Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Před nástupem do letadla je dobré vědět, co nám může cestu znepříjemnit.
Zdroj: Freepik, koláž Toprecepty.cz

Cesta na dovolenou se může velmi rychle změnit na nepříjemnou záležitost. Stačí třeba, když si neuvědomíte, že některé potraviny a nápoje by mohly způsobit potíže například, když se chystáte na prázdniny letět. Nabízíme přehled věcí, kterým byste se měli před odletem vyhnout.

Alkohol si dejte po doletu

Ačkoli máme zažité některé rituály, před odletem na dovolenou bychom se jim měli vyhnout. Patří mezi ně například i ranní káva popřípadě tvrdý alkohol na posilněnou před startem letadla.

„I když alkohol může zpočátku vyvolat pocit ospalosti, mohl by způsobit poruchy spánku a zabránit vám, abyste se po přistání cítili odpočatí,“ sdělila serveru Reader’s Digest Bonnie Taub-Dixová autorka knihy „Přečtěte si, než to sníte“.

Navíc, jak informuje web Tripmania, ve výšce nad 8000 metrů se mění osmotický tlak ve vaší krvi a alkohol se mnohem rychleji dostává do těla. To znamená, že se člověk rychleji opije, což ve výsledku může znamenat potíže, které si během letu určitě nepřejete. Ne každý se totiž v podroušeném stavu umí kontrolovat.

Kofein vás dehydratuje

Problémy se spánkem může způsobit i káva, kterou si dáte buď před odletem nebo už na palubě. Navíc kofein organismus dehydratuje, a to v žádném případě není při letu pozitivní věc.

Musíte tedy dbát na to, pokud si kávu nedokážete odepřít, abyste doplňovali dostatek tekutin. Na to je nejlepší neperlivá voda. Perlivé limonády naopak mohou vést k nadýmání.

Luštěniny a sladká jídla provokují trávení

Zřejmě každý ví, jaká pověst je spojena s luštěninami. Fazole, čočka i cizrna skutečně umí pořádně potrápit naše zažívání. Obsahují totiž nerozpustnou vlákninu, která způsobuje plynatost.

K té překvapivě může vést i konzumace některých sladkých jídel, která obsahují monosacharidy laktózu, fruktózu nebo alkoholický cukr, obsažený v ovoci - sorbitol. Vyvarujte se tedy nadměrné konzumace mléčných výrobků, cibule nebo třeba jablek.

Méně je více

Jako nerozumný se jeví i nápad se před letem pořádně najíst. Je pochopitelné, že ne každý je ochotný utrácet peníze za pokrmy, které se servírují na palubě, ale plný žaludek je patrně ještě horší než pár utracených peněz navíc.

Cestující si totiž musí uvědomit, že v letadle je sice možnost si odskočit, ale rozhodně se nejedná o takový komfort, jaký by vám poskytl váš domov.

Česnek si zakažte

Vyhněte se i smaženým jídlům, která kvůli obsahu sodíku mohou způsobovat zadržování tekutin. Nepříjemné je i požívání česneku před cestou. Tentokrát se ovšem nejedná o možné zdravotní problémy, ale o to, že spolucestujícím by patrně mohl vadit odér z vašich úst.

Zdroje informací:

rd.com - 7 Foods You Should Avoid Before Flying

tripmania.cz - Co možná nevíte o létání. 10 věcí, které vás pořádně překvapí

mybalancemeals.com - The 16 best and worst foods to aet before flying

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více