Josef Maršálek vylepšil italský „mafiánský“ koláč o hrušky: Je extrémně šťavnatý a intenzivně voní čokoládou s ořechy, říká cukrář
11. 7. 2023 Ostatní
Cukrář Josef Maršálek se v pořadu Buchty po ránu vydal za třemi recepty do oblíbených dovolenkových destinací Čechů. V Itálii ho zaujal čokoládový koláč torta caprese, kterému ovšem údajně „něco“ chybělo. Přidal tedy netradičně upravené hrušky, jenž dodaly perfektní chuť.
Recept od italského kolegy
Torta caprese, jak Italové pochoutku nazývají, dostala své jméno podle ostrova Capri. Z něj pocházel i kolega Josefa Maršálka, s nímž populární cukrář pracoval v Londýně a který se s ním o recept na koláč podělil. Maršálek ovšem nenechal sladkost z Apeninského poloostrova v původním stavu, ale vylepšil ji o hrušky pošírované v bílém víně. „Pošírování je způsob úpravy vařením, kdy tekutina, ve které vaříte, nesmí přesáhnout 95 stupňů,“ vysvětlil Maršálek.
Mohlo by vás zajímat
Mafiánská pochoutka
Jak upozornila moderátorka pořadu Buchty po ránu Tereza Bebarová, třená hmota, která je základem čokoládového dortu, je specifická tím, že se tře tuk s cukrem. Zmínila také to, že se o torta caprese hovoří jako o mafiánském dortu, který vznikl náhodou pro zástupce italské zločinecké organizace. Maršálek zase připomněl, že se jde o bezlepkový recept, protože v něm úplně chybí mouka.
Italský čokoládový koláč
Co tedy budete potřebovat na výrobu koláče z ostrova Capri: 170 g cukru krupice, 5 vajec velikosti M, 85 g mandlové mouky, 85 g mouky z lískových ořechů, 20 g kakaa, 30 g kukuřičného škrobu, 5 g prášku do pečiva, 5 g soli, 2 g mleté skořice, 170 g másla, 170 g hořké čokolády.
Jak na to?
- Jako první se navážíme máslo, dáme jej do mísy a přidáme cukr.
- Nyní rozpustíme ve vodní lázni v rendlíku kvalitní čokoládu.
- Mísu vložíme do kuchyňského robota. Robota pustíme na nejvyšší obrátky zhruba na minutu. Popřípadě intenzivně promícháme vařečkou.
- Přilijeme rozpuštěnou, ale ne příliš horkou čokoládu.
- Mísu opět vložíme na minutu do robota. Mezitím si do další misky vyklepneme vejce.
- Do mísy s utřeným máslem, cukrem a čokoládou přidáváme další sypké ingredience, na pořadí nezáleží. Nakonec přidáme vejce.
- Hmotu vylijeme do kulaté formy, na jejímž dně je pečicí papír, nevymazáváme.
- Vložíme do předehřáté trouby na 160-170 stupňů, pečeme 20 až 25 minut. Propečení vyzkoušíme špejlí která může být po vyndání lehce vlhká.
- Koláč vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Hrušky pošírované v bílém víně
Nyní je třeba si nachystat hrušky, kterými Josef Maršálek tradiční italský recept vylepšil. Připravte si: 500 ml suchého bílého vína, 65 g cukru krupice, 4-5 ks čerstvých hrušek, 1 limetku a 1 vanilkový lusk.
Jak na to?
- Do hrnce dáme oloupané celé hrušky, ze kterých neodstraňujeme ani stopky, ani „bubáka“.
- K hruškám přidáme cukr a limetku nakrájenou na čtvrtky.
- Vanilkový lusk rozřízneme podélně napůl a vložíme k hruškám. Vše zalijeme vínem.
- Z pečicího papíru si vyrobíme kruhovou „poklici“, kterou přiložíme na hladinu.
- Připravujeme na velmi mírném plameni, v žádném případě nesmí víno vařit. Hrnec necháme na sporáku 45-50 minut.
- Poté špejlí nebo ostrým nožem píchneme do hrušky, pokud do ní vjede jako do másla, máme hotovo.
