Půlroční koláčky

Hella Kuchařka: Hella

Doba přípravy: 30 minut i s pečením 50 ks Moučníky , Kynuté 30 názorů

Suroviny

500 g hladké mouky
250 g tuku ( 1 Hera)
40 g droždí
1 prášek do pečiva
2 vejce
špetka cukru
špetka soli
7 lžic mléka
Povidla
moučkový cukr na obalení
Recept si zatím oblíbilo 38 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mouku v míse promícháme se soli a práškem do pečiva, uděláme do ní důlek, nadrobíme do něj droždí, maličko ho pocukrujeme, zalijeme vlahým mlékem a necháme kvásek vzejít. Pak přidáme vejce a na menší kousky nasekaný tuk, trochu promícháme, pak vyklopíme na stůl a rychle rukama zpracujeme. Pokud by bylo tuhé, můžeme přidat trochu mléka.

  2. Odebíráme postupně kusy těsta a než ho zpracujeme, zbytek vždy uložíme do chladu. Těsto rozválíme a rádlem nebo nožem nakrájíme nejprve pruhy a pak čtverečky asi 6x6 cm. Na každý dáme trochu povidel nebo jakékoliv jiné nádivky (ořechy, tvaroh, mák atd.) a spojíme dobře protilehlé strany do šátečku.

  3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 10 minut dorůžova a pak ještě horké obalujeme v moučkovém cukru.

Poznámka

Je nutné pracovat rychle a těsto odkládat do chladu, protože rychle kyne a pak by se vám při pečení šátečky oteviraly.

Z toho důvodu také není dobré používat na zpracování těsta pekárnu.

Tyto koláčky velmi dlouho vydrží a jsou velmi křehké.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 325 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Půlroční koláčky

  • Quincey Quincey

    Zdravím vás děvčata i tebe Hello :-) Teď jsem našla tento recept, dala do oblíbených a hned i vytiskla, protože už teď se mi sbíhají sliny <3 a brzy musím upéct! Jen nerozumím tomu, proč je nazýváš "půlroční", když podle většiny komentářů nevydrží ani do druhého dne :-D:-D:-D Moc za tento recept děkuji :-K

    Odpovědět

  • Ilona Vrablíková Ilona Vrablíková(neregistrovaný)

    tenhle týden je budu péct tak mi držte palce nejsem v pečení moc zběhlá tak uvidíme:-?:-?

    Odpovědět

  • mamaEva mamaEva

    Vyskusala som a su vyborne :yes::-)

    Odpovědět

  • Alena Alena(neregistrovaná)

    Místo hladké mouky jsem dala polohrubou (myslím si že je těsto křehčí) dobře se s těstem pracuje! Už se těším na odpolední kávičku,koláčky jsou moc dobré a recept si ukládám!! Určitě je nepeču naposled!!!:yes:

    Odpovědět

  • katulinka1 katulinka1

    Dnes jsem pekla.... zítra nebudou <3 jsou vynikající, děkuji za receptík :-K :yes:

    Odpovědět

  • majkahra majkahra

    Veľmi zlý názov koláča:-D ja by som ho nazvala "Otoč sa a sú fuč" :-) . Ale teraz už bez irónie, naozaj výborný recept a chutné koláčiky. Z dávky mi vyšlo asi 100 kúskov . Z cestom sa veľmi dobre pracuje, vôbec sa nelepí a keď si dám záležať na estetike a cesto si meriam na rovnaké štvorce tak koláčiky sú úhľadné. Ďakujem za skvelý recept :-K

    Odpovědět

  • Krtecek1986 Krtecek1986

    Děkuji za recept, dnes jsem dělala poprvé takového druhu a povedlo se výborně - makové a jahodové, opravdu jsou vláčné a to hned po schladnutí...akorát na té vizuální stránce ještě musím zapracovat:)

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    tejaja: :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D Hlavně, že to dobře dopadlo!

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    tejaja:to poznám...tieto potvory kysnú aj pod rukami, ako živé...:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Vynikajúce koláčiky :yes::yes::yes::-) Piekla som z 5 kg múky, bolo to treba na akciu :-) Urobila som to na 4x, prvú dávku z 2 kg, a bol to veeeľmi blbý nápad :-D Cesto napriek odloženiu do chladničky bolo rýchlejšie ako ja, kvasinky sa množili a množili...proste grupensex :-D:-D:-D Keď sa mi cesto nalepilo v chladničke na poličku nad ním, tak som sa nas...la a zapla chladničku na maximum. Ďalšie dávky som robila už len po 1 kg múky. Z kuchyne bol svinčík...cesto, vyvaľkať, naplniť, do rúry a ďalšie cesto a dookola. :-((:-(( Piekla som od 4 hod ráno do cca 8,30 hod, potom rýchlo zbaliť...taxikár bol prvý ochutnávač a chválil a chválil... Chválili aj tí, pre ktorých to bolo určené. Tak som nakoniec bola rada, že som to piekla, a ďakujem Helke za radu. Prisahám ale, že ma nikdy viac piecť také obrovské množstvo nenapadne, ani keby sa predomnou plazili.:-D:-D:-D
    Dávam bod, škoda, že môžem dať len jeden. :-);-)

    Odpovědět

  • vlastica vlastica

    Tento recept už niekoľko rokov úspešne a často používam, robím z tohoto cesta okrem koláčikov aj záviny makové, orechové a majú obrovský úspech:-p ked cesto robím pomocou elektr.pomocníka je iné, lepšie je, ak cesto vypracujem ručne.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Chválim! :-K
    Zase som siahla po tvojom recepte, urobila som malú zmenu, dala som 200 g masla a 50 g stuženého tuku, kdesi som čítala, že je dobrý do kysnutého cesta. Robila som klasické koláčky, dovnútra tvaroh a von povidla, na vrch posýpka. Do pondelka budú krásne uležané. Ochutnávka dopadla skvele!

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    Dnes jsem pekla z tohoto těsta koláč na plech a s jablky.Netroufla jsem si vzhledem ke své ,,šikovnosti" na drobné tvary..Koláč je vynikající..kde se na něj hrabou hraběnčiny řezy a běžně kynuté těsto..děkuji:-K:-K:-K:-K:-K
    kdyby šlo podruhé bodovat,dala bych opět bod

    Odpovědět

  • bara.it bara.it

    Presne receptik, ktery jsem hledala.:-8 Ja miluju povidla:-p:-p:-p a tyhle kolacky me nezklamaly. Jsou dobre a krupavoucke - tedy prvni den, jake by byly zitra se nedozvim, protoze mizi rychlosti blesku:-O:-D:-D Takze bodik:yes:16:yes: a taky jedna fotka:-K

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    krásné jsou:yes::yes::yes:
    proč "půlroční":-O:-O:-? u nás by nevydržely ani půl dne:-D:-D

    jahoda:takto "nic moc" bych chtěla umět fotit :-K

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: koláčky s práškem do pečiva jak uchovat koláče půlroční svatební koláčky puroční kolače rychlé koláčky půlroční šátečky koláčky z prášku do pečiva koláče které dlouho vydrží koláčky které dlouho vydrží jak uchovat svatební koláčky nekynuté koláčky jak dlouho vydrží svatební koláčky křehké svatební koláčky koláčky které vydrží svatebni kolacky pulrocni trvanlivost svatebních koláčků jak uchovat kynuté těsto jak uchovat koláčky pulrocni testo jak uchovat svatební koláče

Zapomněl/a jsem heslo