Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kávovníčky z křehkého těsta: Káva se ukrývá v křehkém těstě i v lahodné polevě a cukroví chutná jako šálek dobrého espresa
Zdroj: Toprecepty, Bahula

Bez šálku kávy nebo i víc si nedokážete představit den? Pokud ji nepopíjíte jen kvůli obsahu kofeinu, ale i kvůli chuti, určitě vás nadchne cukroví kávovníčky. V nich si totiž kávovou chuť užijete dosytosti. Když cukroví ještě ozdobíte kávovým zrnkem, neodolá mu žádný milovník kávy. 

Cukroví ochucené kávou

Kávovníčky jsou jednou z mnoha variací na linecké. I ony se připravují z jednoduchého křehkého těsta, jehož základem je hladká mouka, máslo a cukr, případně žloutky. Na základní těsto na linecké vám stačí pouze tyto ingredience, můžete ale přidat kakao, nějaké koření nebo další dochucovadla a máte hned jiný druh cukroví.

Experimentovat se dá i s krémy, jimiž je možné nahradit klasickou červenou marmeládu. A pokud byste chtěli cukroví ještě víc zdokonalit, můžete je navíc přelít polevou – čokoládovou či jednoduchou cukrovou, kterou lze také různými způsoby dochutit. Pak už zbývají jen ořechy nebo cukrové zdobení na konečné vyšperkování a cukroví zase vypadá trochu jinak.

Jak na křehké těsto?

Kávové cukroví je specifické tím, že se dochucuje právě kávou. Tu můžete přidat nejen do krému, ale třeba i do těsta. K ochucení těsta se báječně hodí běžná mletá káva, lze k tomu však využít i zbylou kávovou sedlinu neboli lógr. Při přípravě těsta je pak třeba se řídit hlavně základními zásadami, které platí při přípravě všech křehkých těst.

Důležité je hlavně používat studené máslo, které se nejprve smíchá se všemi suchými ingrediencemi (tedy s moukou, cukrem a kořením nebo právě kávou) a vytvoří se jakási drobenka. Do ní se pak už jen zapracují žloutky, případně další mokré suroviny, např. mléko. Hotové těsto je pak nutné nechat odležet v chladu, nejlépe přes noc, než s ním začnete dál pracovat. 

Slepované kávovým krémem

Už samotné sušenky ochucené kávou jsou krásně voňavé, kávovou chuť cukroví ale můžete podpořit i krémem. Ideální je klasický žloutkový krém, který připravíte ze žloutků ušlehaných s cukrem a následně prošleháte s máslem. Pak už stačí přidat jen pár lžic uvařené kávy – nejvhodnější je silné espresso. Pokud byste si chtěli trochu usnadnit práci, můžete sušenky spojit i jen obyčejnou nutellou. I ta se pěkně snoubí s kávovou chuti. 

Jak na vynikající kávovníčky s polevou?

Cukroví pak dovedete k dokonalosti, když kávu přidáte i do polevy. Úplně nejjednodušší polevou, již můžete kávovníčky přelít, je cukrová. Připravíte ji snadno: stačí jen promíchat moučkový cukr s uvařenou kávou (na 3 lžíce silné černé kávy použijte asi 200-250 g prosátého moučkového cukru) tak, abyste dosáhli požadované konzistence.

Kávou můžete dochutit i již kupovanou čokoládovou polevou přesně, jako v následujícím receptu. A jak si tedy kávovníčky připravíte?

Budete potřebovat: 450 g hladké mouky, 140 g mletého cukru, 2 žloutky, 250 g másla, 2 lžičky mleté kávy, 2 lžičky kakaa, 2 lžíce mléka. Na krém si připravte: 250 g másla, 6 lžic krupicového cukru, 1 vejce, 2 lžíce silné černé kávy. Na polevu: bílou čokoládovou polevu, tmavou čokoládovou polevu a silnou kávu. 

  1. Ze uvedených surovin vypracujte těsto a nechte je minimálně 2 hodiny (nejlépe přes noc) odležet v chladničce. Pak těsto vyválejte na tenký plát a z něj vykrajujte kolečka nebo oválky, případně i jiné tvary.
  2. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 7-8 min.
  3. Vejce a cukr ušlehejte dohusta nad horkou vodní lázní. Mírně změklé máslo ušlehejte do pěny a postupně do něj přišlehávejte vaječnou hmotu. Nakonec přidejte uvařenou černou kávu.
  4. Oválky slepte krémem a připravte si polevu tak, že do bílé čokoládové polevy dáte trochu tmavé čokoládové polevy a trochu mleté kávy. Polevou pak přelijte oválky a ozdobte čokoládovými kávovými zrny nebo jiným čokoládovým či cukrovým zdobením. 

Náš tip: Máte-li rádi kávové cukroví, můžete vyzkoušet i tato nepečená kávová zrna podle našeho video receptu

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více