Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatomartinská husa je jedním ze symbolů listopadu.
Zdroj: Toprecepty.cz

Listopad přináší do naší kuchyně unikátní spojení chutí a mnoho surovin, ideálních pro vytvoření vydatných pokrmů, které nás zasytí a zároveň zahřejí. Navíc nás v předposledním měsíci roku čekají dva významné dny spojené s mnoha tradicemi.

O slovo se hlásí kapusta

V listopadu se na trhy a do obchodů dostává řada sezónních surovin. Je k dispozici kadeřávek či hlávková i růžičková kapusta, které jsou skvělým zdrojem vitaminů. Vytvořit z nich můžete lahodné polévky, karbanátky, přidat je do rizota, nebo třeba zapéct se sýrem. Nezapomeňte však, že růžičková kapusta má silnější a specifičtější chuť než hlávková, takže její množství v jídle by mělo být o něco menší.

Milovníci zelí si přijdou na své

Mezi další sezónní suroviny patří pórek, pekingské zelí, řapíkatý celer, špenát, tuřín a zelí. Je tedy správný moment z nich připravovat přílohy k jídlům, jako je moravský vrabec či jiné pečené maso. Svůj čas mají také kaštany. Ty můžete upéct, uvařit či ugrilovat. Vyrobit se z nich dají také skvělý krém nebo kaštanové pyré. Při zpracování kaštanů je ale důležité pamatovat na to, že ne všechny jejich druhy jsou jedlé. Třeba jedovaté jsou kaštany koňské.

Mezi zeleninu, kterou budete stále v kuchyni potřebovat, budou i nadále patřit mrkev, celer, dýně či řepa, které jsou skvělé v polévkách a dušených pokrmech. Pokud jde o ovoce, jablka a hrušky jsou pořád ideální nejen pro konzumaci zasyrova, ale také pro výrobu ovocných koláčů, kompotů nebo třeba v podobě čatní jako příloha k masu.

Polévky vedou

Co se týče pokrmů, typickými pro listopad jsou hřejivé polévky, dušené pokrmy a pečená zelenina. Velkým hitem se tak v posledních letech stává například dýňová polévka s kořenovou zeleninou, úspěch mají i květákové placky nebo hovězí maso, připravené s dušenou zeleninou a vařeným bramborem. Často se v receptech objevuje brokolice, fenykl, cibule a především kořenová zelenina v čele s mrkví.

Dušičky

Listopad je v Česku také ve znamení významných dnů. Hned druhý den v měsíci si připomínáme Památku zesnulých, takzvané Dušičky. Na ně se připravují různá jídla včetně zelné polévky, bramboráků či pečené drůbeže. Nejznámější jsou ovšem takzvané Kosti svatých, tradiční dušičkové pečivo.

Martin na bílém koni

Druhým datem, které je u nás neodmyslitelně spojeno s listopadem, je 11. 11. To totiž slavíme svátek svatého Martina, pojmenovaný podle Martinuse z Tours, na jehož počest se peče svatomartinská husa. Podle jedné z legend se totiž mnich snažil vyhnout jmenování biskupem a schoval se proto do hejna hus. Ty ovšem bývalého vojáka prozradily a ten se tak nakonec jmenování nevyhnul.

S Martinem je spjat i příchod zimy, který má právě tento svatý na bílém koni, připomínajícím sníh, ohlašovat. Právě zvíře této barvy měl Martin využívat, když sloužil v armádě.

Kromě husy se na svátek svatého Martina také tradičně poprvé otevírají lahve nového vína, takzvaného svatomartinského. Toto víno je prvním oficiálně uvedeným vínem daného ročníku a je považováno za předzvěst kvality dalších vín. Svatomartinské víno musí splňovat určitá kritéria - musí být z odrůd určených pro daný rok a oblast a musí zrát minimálně do 11. listopadu. Často jde o mladá vína s nižším obsahem alkoholu a výraznější ovocnou chutí.

Listopad v zahraničí

I v zahraničí najdeme mnoho listopadových svátků, které jsou spojeny s nějakou gastronomickou tradicí. Hned prvního například v Mexiku slaví Den mrtvých, kdy se připravuje speciální jídlo jako oběť pro zesnulé. V Itálii se na tento den peče tzv. „Pane dei Morti“, neboli chléb mrtvých. V USA zase poslední čtvrtek v listopadu oslavují Den díkůvzdání. Připravuje se tradiční večeře s pečeným krocanem, brusinkovou omáčkou, bramborovou kaší a dýňovým koláčem. A v Japonsku se 15. listopadu slaví Shichi-Go-San, svátek pro děti ve věku 3, 5 a 7 let. Na tento den se připravují speciální sladkosti zvané „chitose ame“.

Náš tip: Připomeňte si Památku zesnulých, tedy Dušičky, pečením podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více