Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Láďa Hruška není žádný šéfkuchař, ale přesto české kuchyně velmi ovlivňuje. Ve svém pořadu Vychytávky Ládi Hrušky prezentuje a tím pádem i popularizuje recepty svých fanoušků. Někdy to jsou skutečné bizarnosti.

Co vaří Láďa Hruška

Na úvod musíme podotknout, že známý moderátor Láďa Hruška není kuchař a recepty sám nevymýšlí, ale dostává je od svých diváků. Někteří mají i odvahu a svůj recept ve vysílání sami připraví. Někdy to jsou skutečně neočekávané kombinace a úpravy surovin. Pojďte si s námi připomenout ty nejslavnější. Nebo nejdivnější?  

1. Tatarák ze špekáčků

Zbyly vám buřty od opékání? Psovi je házet nemusíte. Prožeňte je mlýnkem na maso, přidejte kečup, hořčici, worchester, sůl pepř, cibuli a česnek a další oblíbené koření, bez kterého si neumíte tatarák představit, pořádně to zamíchejte a máte tatarák, který není ze syrového masa a je bez vajíčka, takže jej podle slov autorky mohou i děti. Pak už jen stačí směs namazat na opečený toustový chléb a můžete servírovat na stůl. Tatarák ze špekáčků připravíte i podle tohoto receptu

2. Steaky ze zelí

Máte chuť na kus šťavnatého steaku a zrovna nemáte po ruce žádný kus masa? Nevadí podle Ládi Hrušky si můžete pěkně šťavnatý steak udělat i ze zelí. Stačí hlávku zelí nakrájet na centimetrové plátky, položit na plech vyložený pečicím papírem potřeným olejem a shora plátky zelí potřít směsí oleje, česneku, soli a pepře. Plech pak šoupněte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte do zlatova. Podávat můžete jako samostatný chod, ale i jako přílohu ke skutečnému masu.

3. Jablečné hranolky

Tohle je vychytávka pro všechny rodiče, jejichž děti se mohou utlouct po smažených hranolkách s volským okem. Tyhle jsou zdravější a klidně je můžete dětem předložit už k snídani. Potřebujete jablko, půlku kompotované broskve a jogurt. Jablko nakrájejte na hranolky a vyrovnejte na talíř. Přidejte bílý jogurt a do jeho středu posaďte půlku broskve. A simsala bim, děti na talíři vidí hranolky s volským okem. Dají se fakt takto vaše děti oblbnout?

4. Lasagne z toustového chleba

Už vás nebaví tousty k večeři? Zkuste je podávat v úpravě lasagní. Stačí si kromě toastového chleba připravit rajčatovou omáčku s cibulí, česnekem, solí a pepřem (lze nahradit kečupem), plátky šunky a sýra. Do zapékací mísy vložte toastový chléb a pokapejte ještě teplou rajčatovou směsí, navrch dejte plátky šunky a překryjte plátkovým sýrem. Pokračujte toastovým chlebem a dalšími vrstvami, dokud vám stačí suroviny. Poslední vrstvu bohatě posypte strouhaným sýrem. Lasagne dejte na 20 minut zapéct do trouby. Pak už jen stačí naporcovat, ozdobit bazalkou a servírovat na stůl. Ital by zřejmě zvolal: Mamma mia!

5. Guláš z tlačenky

Došlo maso? Použijte tlačenku. Nakrájejte ji na kostičky, vhoďte do hrnce s cibulkou a prostě uvařte guláš. Zní to šíleně? Inu, proti gustu...

6. Nadívané kuřecí kůže

Tohle jídlo je dá se říct dle zásad zero waste, to znamená vaření bez odpadu. Hlavní surovinu totiž tvoří řeznický odpad – kuřecí kůže. Ty důkladně omyjeme a naplníte nádivkou složenou z kuřecích jater, cibule, česneku, bílého chleba namočeného v mléce, vajíčka, petrželky, soli, pepře a špetky muškátového oříšku. Vložíme je do pekáčku, posypeme ještě grilovacím kořením a podlijeme vodou. Pekáč s nadívanými kůžičkami přikryjeme alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě čtvrt hodiny s alobalem a půl hodiny bez něj.

