Pórek jako mozeček: Levné a rychlé jídlo báječně chutná, navíc masový „detox“ po Vánocích prospěje tělu i peněžence
28. 12. 2023 Vaření
Jste po vánočním hodování přejedeni a možná i s nějakým tím kilem navíc? Nejvyšší čas dopřát si odlehčují jídelní program – a nejlépe i bezmasý. Ideální je připravit si zeleninu. Mile překvapí pórek, který lze využít na mnoho způsobů.
Příbuzný cibule i česneku
Chutné, rychlé a přitom levné pokrmy můžeme připravit například z pórku. Tato zelenina je k dostání po celý rok a není nijak drahá. Ačkoli je příbuzná cibule i česneku, má mnohem méně dráždivou chuť a vůni. Proto se báječně hodí do studené i teplé kuchyně – a zpracovat tak můžeme celý kus zeleniny beze zbytku.
Zelenou část často přidáváme do salátů, do pomazánek nebo jí zdobíme různé tousty. Obsahuje totiž vitaminy C, A , k i B6, také ale má vysoký obsah minerálních látek, jako jsou hořčík, železo, měď a mangan. Je doslova nabitý antioxidanty, které pomáhají při prevenci nemocí srdce a cukrovky. Konzumace pórku přispívá i ke snižování cholesterolu v krvi.
Mohlo by vás zajímat
V teplé kuchyni se neztratí
Pórek je výbornou surovinou pro přípravu teplých jídel. Přitom 100 gramů tepelně upraveného pórku má jen 31 kalorií! A co z něj můžeme připravit? Oblíbená je pórková polévka, pórek lze zapékat se sýrem a s těstovinami nebo ho povařit a přelévat holandskou omáčkou stejně jako chřest.
A víte, že pórek můžeme připravit jako mozeček? Pokud máte rádi ten květákový, budete překvapeni, jak báječně chutná „mozeček“ pórkový.
Nejprve si však pořiďte vhodný pórek. Nejlepší je ten slabší a štíhlejší, protože je křehký. Před zpracováním ho důkladně umyjte, mezi vrchními listy někdy mohou být nečistoty i drobní broučci.
Mohlo by vás zajímat
Pórek jako mozeček
Připravte si 400 g pórku (cca středně velké 4 kusy), 2 lžíce oleje nebo másla, 4 vejce, muškátový oříšek, sůl, pepř a na ozdobu čerstvě nasekanou zelenou petrželku (nebo pažitku či bazalku).
- Pórek důkladně očistěte a operte a nakrájejte na tenká kolečka. Na pánvi rozehřejte tuk, nasypejte do něj pórek, zmírněte hořák, přikryjte pokličkou a duste asi 10 –15 minut doměkka. Podle potřeby můžete přidat malé množství vody, aby se pórek nepřipaloval.
- Mezitím si rozšlehejte vejce. Změklý pórek lehce osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku. Pak směs zalijte rozšlehaným vejcem, promíchejte a nechte ztuhnout (bez zakrytí pokličkou).
- Hotový pórek na talíři posypejte čerstvě nasekanými bylinkami a podávejte s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.
Náš tip: Pokud chcete v prvních dnech nového roku v jídle trochu odlehčit, můžete si například připravit zeleninový guláš s červenou čočkou podle našeho videoreceptu.
Zdroj informací:
healthline.com: 10 Health and Nutrition Benefits of Leeks and Wild Ramps
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat