Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Pamatujete na roksová lízátka? Kulatá dobrota stála 40 haléřů, vyrábí se dodnes a prodává za 4 koruny
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty

Zářila všemi barvami, výjimečná byla svým plochým kulatým tvarem, a hlavně barevnými obrázky na bílém pozadí. Každá barva měla trochu jinou chuť a navíc se dala olízat téměř až do průhledna. Také vás u nich lákalo okousat barevný okraj a bílou část, aby vám zbyl jen obrázek?

Lízátka dob minulých

Lízátka patří snad k nejoblíbenějším dětským sladkostem a jen stěží najdete dítě, které by je nemilovalo. Lízátka se žvýkačkami, práskacím práškem nebo ve tvaru píšťalek sice v předrevolučních dobách neexistovaly, i tak ale byla nabídka lízátek za socialismu poměrně bohatá.

Pokud jste v té době patřili ke generaci, která si ničila zoubky chroupáním tvrdé cukrové hmoty, určitě vzpomínáte na plochá oválná lízátka různých barev v průhledném obalu s obrázky z pohádek nebo podlouhlé karamelky na špejli s kravičkou na obalu, které se tak hrozně lepily na zuby. K populárním lízátkům ovšem patřila i ta roksová.

S třešní, jablkem nebo růžičkou?

Pokud vám nic neříkal název, určitě vám napověděla úvodní fotka. Typický pro ně byl tvar kruhu, barevný rámeček a bílý střed, v němž byly různé barevné obrázky. A děti se pak předháněly, zda ukořistily to s kytkou, třešněmi, citronem nebo třeba obličejem, což zní možná z pohledu dospělého trochu morbidně. Vyráběly se ve více velikostech, přičemž malé stálo podle pamětníků pouhých 40 haléřů a velké 1,20 Kč.

Cukrovinka tvrdá jako skála

Ačkoli mnozí roksová lízátka považují za retro cukrovinku spjatou s minulým režimem, podobné sladkosti se vyrábějí téměř po celém světě. Populární jsou hlavně ve Velké Británii, v angličtině se nazývají rock a vypadají trochu jinak. Tvrdé cukrovinky mají obvykle podobu barevných tyčinek nejčastěji s mátovou příchutí.

Tyto tyčinky se prodávají vcelku nebo v podobě bonbónů (nebo u nás slavných lízátek) se vzorem uprostřed – tedy vlastně tyčinek nakrájených na plátky. Název odkazuje k tvrdosti bonbonů, jsou totiž tvrdé skoro jako kámen nebo skála.

Lízátka nebo tyčinky?

Slavným reprezentantem těchto cukrovinek jsou i známé Candy Canes - bílo-červená lízátka ve tvaru Santovy hole, které jsou v Americe jedním ze symbolů Vánoc. I tyto tyčinky měly u nás svou obdobu – v minulosti rovněž oblíbenou cukrovinku tzv. benátovou tyčinku, která ovšem měla ovocnou příchuť. Známá byla i pod mnoha dalšími názvy, říkalo se jí třeba špalek, štangle, cuckláda nebo právě roksové lízátko či tyčinka

Chutnají jako kdysi

Roksová lízátka jsou jednou z mála cukrovinek, které nejen, že se vyrábějí dodnes, ale stále vypadají a chutnají jako kdysi. I když najdou se i škarohlídi, kteří tvrdí, že ta chuť už zkrátka není taková, jakou si pamatují z dětství. A také už nestojí 40 haléřů jako kdysi, ale 4 Kč, což je na dnešní dobu i tak poměrně příznivá cena. A hlavně, děti je i přes záplavu moderních lákavých sladkostí zbožňují stále.

Náš tip: Pokud si potrpíte na sladké, upečte si třeba tyto sněhové pusinky podle našeho videoreceptu. Nemusíte s nimi čekat až do Vánoc.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více