7. Chipsy z kuřecích kůží

Kuřecí kůžičky mohou posloužit také jako chipsy. Stačí je ostrým nožem nakrájet na menší kousky, posypat grilovacím kořením a dozlatova upéct v troubě rozpálené na 200 °C. Po vytažení z trouby je stačí natřít oblíbeným krémovým sýrem, ozdobit třeba jemným filátkem z pomeranče a můžete chuťovkou ohromit hosty.

8. Řízek z tlačenky

Netradiční úprava tlačenky pochází z rychlého občerstvení na fotbalovém stadiónu v Dobříši. Stačí vzít plátek tlačenky a obalit ho v trojobalu a lázeň ve vajíčku a ve strouhance ještě zopakovat. A pak stačí osmažit jako klasický řízek.

9. Polévka z taveného sýra

Tohle je rychlovka, třeba do kempu, když už se vám nechce ráno mazat tavený sýr na chleba. Využijte ho u oběda. Budete potřebovat: Jarní cibulku, dva trojúhelníčky taveného sýra, plátek šunky, máslo, vajíčko, sůl, pepř a vodu. Jak na to? Cibulku si nakrájejte najemno, nať si schovejte na zdobení. V rendlíku na másle zpěňte cibulku a přihoďte k ní tavený sýr. Počkejte až se rozpustí a přilijte tam vodu a dobře promíchejte. Osolte a opepřete. Mezitím si nakrájejte šunku na proužky. Polévku poté přes vidličku zahustěte jedním rozmíchaným vajíčkem. Asi po minutě vypněte sporák. Nalijte polévku na talíř, ozdobte proužky šunky a natí z cibulky.

10. Bábovka pro masožravce

Nudí vás už šišky sekané? Zkuste ji nacpat do bábovkové formy. Směs na sekanou můžete použít svoji oblíbenou, ale také ji můžete ozvláštnit nastrouhaným křenem. Na první vrstvu směsi položte čtyři uvařená vajíčka a přikryjte další vrstvou. Na tu položte nožičky párků a sterilované okurky a přikryjte poslední vrstvou. Poslední vrstvu uhlaďte s trouchou vody, aby se bábovka nepřipekla a nepraskla. Formu zakryjte alobalem a v troubě vyhřáté na 220 °C ji pečte asi tři čtvrtě hodiny. Po vyklopení naporcujte a podávejte třeba s bramborovou kaší.

11. Sushi z toastového chleba

Další úprava toastového chleba poslouží třeba jako svačina pro děti do školy. To se teď hodí. Můžete zkusit sladkou i slanou variantu. Toastový chleba zbavte kůrek a válečkem na těsto z něj uválejte placku. Na sladkou variantu pomažte plátek rozváleného chleba lískooříškovou pomazánkou, nebo třeba burákovým máslem, na kraj vložte banán nakrájený na čtvrtiny a třeba proužky kiwi, srolujte a nakrájejte na kolečka.

Slanou variantu můžete pomazat krémovým sýrem a plnit proužky okurky a mrkve nebo pomažte plátky napůl horčicí a pestem a doprostřed srolujte proužek paštiky a sýra.

12. Dršťková z kuřecích kůží

Ještě stále nemáte dost kuřecích kůžiček? Připravte si z nich třeba dršťkovou

Připomeňte si v galerii pondělní Láďovo menu z pořadu Prostřeno

Náš tip: Prohlédněte si v galerii některá z jídel, uvařených podle Láďových receptů: 

Fotogalerie - Šílenosti Ládi Hrušky

Ukázat 7 fotografií

 

Recepty k tomuto článku