Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Milujete linecké, ale chtěli byste je nějak ozvláštnit? Vyzkoušejte leknínky plněné vláčným pudinkovo-máslovým krémem. Pro přípravu stačí jen vykrajovátko ve tvaru hvězdy a formičky na košíčky, zbytek je hračka.

Nejlepší recept na linecké cukroví 

Osvědčený rozpis na linecké cukroví velí použít suroviny v množství 3-2-1. Tedy na 3 díly mouky dáme 2 díly másla a 1 díl cukru. Plus přidáme 1-2 žloutky, špetku soli pro zvýraznění chuti a případně mletou vanilku. Takové linecké v chuti nikdy nezklame. Naplněné pikantní, ideálně rybízovou zavařeninou bez zrníček, je nádhernou ozdobou svátečního stolu. 

Ale zdobit můžete ještě víc! Když si dáte trošku práce a místo slepovaných koleček s horním otvorem vykrojíte hvězdičky, upečete je ve formičkách na košíčky, naplníte krémem a dozdobíte, bude o úžasy návštěv postaráno.

Anebo můžete zvolit o krok těžší variaci, ale taky ne moc náročnou. Nabízím oba recepty a je na vás, jaké si to uděláte. V galerii najdete i postupové fotky. 

Linecké leknínky jednoduché

Na těsto budete potřebovat: 210 g hladké mouky, 140 g studeného másla, 70 g moučkového cukru a 2 žloutky. Na krém: 300 ml mléka, 5 vrchovatých lžic moučkového cukru, 1 vanilkový pudinkový prášek a 150-200 g změklého másla. Na dokončení: mandlové plátky a kandované ovoce

Jak na to? Ze všech surovin zpracujte těsto. Pokud se drolí (záleží totiž na velikosti žloutku), můžete přidat lžíci mléka. Těsto nechte zabalené ve folii v chladu odpočinout nejméně hodinu, ale klidně i do druhého dne.

Pak je na lehce pomoučeném vále vyválejte na plát a vykrajujte tvary hvězdiček. Ty opatrně vtlačte do formiček na košíčky. Není potřeba formičky vymazávat, těsto se vyvalovalo na pomoučeném vál a to stačí.

Hvězdičky pečte v předehřáté troubě při 175 stupních asi 8 minut. Poté je vyjměte, vychladlé opatrně vyklopte z formiček.

Připravte si krém. V části mléka rozmíchejte pudink a cukr. Zbylé mléko přiveďte k varu a pak ihned vlijte studené mléko s pudinkovým práškem. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Poté vylijte do hlubokého talíře, přikryjte potravinářskou folií a nechte vychladnout. Vychladlý pudink prošlehejte s máslem do krému

Hvězdičky (leknínky) naplňte krémem a dozdobte mandlemi a kandovaným ovocem. 

Linecké leknínky zdobnější 

Udělejte si těsto podle předchozího receptu a rozdělte je na dvě části. Z jedné upečte hvězdičky-leknínky podle předchozího popisu, z druhé vyválejte plát, vykrajujte kolečka a také je upečte

Krém rovněž připravte dle předchozího popisu. Nyní spojte malou částí krému kolečka a hvězdičky upečené do tvaru leknínku. Leknínky pak také naplňte krémem a vše dozdobte mandlovými plátky a kandovaným ovocem. 

Moje tipy: 

  • Na leknínky použijte klidně svoje vyzkoušené linecké těsto a svůj oblíbený krém. Pudink lze zvolit i pistáciový, krém pak víc kontrastuje s korpusy. 
  • Zdobení je snadné. Buď opatrně zapícháte mandlové plátky do krému, vždy mezi dva rohy hvězdičky, anebo ve složitější verzi přidáte mandlové plátky ještě mezi kolečko a košíček - hvězdičku.
  • Plátky mandlí přidáváte vždy až když jsou oba korpusy spojené a leknínky naplněné. Po ztuhnutí krému mandle krásně drží. 

    gastronomická novinářka Šárka Adámková

    „Vaření je moje vášeň!“

    Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více