Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recept na skvělý rajčatový džem: Provoněný skořicí a hřebíčkem a dochucený špetkou pepře chutná fantasticky
Zdroj: Pixabay, Einladung_zum_Essen

Máte keříky na zahradě doslova obsypané rajčaty, spíž plnou kečupů a protlaků a už nevíte, co s dalšími plody? Tak vyzkoušejte tuto rajčatovou marmeládu. Vzhledem k tomu, že jsou rajčata často označována i jako ovoce, k úpravě na sladko se výborně hodí. 

Místo kečupu marmeláda

Rajčata jsou tím druhem zeleniny, které bez problémů spotřebujete i zasyrova, případně jen povařené do těstovin, omáček či polévek. Pokud jich ale máte dostatek, není od věci si je v nějaké formě zavařit na zimu, tedy na období, kdy sice rajčata seženete v každém supermarketu, ale rozhodně nejsou tak dobrá jako v létě.

Jestliže ovšem při vaření rádi experimentujete a nechce se vám opět do přípravy kečupů či passat, můžete z nich udělat džem, který se hodně podobá těm běžným ovocným. Pokud jej připravíte klasicky s cukrem, možná ani nepoznáte rozdíl, neboť rajčatový džem trochu chuťově připomíná ten meruňkový a můžete ho klidně namazat na chleba s máslem nebo dát do buchet. 

Rajčata na chleba i k sýrům

Rajčatový džem se dělá v mnoha verzích, je tak něčím mezi klasickou zavařeninou a čatní. Můžete do něj přidat klidně vanilku, a tak trochu zamaskovat, že jste vlastně použili rajčata. Často se ale dělá i kořeněný, třeba právě se zázvorem, skořicí, badyánem či kardamomem, zkrátka s klasickým kořením využívaným do čatní. Taková varianta se spíš hodí servírovat se slanými pokrmy, jako jsou různé druhy krekrů nebo jako doplněk k sýrům. S oblibou se také pojí s moderním snídaňovým pokrmem, avokádovými toasty, na něž můžete džem natřít.

Jak na rajčatový džem se skořicí a zázvorem

Udělat se dá samozřejmě i slaný rajčatový džem, který je lehce pikantní, ale chutná úplně jinak. Ten sladký je krásně hustý, trochu lepkavý a samozřejmě hodně sladký. Na jeho přípravu se dají přitom použít rajčata klasická, ale třeba i slaďoučká cherry či datlová rajčata. Rajčatový džem je navíc aspoň příjemným zpestřením mezi přehršlí jahodových či malinovým džem. A jak na něj? 

Budete potřebovat: 1 kg velmi dobrých zralých rajčat, zbavených jadřinců a nahrubo nakrájených, 3/4 šálku světlého hnědého cukru, 2 lžíce jablečného octa, 1 lžíci čerstvého strouhaného nebo mletého zázvoru, ¼ lžičky mleté skořice, ⅛ lžičky mletého hřebíčku, 1 lžičku soli a 1/2 lžičky kajenského pepře.

  1. Přidejte všechny ingredience do hrnce se silným dnem a směs přiveďte k varu za častého míchání, aby se nepřipálila.
  2. Snižte teplotu a za občasného míchání vařte, dokud směs nezhoustne na konzistenci džemu. Odstavte z ohně a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  3. Džem nalijte do dobře vymytých vysterilovaných sklenic, na chvíli je otočte, dokud trochu nevychladnou, pak je obraťte zpět a nechte úplně vychladnout. Džem uchovávejte v chladu a temnu. 

Náš tip: Máte-li rajčat opravdu hodně, můžete si z nich udělat i protlak podle našeho video receptu. 


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více