Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak tráví Štědrý den cukrářka Mirka Van Gils Slavíková? Přestože již deset let žije se svými syny v Holandsku, pro web Toprecepty.cz přiznala, že na české vánoční tradice nedá dopustit. Ale Štědrý den pojímá po svém.

Advent jak se patří

Sváteční nálada je u cukrářky Mirky doma znát několik týdnů. Stromeček totiž zdobí už na první adventní neděli a ve stejné době začíná kupovat a balit dárky. „Od prvního adventu, co se kupuje, tak se to i balí,“ směje se Mirka.

Možná někdo řekne, že je to bláznivý, ale já balím úplně všechno, od zubní pasty přes ponožky, každou zvlášť. Když něco milujete, tak to chcete co nejdéle. Proto je večeře u nás nejméně tříhodinová, než se dostaneme ke stromečku, a s rozbalováním dárků končíme třeba ve dvě ráno,“ svěřila se pro Toprecepty cukrářka Mirka, která odhaduje, že se u nich každoročně pod stromečkem najde tak na 50 dárečků.  

Zato s cukrovím to paradoxně nepřehání. Peče zhruba 10-15 druhů a maximálně 5 kg. „Víc už je podle mě špatně, protože se to nesní,“ říká Mirka s tím, že by cukroví nikdy nezamrazovala. „Mrazák obsahuje maso, zeleninu, ovoce a cukroví od toho natáhne ty pachy, chuť je pak zdeformovaná,“ vysvětluje cukrářka a připomíná, že mrazák vysušuje. „Podle mě je škoda cukroví takhle znehodnocovat,“ uzavírá a doplňuje, že když má přece jen napečeno navíc, dá cukroví do krabiček a rozdá, klidně místo dárků.

Štědrý den u Mirky

U stolu se pravidelně scházejí tři, tedy Mirka a její synové, ale vždy pozvou ještě jednoho dva lidi navíc. „To už nejsou Češi a my tím rozptylujeme kouzlo českých Vánoc dál,“ svěřuje se Mirka s vysvětlením, že Holanďané slaví Vánoce o den později a trochu jinak. 

A co dobrého si Mirka se svou rodinou a hosty dopřávají? Je to režná rybí polévka podle receptu od babičky, která do ní dříve dávala 3 kapří hlavy, jikry, mlíčí, zeleninu. „My jsme tomu říkali režná polévka, protože byla vážně masová, bylo tam hodně rybího masa. A zahušťovala ji jíškou. Babička totiž měla vždycky v kredenci hrníček s jíškou,“ vzpomíná cukrářka.

K polévce se u Mirky dále podává bramborový salát a kapří řízky. Jako předkrm si každý rok v rodině vyberou surovinu, kterou ještě nikdy neochutnali. Dezerty mívá cukrářka dva, respektive tři. Kromě cukroví a nějakého zákusku je to také každoročně ještě štrúdl, na který nám Mirka poskytla recept:

Šéfíček tam nahoře

Vánoce jsou křesťanské svátky a takt je má v srdci i Mirka. „Měla jsem neuvěřitelné štěstí, že jsem vyrostla v liberální rodině. Hodně se o nás starala babička, která nám vyprávěla příběhy z Bible takovým způsobem, že i kdybyste nechtěla být věřící, tak se stanete. Velmi často jsem s babičkou taky chodila do kostela a pak jsem si na tyhle chvíle během života mnohokrát vzpomněla. Když vás potkají určité momenty, tak pak zkrátka víte, že ten šéfíček nahoře existuje,“ uzavírá cukrářka.  

Mirka speciálně pro čtenáře webu Toprecepty nechává nahlédnout i do svého soukromí. Takhle to u ní doma na svátky vypadá:

Fotogalerie - Svátky slavných: Mirka Van Gils

Ukázat 4 fotografie



 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více