Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

dýňová polévka
Zdroj: Toprecepty, mika59

Nastal podzim a jako obvykle ho krášlí spousta dýní. Mezi časté způsoby, jak využít dýni, je polévka. Zjistěte, co by nemělo chybět dýňové polévce a jak z ní udělat naprostou pochoutku.

Základ pro dýňovou polévku

Dýně je typickou podzimní zeleninou. Právě dýňová polévka je jedním z jednoduchých pokrmů, které můžete připravit v několika variantách. Změny přitom nejsou komplikované a nabízejí různé chutě. Základem pro dýňovou polévku může být v té nejprostší verzi dokonce jenom dýně. Jak tedy dokonalou dobrotu připravit?

Polévka z jedné suroviny 

Pokud už jste někdy vařili dýňovou polévku, pak víte, že tomu tak skutečně je, že ji lze připravit pouze z dýně a trochy koření. Stačí totiž omýt, nakrájet a zbavit semínek dýni Hokkaido a pak ji posolit a uvařit ve vodě nebo upéct na plechu, rozmixovat a dle potřeby dolít vroucí vodou. To je verze číslo jedna, nejsnazší z nejsnazších. Pečená dýně trochu zkaramelizuje a má lepší chuť, ale při vaření dýně ve vodě zase nespotřbujete tolik energie, zvlášť, pokud dýní nakrájíte na malé kostky a ty se uvaří rychleji.  

Chuť dodá vývar i smetana 

Základní verzi jsme si popsali. Co dál? Výraznou chuť polévce dodá vývar, masový nebo zeleninový, a taky cibule. Tu je vhodné nejdříve oloupat, nakrájet nadrobno a na oleji zesklovatět. K cibuli pak můžete přidat dýni, podlít vše vývarem, uvařit doměkka a rozmixovat. Dýňovou polévku není potřeba ničím zahušťovat, ale pokud byste přece jen chtěli, stačí najemno nastrouhaná brambora, která se v polévce hezky rozvaří, dodá jí hustotu, ale přitom ji chuťově téměř neovlivní. 

Výslednou polévku můžete také zjemnit smetanou nebo zakysanou smetanou, případně i smetanou ke šlehání. Nádech exotiky polévka získá s kokosovým mlékem

Někdo to rád ostré

Velmi oblíbená je také variace polévky s česnekem a chilli. Můžete česnek přidat již během vaření, ztratí tak část své štiplavosti. Anebo naopak, pokud chcete polévku více dosladka, zvolte k ochucení špetku muškátového oříšku a trochu skořice. 

Jinou dochucovací variantu může představovat trojice zázvor, chilli a citron. Při servírování polévce také sluší pár kapek dýňového oleje a trochu pražených dýňových semínek. 

Podívejte se na naše video, jak na dýňovou polévku krok za krokem: 

Zdroj:
https://www.kucharkaprodceru.cz
https://cookieandkate.com
https://www.loveandlemons.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více