Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Když se spojí čočka s rýží, vznikne mujaddara. Jednoduchá příloha z Libanonu si získá i české mlsné jazýčky
Zdroj: Toprecepty, Marie Svarcova

Hledáte-li nějakou netradiční přílohu, mujaddara je ideálním kandidátem. Hlavně tehdy, pokud chcete jídelníček trochu odlehčit od masa. Mujaddara totiž může být i samostatným jídlem, třeba lehkou večeří pro všední den. S osmaženou cibulkou a jogurtovou omáčkou chutná naprosto božsky. 

Puntíkatá rýže

Mujaddara je jednou z tradičních specialit Levanty, což je oblast ve východním Středomoří, do níž se řadí země Libanon, Sýrie, Izrael, Palestina a Jordánsko. I když se mujaddara většinou označuje za typické libanonské jídlo, v oblibě ji mají v celém arabském světě, nejvíc však na Blízkém východě. Podobný pokrm se ale vyskytuje i v Egyptě, Íránu, v Indii, ale také na Kypru a v řecké kuchyni.

Její název pak pochází z arabštiny, znamená puntíkatý a odkazuje právě na zrníčka čočky v bílé rýži, které vypadají jako drobné puntíky. V původní mujaddaře prý maso bylo, ve 13. století šlo totiž o slavnostní jídlo, až později z ní zmizelo a Mujaddara se stala jídlem chudých. Jejím význam v arabské kuchyni dokládá rčení: „Hladový člověk by byl ochoten prodat svou duši za pokrm mujaddara." Libanonští křesťané si mujaddaru dávají v období půstu. 

Jakou čočku do mujaddary?

Základem mujaddary je rýže, která je v arabské kuchyni hlavní ingrediencí mnoha jídel. Nejraději tu mají dlouhozrnnou aromatickou rýži basmati. Lze však i použít krátkozrnnou, nezbytné je hlavně rýži dobře propláchnout a případně i namočit na 20 minut do studené vody, aby tolik nelepila a aby se také rychleji uvařila.

Rýži v arabských zemích připravují na mnoho způsobů, třeba se šafránem, s cizrnou nebo právě se zelenou či hnědou čočkou

Místo rýže bulgur

Mujaddara se dá připravovat na více způsobů – mohou v ní být patrná zrníčka rýže i čočky, v jiné verzi spíš pokrm připomíná rozvařený nákyp. Pro vylepšení chuti se do ní navíc dává koření jako římský kmín, koriandr nebo máta. V Palestině zase do mujaddary vůbec nedávají rýži a nahrazují ji bulgurem.

Nikdy však na mujaddaře nesmí chybět dozlatova a dokřupava osmažená zkaramelizovaná cibulka, která dodává jinak obyčejnému jídlu na půvabu. Často se podává pro osvěžení s jogurtem (obvykle ovčím) a také se salátem, nejčastěji populárním libanonským salátem fattoush z rajčat, okurek a opečeného pita chleba nebo s podobným jednoduchým salátem shirazi z okurek, rajčat, cibule a bylinek. 

Originální recept na mujaddaru

Patříte-li k milovníkům luštěnin a navíc máte v oblibě speciality arabské kuchyně, můžete mujaddaru vyzkoušet rovnou podle autentického receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 1 hrnek černé čočky, přebrané a propláchnuté, 4 šálky vody, ¼ šálku extra panenského olivového oleje, 2 velké žluté cibule nakrájené na kostičky, 1 lžičku soli, 1 šálek dlouhozrnné bílé rýže namočené na 10-15 minut do studené vody a poté scezené, černý pepř, ½ až 1 lžičku římského kmínu, petrželovou nať na ozdobu, 1 velkou žlutou cibuli nakrájenou na velmi tenká kolečka a olivový olej na smažení. 

  1. Čočku dejte do hrnce a zalijte 2 šálky vody. Vodu přiveďte k varu, poté snižte teplotu, přikryjte a vařte cca 10-12 minut. Odstavte z ohně a čočku slijte.
  2. Ve velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a opékejte ji, dokud nezíská tmavě zlatohnědou barvu, tmavší než typická karamelizovaná cibule (doba smažení může být až 40 minut), během smažení cibuli posypejte lžičkou soli.
  3. Opatrně přilijte k cibuli zbývající 2 šálky vody, na prudkém ohni přiveďte vodu k varu a poté snižte teplotu na minimum a vařte 2 minuty. Do cibulové směsi vmíchejte rýži a spařenou čočku. Přidejte sůl, pepř a římský kmín. 
  4. Snižte teplotu na minimum, přiklopte a vařte, dokud se tekutina nevstřebá a rýže i čočka nejsou uvařené (asi 15 až 20 minut).
  5. Mezitím si osmažte cibuli na ozdobu na 2 až 3 lžících extra panenského olivového oleje. Cibuli smažte po částech, dokud nebude křupavá a sytě zlatohnědá. Křupavé cibulové kroužky přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a nechte je okapat. 
  6. Rýži a čočku nechte přikrytou asi 10 minut odpočívat, pak je ozdobte petrželkou a přendejte do misek. Každou misku doplňte ozdobte smaženou cibulkou. 
  7. Místo černé čočky beluga lze použít i klasickou hnědou čočku, tu ovšem před přípravou nechte namáčet.

Náš tip: Pokud rádi vaříte exotičtější pokrmy, možná vám zachutná i tato turecká čočka s mrkví podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Mujaddara
Themediterraneandish.com: Mujadara: Lentils And Rice With Crispy Onions

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více