Zdobení a servírování
Vychladlý korpus opatrně vyndáme z formy a umístíme na talíř. Hrušky rozřízneme napůl a odstraníme z nich jádřince. Klademe na dort. Posypeme moučkovým cukrem a servírujeme.
Rady slavného cukráře:
- „Kdybychom přidali příliš horkou čokoládu, byla by hmota moc tekutá. Pak to není třená hmota, ale litá,“ upozorňuje Maršálek s tím, že na třenou hmotu potřebujeme mít všechny ingredience v pokojové teplotě.
- Klidně si dopřejte hodně hořkou čokoládu, třeba 70 procent kakaa i víc.
- Když dáváme hmotu do formy, může být prostředek nižší než kraje. Při pečení totiž hmota steče a povrch se narovná.
- „Dejte si pozor na přepečení čokoládových věcí. Jsou potom strašně suché,“ varuje cukrář.
- Hrušky se můžou při teplotě 85 až 95° pošírovat třeba pomocí metody sous-vide.
- „Poklice z pečicího papíru vyrábím proto, abychom hrušky nedusili. Chceme zpomalit odpařování, a to by s normální poklicí nešlo,“ vysvětluje Josef Maršálek.
- Víno, které zbyde po pošírování, se bez problémů dá vypít. „Chutná skvěle, jako svařák,“ říká oblíbený cukrář.
Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu se můžete podívat do naší fotogalerie:
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pekli po dvacet nedělí známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidali i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Když budete pracovat s čokoládou, zkuste si podle našeho videoreceptu upéct také skvělé muffiny:
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka. Druhá řada odstartovala 4. února 2024, hned v prvním díle byl představen recept na lahodné linecké řezy.
První díl třetí řady měl premiéru 2. 2. 2025 a Josef Maršálek v něm ukázal, jak připravit luxusní trhanec.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma guláš. Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby váš guláš byl perfektní
Původní guláš se podobá spíše naší verzi gulášové polévky. Nicméně dobrý "hospodský" guláš si můžeme lehce připravit i doma, když víme, jak na to. … Číst více
Dort pro prezidenta T. G. Masaryka: S vůní mandlí a čokolády podle receptu slavné Marie Janků-Sandtnerové chutná božsky
Prezidentské volby se blíží, tak co si třeba při… Číst více
Hubnutí podle Petry z MasterChefa: Zkušená koučka radí nic si nezakazovat a nestresovat se. A přidává recept na skvělé zelňáky
Soutěž MasterChef Česko 2022 je sice za námi, ale… Číst více
Jak dusit maso nebo zeleninu: Správný postup dušení masa zaručí jeho náležité změknutí a plnou chuť omáčky
Co je dušení Dusit můžeme např. rýži nebo jinou obilovinu, zeleninu, ovoce, houby. Nejčastěji dusíme maso, protože tím dosáhneme intenzivnější vůně,… Číst více
Jak připravit maso na česneku? Přinášíme univerzální návod pro všechny druhy masa
Základem je výběr správného masa. Kdo má raději dietnější drůbeží maso, může použít vykostěné stehno, které hezky vypadá, když se sváže do balíčku. V… Číst více
Prezident Edvard Beneš miloval obyčejná jídla. Třeba kávu s mlékem, nebo tyhle jednoduché sladké nudle s tvarohem
Přemýšleli jste někdy, co se tak jí na Pražském… Číst více
Řízky, zelňačka, věnečky i prázdné stoly: Takhle vypadaly rauty ve volebních štábech Petra Pavla a Andreje Babiše
Česká republika má nového prezidenta a stal se… Číst více
Příběh Petry z MasterChefa: Během soutěže přibrala 10 kg. Bylo to emočním hladem, říká teď, když znova začíná hubnout
Soutěž MasterChef Česko sice skončila, ale… Číst více
Irish stew aneb Guláš šmrncnutý Irskem: Voní česnekem, pivem a slaninou a s čerstvým chlebem chutná božsky
Jaro si dává načas, proto nám ještě mnohdy… Číst více
Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
Vaření a dušení masa má svá pravidla. V prvním případě získáme silné vývary, které se uplatní nejčastěji se zeleninou a omáčkami, ve druhém případě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více