke šlehání použijte 80-100 g hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa. Smetanu nalijte do hrnec, nalámejte do ní čokoládu a vařte, dokud se čokoláda nerozpustí. Pak ji nechte vychladnout a ušlehejte smetanu dotuha. Naplňte jí cukrářský sáček a nastříkejte ozdobně na spodní díly pusinek. Horní díl ponořte do čokoládové polevy a nechte ztuhnout a zakryjte jím pařížskou šlehačku. Vrchní díl pak navíc můžete dozdobit normální šlehačkou a tu pak posypejte čokoládovými hoblinkami nebo jiným čokoládovým zdobením.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více