

Kdoulový sýr ze slupek
Suroviny 30 porcí
- 2 kg dobře odleželé vyzrálé kdoule
- 20 dkg krystalového cukru
- 50 g hrozinek
- 50 g posekaných vlašských ořechů
- 2 g kyseliny citronové
- 1 ČL mleté skořice
Postup přípravy receptu
Kdoule omyjeme, nejlépe pomocí kartáčku. Nakrájíme na čtvrtky, oloupeme a zbavíme
jádřinců. Dužinu nakrájíme na menší kousky a použijeme na kompot.Slupky použijeme na výrobu sýra. Dáme je do širšího kastrolu, podlijeme vodou
do výšky cca 2 cm, přidáme cukr, kyselinu citronovou rozpuštěnou ve lžíci vody
a vaříme pod pokličkou do změknutí. Přidáme skořici a po vychladnutí rozmixujeme.Hmotu rozetřeme na jemně olejem vymaštěný plech, posypeme posekanými ořechy
a hrozinkami (uvařenými ve vodě), které opatrně vtlačíme do hmoty a necháme oschnout
v teplé troubě anebo na teplém radiátoru. Pokrájíme na kousky.
Poznámka od kuchařky
Kdoule je ovoce s léčivými účinky. Obsahuje 10% cukru, pektin, kyseliny, třísloviny,
silice, vitamín C, draslík, fosfor, hořčík, vápník, měď, železo atd.
Při výrobě tohoto sýra se využívají slupky kdoulí, jinak odpad, který vzniká při
výrobě kdoulového kompotu. Dobře vyzrálé kdoule mají žlutou barvu a jemnou vůni.
Po natrhání necháme kdoule ještě několik dní dozrát, aby získaly barvu a vůni.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kdoulový sýr ze slupek
-
Ten názov je veľmi starý, zrejme všade sa to volá "syr". Pamätám z detstva, mamka to varila dlhé hodiny (z dulí-ovocia, nie zo šupiek), strašne dlho sa to zahusťovalo odparovaním. Trvanlivá záležitosť, potom sme to mali len zabalené v papieri v studenej špajzi.
-
hosta: Také znám jako sýr. U nás to dělávala babička běžně, sušila to na ústředním topení a já s bratrem jsme se o to mohli poprat. Pamatuji si to jako velkou dobrotu. Prostě se tomu říkalo sýr
Jen si vzpomínám, že se to dělaao z kdoulí a ne ze slupek.
-
cathleen: Já to také znám pod názvem sýr. Děláme to od nepaměti, možná už prababička. Ale teď je ještě nemám dozrálé, až kolem Vánoc.
-
cathleen: znám skoro totožné sušené cukroví z hrušek, taky se mu říká sýr - jen, že stále nevím, kde tahle dobrota k názvu přišla
- asi už někdy za časů MDR
-
hosta: Jituš, mám podobné ve starších zavařovacích kuchařkách - nazvané jako sýr...nevím, jak bych to jinak nazvala (možná doplnit něco za nadpis, do závorky
)
-
Je to zajímavé, ale název "sýr" je myslím dost zavádějící