Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kosmické menu: Astronauti cestou na Měsíc jedli hovězí se zeleninou, krevetový koktejl a popíjeli i u nás populární džus v prášku
Zdroj: Wikimedoa Commons, NASA, Public Domain, a Profimedia/koláž Toprecepty.cz

Dne 20. července 1969 američtí astronauti bezpečně přistáli na Měsíci a o den později Neil Armstrong jako první člověk na světě vstoupil na Měsíc. Čím se trojice astronautů, tedy Neil Armstrong, Buzz Aldrin a Michael Collins, během své vesmírné mise živila?

Zbavit vody nebo sušit mrazem

„Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo.“ Kdo by neznal slavnou větu astronauta Neila Armstronga, který se jako první člověk prošel po Měsíci.

Už před rokem 1965, kdy Američané poprvé vyslali do vesmíru astronauty, musela NASA řešit jejich stravování a způsob uchování potravin. V rámci přípravy na první start s lidskou posádkou se začaly připravovat dehydrované pokrmy.

Šlo o míchaná vejce, krevetový koktejl, kuře na kari a rýžový pudink s rozinkami. Všechna dehydrovaná jídla byla uzavřena do plastových sáčků s pokyny, jak jídlo zase rehydratovat pomocí vody. Některé pokrmy pak byly konzervovány lyofilizované, tedy sušené mrazem.

Krevetový koktejl jako stálice vesmírného menu

Zpočátku astronauti jedli kostky pokrmů o velikosti sousta nebo jídlo v tubách. To se ale v éře kosmických lodí Apollo výrazně zlepšilo. Součástí kosmickému menu od samého počátku až do současnosti zůstává krevetový koktejl.

Je to z několika důvodů. Krevety dobře lyofilizují a chutnají v podstatě stejně jako normální krevety. Navíc je koktejl trochu pikantní, což astronauti oceňují. Pro lidský organismus ne zrovna ideální podmínky v kosmické lodi totiž otupují čich a chuť. 

Méně pohybu, méně kalorií

Protože astronauti ve stavu beztíže vynaložili ve vesmíru méně energie, jídla obsahovala méně kalorií ve srovnání s tím, co byli zvyklí jíst na Zemi. V průměru se jídlo skládalo ze 17 % bílkovin, 32 % tuků a 51 % sacharidů.

Když dostali chuť na sladké, byly k dispozici miniaturní sušenky potažené želatinou, aby se zabránilo drobkům, které by mohly ucpat elektrické systémy nebo vzduchové filtry. Želatinový povlak také zabránil zkažení jídla, a přitom zachoval chuť, ačkoli astronauti stále považovali stravu za nevýraznou.

Pokrokem je lžíce

Astronauti kosmických lodí typu Apolla byli první, kteří měli na palubě horkou vodu a jedli své balené jídlo lžící, a ne z tuby nebo brčkem, jak tomu bylo do té doby. Jídla byla barevně odlišena, jednotlivě zabalena a označena pro každý den. Posádka lodě Apollo 11 si pochutnávala na hovězím mase se zeleninou, vepřovém mase s bramborovými noky nebo na kanadské slanině a jablečné omáčce.

Pokud by se něco pokazilo, například kabina ztratila tlak, měli astronauti záložní zdroj potravy, kterou by dostávali přes port v helmě, aby nemuseli sundávat skafandry.

Džus v prášku a žádný alkohol

Jídlo mohli kosmonauti zapít kávou, mlékem nebo džusem. S astronauty je spjat legendární a i u nás dobře známý džus v prášku Tang. Byl také zatavený v sáčku, do kterého se vstřikovala voda pomocí jehly.

Dát si po obědě pivo nebo skleničku na dobrou noc, o tom se členům vesmírných posádek mohlo jen zdát. Začátkem 70. let si s představitelé NASA pohrávali s myšlenkou rozšířit nabídku nápojů také o víno. Dokonce najali „vesmírného someliéra“, ten ale doporučil pouze sherry, jehož kvalitu tolik nenaruší změny teplot. Ani sherry se nakonec do vesmíru nepodívalo, protože myšlenka popíjení alkoholu na palubě kosmické lodi vyvolala pobouření veřejnosti.

Náš tip: Dostali jste při čtení o sušených jídlech chuť na něco „normálního“? Připravte si třeba šťavnaté hovězí podle našeho videoreceptu:

Zdroje informací: 

businessinsider.com: From applesauce in a tube to 'space noodles,' here's how astronaut food has evolved from the 1960s to today

npr.org: 50 Years After Apollo 11, Here's What (And How) Astronauts Are Eating

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den domácích polévek

Den domácích polévek

Na hutné hřejivé polévky se můžeme spolehnout v chladných zimních měsících. V mrazivém dnu přijde kouřící talíř s polévkou vhod. Ať už v něm máte… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více