Rebarborová marmeláda nebo džem: Osvěžující dobrota nakyslé chuti výtečně chutná na palačinkách
Marmeláda z rebarbory má příjemně pikantní nakyslou chuť, je osvěžující a výborně chutná na čerstvém pečivu nebo palačinkách. K rebarboře, která sama o sobě není příliš chuťově výrazná, doporučujeme pro ochucení přidat menší množství další suroviny. Vyzkoušejte třeba jahody, banány nebo zázvor.
Marmeláda nebo džem z rebarbory
Rebarborová marmeláda se zázvorem
Na základní dávku pikantní a osvěžující marmelády podle našeho receptu potřebujete 1 kg očištěné rebarbory, 125 ml vody, šťávu z jednoho citronu, 5 cm čerstvého zázvoru, 750 g cukru, 60 g kandovaného zázvoru a 2 lžíce jemně nasekané čerstvé máty.
- Řapíky rebarbory oloupeme a nakrájíme na kousky (cca 1 cm).
- Vložíme je do hrnce, přidáme citronovou šťávu a vodu na podlití, přivedeme k varu. Vody nedáváme více, než je uvedeno v receptu, protože rebarbora po chvíli pustí hodně vody.
- Čerstvý zázvor oloupeme, rozkrojíme na cca 5 částí a přidáme do hrnce.
- Za častého míchání vaříme do změknutí rebarbory. Potom odstraníme zázvor.
- Pak přidáme cukr a mícháme do jeho rozpuštění. Znovu přivedeme k varu a mícháme až do zhoustnutí. Během vaření odstraňujeme pěnu.
- Na závěr přisypeme jemně nakrájený kandovaný zázvor a nasekanou mátu. Zamícháme a hned plníme do sklenic.
- Sklenicím otřeme hrdla, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
Následující video vám ukáže, jak při výrobě marmelády postupovat:
Vařili jste už marmeládu nebo džem z rebarbory? Budeme rádi za vaše tipy nebo postřehy do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Možností k bezodpadovému využití citronů je více, stačí si vybrat. Kromě šťávy a kůry můžete zpracovat i jadérka a mezistěny. Poradíme
Desatero rad na téma pěstování zázvoru: Jak zázvor vysadit, pěstovat a sklízet
Desatero rad na téma jahody: Jak je vysazovat, pěstovat, sklízet a zpracovat v kuchyni
Komentáře