Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Otevírací doba obchodů na Vánoce 2023: Kde nakoupíte na Štědrý den a jak bude otevřeno na silvestra i Nový rok
Zdroj: freepik / freepik

Vánoční svátky se stejně jako mnoho dalších projeví na fungování některých obchodů, supermarketů i online služeb. Je proto důležité si připomenout, kdy byste se vydali na nákup zbytečně a naopak, zda ještě třeba na Štědrý den stačíte pořídit potraviny, které vám schází.

Zákon hovoří jasně

Otevření mnoha obchodů se během vánočních svátků, Silvestra a prvního dne nového roku řídí zákonem o prodejní době. Ten přináší jasné vymezení, kdy a jak dlouho mohou být otevřené obchody s větší prodejní plochou. Přesněji řečeno, zákon č. 223/2016 Sb. ukládá, že obchody a obchodní řetězce disponující prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních musí být uzavřeny během určitých státních svátků a významných dnů v roce.

Štědrý den 2023

Na Štědrý den zavírají všechny hypermarkety, supermarkety a velké obchody v pravé poledne. Máte tak šanci si nakoupit třeba čerstvé pečivo, nebo nějaké drobnosti, na něž se v předvánočním shonu zapomnělo. Odpoledne ovšem i zaměstnanci obchodů tráví čas se svými blízkými.

První a druhý svátek vánoční

Následující den, 25. prosince, tedy první svátek vánoční, stejně jako druhý svátek vánoční 26. prosince zůstávají velké obchody zavřené.

V případě menších obchodů s plochou menší než 200 metrů čtverečních, na něž se zákon nevztahuje, je to na vůli provozovatelů, zda otevřou nebo ne. Typicky ale mají otevřeno večerky nebo čerpací stanice. 

Silvestr a Nový rok

V případě 31. prosince (Silvestra) zákon nezakazuje otevření obchodů, a tak mohou obchody zavřít dle svého uvážení, což je často v odpoledních hodinách. Počítejte tedy s tím, že většina obchodů zavírá kolem 18 hodin.

Obchody také mohou být otevřené na Nový rok, pokud jejich prodejní plocha nepřesahuje 200 m², tedy se to opět týká večerek a menších obchodů. Z praxe ale víme, že 1. ledna je skoro všude zavřeno.

Online prodej potravin: Vánoce 2023

Online rozvozy potravin budou letos fungovat rozdílně. Tesco například „zavře“ na celé tři dny. „Na Štědrý den i na první a druhý svátek vánoční online nákupy nevozíme, stejně tak na Nový rok. Na Silvestra budeme online nákupy rozvážet od 8 do 16 hodin. Ve dnech 27. prosince až 30. prosince rozvážíme nákupy jako v běžný den, tedy od 8 do 22 hodin,“ sdělila webu Toprecepty.cz Iva Pavlousková ze společnosti Tesco.

Na Košíku si nenakupíte pouze 25.12, na Štědrý den bude společnost rozvážet do 14 hodin, na Silvestra do 18 hodin a na Nový rok od 12 do 22 hodin. „Vánoční otevírací dobu jsme upravili a jsme na zvýšený zájem zákazníků připraveni. Od 18. 12. do 23. 12. doručujeme nákupy v časech od 5 do 24 hodin. Na Štědrý den pak od 6 do 14 hodin. 25. 12. máme jako jediný den zavřeno. Mezi 26. 12. a 30. 12. doručujeme od rána do 23 hodin a na Silvestra od 6 do 18 hodin. Na Nový rok startujeme v poledne a končíme ve 23 hodin. Podmínky rozvozu jsou stejné jako po celý rok,“ reagovala na dotaz redakce Toprecepty.cz Denisa Morgensteinová ze společnosti Rohlik.cz.

Náš tip: Pokud nestihnete nakoupit čerstvé pečivo, můžete si třeba na jednohubky upéct vlastní domácí rohlíky:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více