Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro poháry: Pudinkový s kousky banánu nebo z kompotovaného ovoce s jemným krémem připomenou dětství u babičky
Zdroj: Toprecepty.cz, RubyRom

Vánoční svátky jsou obdobím, kdy se vzájemně navštěvuje rodina a kdy se setkávají přátelé. A pokud přemýšlíte o vhodném pohoštění pro návštěvu, nezapomeňte na sladké poháry ozdobené šlehačkou.

Není pohár jako pohár

Před více než třiceti lety byly poháry oblíbeným dezertem a právě i pohoštěním pro návštěvy. Pod názvem „pohár“ se v cukrárnách nabízel i obyčejný jahodový kompot ozdobený šlehačkou. V současné době je trochu zastínily jiné moučníky a dezerty. Proč se ale nevrátit do dětství a připravit chutný i vizuálně zajímavý pohár? Pokud občas „jedete“ v retro stylu a retro receptech, poháry jsou tím pravým.

Pudinkový pohár s piškoty a banánem

Na dvoubarevnou pochoutku si především připravte silnostěnné sklenice či poháry, které vydrží teplo. Budete jich potřebovat minimálně 6, možná i 8 (podle jejich objemu). Připravte si: 1 pudinkový prášek vanilkový, 1 pudinkový prášek čokoládový, 1 l mléka, 2 velké nebo 3 menší banány, cca ½ balení kulatých piškotů, 1 smetanu na šlehání a čokoládové hoblinky či strouhanou čokoládu na zdobení.

Na dno každé sklenice dejte několik piškotů. Uvařte si podle návodu zvlášť ve dvou kastrůlcích oba pudinky. Jakmile trochu vychladnou (ale ne moc, aby neztuhly už  v kastrolu), přelijte piškoty v pohárech nejdříve vanilkovým pudinkem, na něj položte další piškoty a kolečka banánů, poté přelijte čokoládovým pudinkem.

Střídejte, dokud nespotřebujete pudinky. Nechte v chladu, dokud pudinky zcela neztuhnou. Ozdobte kopečkem šlehačky a hoblinkami čokolády.

Kompotované ovoce s tvarohovým krémem

Čerstvé ovoce nebylo před více než třemi desítkami let zase až tolik k dostání, proto si většina hospodyněk v létě připravovala kompoty. Ty pak byly ideální surovinou pro různé poháry. 

Na pohár s tvarohovým krémem budete potřebovat 1 sklenici kompotovaného ovoce (jahody, meruňky, broskve), 250 g polotučného tvarohu, ¼ l mléka, 1 lžíci moučkového cukru, ½ balíčku pudinkového prášku vanilkového, 2 vejce velikosti M, šťávu z ½ citronu.

A jak na to? Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustou kaši, vmíchejte do ní žloutky a přidejte tvaroh. Míchejte, dokud nevznikne hladký krém. Z bílků připravte hustý sníh a přidejte ho do krému. Znovu dobře promíchejte. Do připravených pohárů nebo sklenic vložte ovoce, přidejte krém a opakujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny.

Jednodušší verze: Zkrátka jen smíchejte tvaroh s vanilkovým cukrem a vrstvěte střídavě ovoce a tvaroh. 

Zimní ovocný pohár

Na ten se využívalo dostupné ovoce (jablka, hrušky, případně pomeranče či mandarinky), kompotované ovoce a ořechy.

Připravte si (cca na 4 poháry): 2 jablka, 2 hrušky, 2 pomeranče, kompotované ovoce (ideálně borůvky), šťávu z 1 citronu, 1 lžíci medu, 4 vlašské a 8 lískových ořechů, 200 g kysané smetany nebo tučného bílého jogurtu.

Jak na to? Jablka a hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kostičky. Pomeranč oloupejte, jednotlivé dílky překrojte napůl, ořechy nasekejte nadrobno. Šťávu z citronu smíchejte s medem.

Do misky dejte jablka a hrušky, promíchejte se šťávou z citronu a s medem. Směs dejte do připravených pohárů, přidejte kousky pomerančů a lžičku kompotovaného ovoce. Ozdobte kopečkem zakysané smetany nebo jogurtu a nasekanými ořechy.

Náš tip: Mezi retro poháry patří i Míša pohár, který si můžete snadno připravit podle našeho videoreceptu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více