Mřížkový koláč podle osvědčeného receptu je vláčný a nadýchaný. Zkombinujte povidla a tvarohovou náplň a budete se oblizovat
1. 2. 2024 Vaření
Tento mřížkový koláč zachutnal už spoustě milovníků sladkých dezertů. Osvědčený recept na výborné těsto krásně doplňují tvaroh a povidla. Výsledkem je úžasná kombinace chutí, která sklidí pochvalu.
Mřížkový koláč
Mřížkové koláče patří mezi velké dobroty našich babiček. Každá měla ten svůj tajný recept a každá ho samozřejmě měla nejlepší. Krásně voněl a jen se po něm zaprášilo.
Mřížkový koláč se většinou chystá z lineckého těsta, ale není to pravidlem. S těstem by mělo jít dobře pracovat a výsledný koláč by měl být nadýchaný, jít krásně odebírat lžičkou nebo vidličkou a šířit okolo sebe vůni, že budeme mít chuť ho ochutnat ještě horký.
Mohlo by vás zajímat
Náplně na mřížkový koláč
Když už se nám podaří získat recept na osvědčený mřížkový koláč, je na čase pouvažovat nad náplněmi. Využívá se tvarohová, kterou můžeme zkombinovat s povidly. Můžeme mít vlastní švestková, hrušková či jablečná, ale také nakoupená v obchodě. Místo povidel se hodí i marmeláda. Zvolit můžeme i kombinaci tvaroh a maková náplň, nebo využít makovou náplň samotnou.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…
Osvědčený mřížkový koláč
Na mřížkový koláč budete potřebovat: na těsto: 600 g mouky (hladká, polohrubá, půl/půl), 200 g cukru moučky (i méně), 1 vejce, 250 g másla (nebo Hery), 1 prášek do pečiva, špetku soli, citronovou kůru z 1 citronu a 1,5 dl mléka na zředění. Na potření: povidla (hrušková, švestková, jablečná) a 2 lžíce rumu. Na náplň: 2 tučné tvarohy, 2 vanilkové cukry a 1 vejce.
Jak na to? Velký plech vymažte máslem. V misce smíchejte povidla s rumem. V druhé misce smíchejte tvarohy, cukry a rozklepnuté vejce. Na těsto dejte do mísy cukr, rozklepnuté vejce, tuk, sůl, citronovou kůru, mléko a mouky s práškem do pečiva. Vypracujte do vláčného těsta.
Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě třetiny těsta vyválejte na plech a těsto hodně potřete povidly. Navrch dejte tvarohovou náplň. Zbylou třetinu těsta vyválejte na plát a nakrájejte radýlkem nebo kulatým nožem na pruhy. Z nich pak na koláči vytvořte pravidelnou mřížku. Pečte asi 30 minut, hotový lehce posypte moučkovým cukrem.
Náš tip: Vyzkoušet můžete i tuto rychlou buchtu s tvarohem a povidly podle následujícího videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak správně uvařit zelí, aby bylo chutné a zachovalo si blahodárné účinky. Poradíme, jak na to
Umíte správně vybrat a uvařit zelí, které je v našich zemích nejběžnější, neznámější a nejoblíbenější zeleninovou přílohou? Víte, jak se liší… Číst více
Jak nakrájet zelí jako v restauraci. Obdobně zpracujete i kapustu
Příprava hlávek Při nákupu zelí vybíráme svěže působící hlávky. Jejich okrajové listy by měly být spojeny s košťálem, aby neosychaly. Spodek košťálu… Číst více
Jak dlouho se vaří kysané zelí? Čas není vše, důležité je i pravidelné ochutnávání
V létě si dopřáváme lehká a svěží jídla, k podzimu zase neodmyslitelně patří ta o něco tučnější. Pečené maso s kysaným zelím patří k těm velmi… Číst více
Jak ochutit červené zelí, aby chutnalo božsky: Med dodá sladkost, ořechy křupavost, šéfkuchaři sázejí ale ještě na jednu surovinu
Dušené zelí je oblíbenou přílohou obzvláště na… Číst více
Jak na fantastické červené zelí ke svatoštěpánské kachně? Skvělou chuť zajistí jablka a svařené víno
Připravujete každoročně na Štěpána pečenou kachnu… Číst více
Vepřové výpečky jsou poměrně levné jídlo a s knedlíkem a zelím tvoří výborný nedělní oběd. Vyzkoušejte je podle našich rad
Výpečky se připravují z levnějšího masa, většinou bůčku. Pokud je hodně prorostlý, přidáme k němu libové maso z plece nebo kýty. Kdo nemá rád bůček,… Číst více
Jak připravit kysané zelí ke kachně či huse? Nezapomeňte na sádlo a zlatavou cibulku
Ke svatomartinským oslavám neodmyslitelně patří husa se zelím. Kyselost zelí pomáhá k lepšímu trávení tučného masa, proto je zelí skvělou přílohou ke… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Koláč s ovocem a drobenkou: Díky ovoci je šťavnatý a vláčný, drobenku vylepší ořechy a připravený je už za 20 minut
Jak správně skladovat vejce a jak poznat, zda jsou ještě čerstvá? Pomůže jednoduchý trik se sklenicí a vodou
Jak v obchodě poznat kvalitní povidla? Hledejte výrobek bez aromat, barviv a zahušťovadel, říká Lukáš Medek
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 2 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 3 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 13 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 17 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit tvarohovou náplň do moučníků. Oblíbenou náplň zvládneme během chvilky. Poradíme správný postup
Bramborové šišky: Oblíbené sladké jídlo vyžaduje předem uvařené brambory, mák s cukrem mu dají božskou chuť
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů