Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V letadlech můžete narazit na lecjaké jídlo.
Zdroj: Tiia Monto / wikimedia commons / CC BY-SA 3.0

V době dovolených se všichni těší na chvíle odpočinku, které často tráví v zemích, kam je nejjednodušší letět. Málokdo ovšem přemýšlí nad tím, že by si na palubě měl dávat pozor na tak nevinou věc, jakou je jídlo. Podle některých letušek je však nutné právě u stravy dbát zvýšené pozornosti.

Rizika setrvávají 

Přestože se gastronomie v letadlech, ale třeba i ve vlacích, v posledních letech velmi zlepšila, stále zde číhají některé nástrahy. Před některými z nich varuje letuška, na níž upozornil britský deník The Sun. Whytney pracuje pro jednu z velkých amerických leteckých společností, ale podle jejích slov jsou rizika stejná i u evropských dopravců.

Vodu, sýr a těstoviny nebrat 

Letuška například varuje před pitím rozlévané vody, kávy či čaje. „Všechno záleží na tom, jak často se potrubí, které přivádí vodu z cisterny na palubu, čistí. Palubní personál si ji ale rozhodně nedá,“ sdělila mladá žena.

Cestujícím proto radí pít jen vodu balenou a omezit konzumaci slaných potravin. Whytney také rádi se vyhnout sýrům, protože „nemusí být příliš čerstvé“. Rizikem jsou údajně i těstoviny, polévky a sendviče s masem. Potraviny s vysokým obsahem sodíku (uzeniny, cereálie, kečup, instantní potraviny apod.) zase mohou způsobovat bolesti hlavy a únavu.

Pozor na alkohol

Nedoporučuje se ani nadměrná konzumace alkoholu, která ve vysoké nadmořské výšce negativně ovlivňuje organismus. To potvrzuje i dr. Clare Morrisonová, lékařka ze společnosti MedExpress. „Nižší hladina kyslíku v krvi znamená, že se vám ve vzduchu může zdát, že jste opilejší než na zemi po požití stejného množství alkoholu,“ vysvětluje lékařka.

Skladování pokrmů

Na nebezpečné potraviny na palubě letadla upozornil i server Best Life, pro který se vyjádřilo několik nezávislých odborníků. „V restauračním průmyslu se jídlo připravuje a podává bez prodlení,“ říká Jean Dibleová, odbornice na bezpečnost potravin v leteckých společnostech. „Pro letadla se pokrmy připravují v cateringové společnosti, poté se zabalí do kontejnerů a odvezou na letiště, kde se umístí na palubu letadla,” vysvětluje s tím, že nesprávná teplota skladování potravin je celosvětově nejčastější příčinou onemocnění z jídla.

Problém může však nastat i u syrového ovoce a zeleniny. „Listová zelenina je na seznamu stahovaných potravin kvůli kontaminaci salmonelou a E. coli. Otravu z potravin způsobují i klíčky, rajčata a celer. Pokud je tedy vaším cílem vyhnout se otravě jídlem, vynechejte saláty a volte raději dobře tepelně upravené potraviny,“ doporučuje zdravotní expertka Maria Hansonová. Když se bez ovoce a zeleniny nemůžete obejít, volte druhy se slupkou. Ideální volbou je třeba pomeranč či banán. Ty si totiž můžete bezpečně sami oloupat.

Bakterie, které nepoznáte 

Zapomenout byste měli raději i na rýži. Je totiž nutné ji po uvaření udržovat v dostatečné teplotě, aby se předešlo množení spor bakterie Bacillus cereus. Špatně servírovaná rýže může jejího konzumenta klidně dostat do nemocnice s vážnými zažívacími potížemi.

Ty mohou způsobit i mléčné výrobky. U některých ani není poznat, že jsou zkažené. Bakterie, jako je například listerie, totiž nezpůsobují ani třeba zápach u závadného jogurtu.

Zdroje informací:

thesun.co.uk - I’m a flight attendant – here’s the food and drinks you should NEVER eat on a plane

bestlifeonline.com - 6 Airplane Meals You Should Never Eat, Experts Warn

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více