Kdoulový sýr ze slupek

Moučníky Nepečené a mraženéOstatní Doba přípravy: 80 min (20 + 60 min ) 6 názorů

Moučníky Nepečené a mraženéOstatní Doba přípravy: 80 min (20 + 60 min ) 6 názorů

Suroviny 30 porcí

2 kg dobře odleželé vyzrálé kdoule
20 dkg krystalového cukru
50 g hrozinek
50 g posekaných vlašských ořechů
2 g kyseliny citronové
1 ČL mleté skořice

Postup přípravy receptu

  1. Kdoule omyjeme, nejlépe pomocí kartáčku. Nakrájíme na čtvrtky, oloupeme a zbavíme
    jádřinců. Dužinu nakrájíme na menší kousky a použijeme na kompot.

  2. Slupky použijeme na výrobu sýra. Dáme je do širšího kastrolu, podlijeme vodou
    do výšky cca 2 cm, přidáme cukr, kyselinu citronovou rozpuštěnou ve lžíci vody
    a vaříme pod pokličkou do změknutí. Přidáme skořici a po vychladnutí rozmixujeme.

  3. Hmotu rozetřeme na jemně olejem vymaštěný plech, posypeme posekanými ořechy
    a hrozinkami (uvařenými ve vodě), které opatrně vtlačíme do hmoty a necháme oschnout
    v teplé troubě anebo na teplém radiátoru. Pokrájíme na kousky.

Poznámka od kuchařky

Kdoule je ovoce s léčivými účinky. Obsahuje 10% cukru, pektin, kyseliny, třísloviny,

silice, vitamín C, draslík, fosfor, hořčík, vápník, měď, železo atd.

Při výrobě tohoto sýra se využívají slupky kdoulí, jinak odpad, který vzniká při

výrobě kdoulového kompotu. Dobře vyzrálé kdoule mají žlutou barvu a jemnou vůni.

Po natrhání necháme kdoule ještě několik dní dozrát, aby získaly barvu a vůni.

Komentáře k receptu Kdoulový sýr ze slupek

  • magdalenka magdalenka

    Ten názov je veľmi starý, zrejme všade sa to volá "syr". Pamätám z detstva, mamka to varila dlhé hodiny (z dulí-ovocia, nie zo šupiek), strašne dlho sa to zahusťovalo odparovaním. Trvanlivá záležitosť, potom sme to mali len zabalené v papieri v studenej špajzi.

    Odpovědět

  • medanek medanek

    hosta: Také znám jako sýr. U nás to dělávala babička běžně, sušila to na ústředním topení a já s bratrem jsme se o to mohli poprat. Pamatuji si to jako velkou dobrotu. Prostě se tomu říkalo sýr;-):-8:yes: Jen si vzpomínám, že se to dělaao z kdoulí a ne ze slupek.

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    cathleen: Já to také znám pod názvem sýr. Děláme to od nepaměti, možná už prababička. Ale teď je ještě nemám dozrálé, až kolem Vánoc.

    Odpovědět

  • hosta hosta

    cathleen: znám skoro totožné sušené cukroví z hrušek, taky se mu říká sýr - jen, že stále nevím, kde tahle dobrota k názvu přišla:-D - asi už někdy za časů MDR:-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    hosta: Jituš, mám podobné ve starších zavařovacích kuchařkách - nazvané jako sýr...nevím, jak bych to jinak nazvala (možná doplnit něco za nadpis, do závorky:-?)

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Je to zajímavé, ale název "sýr" je myslím dost zavádějící:-)

    Odpovědět

Tématické fráze: kdoulový sýr kdoule sýr kdoulový sýr recept syr z kdoule kdoule recepty sušení kdoulového cukroví mrazene kdoule recept kdoulovy syr ldoulový sýry koláče s odpadu dužin