Smetanové brambory pana šéfkuchaře

Petra Benesova Kuchařka: Petra Benesova

Bramborová jídla 6 názorů

Suroviny

2 kg brambor
1 l smetany 30%
25 g soli
pepř dle chuti
máslo na vymazání pekáče
Recept si zatím oblíbilo 26 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Syrové brambory nastrouháme na slabé plátky. Ve velké míse smícháme smetanu se solí a pepřem (případně další surovinou), nasypeme nastrouhané brambory a řádně promícháme. Poté směs vyklopíme na máslem vymazaný pekáč, zarovnáme a pečeme v troubě rozpálené na 160°C cca 90 minut.

  2. Dají se jíst hned (a jsou skvělé), ale pokud chceme mít krásný talíř, tak pro oko je nejlepší je nechat ztuhnout a pak krájet třeba na kostičky nebo jiné tvary a pak teprve ohřát.

Poznámka

Recept jsem vyprosila od šéfkuchaře naší restaurace, protože jsem se do této přílohy úplně zbláznila. Kombinace surovin je naprosto dokonalá. Samozřejmě je toto základ, který se dá různě obměňovat nebo doplňovat např. bylinkami, kmínem, česnekem, cibulí, apod.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 423 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Smetanové brambory pana šéfkuchaře

  • Navir Navir

    Persica: :-D:-D:-D:yes:

    Odpovědět

  • Persica Persica(neregistrovaná)

    Skuste ještě přidat čerstvé houby (rostou!) a umřete blahem :-p

    Odpovědět

  • evula evula

    Dnes jsem vyzkoušela a jsou moc dobré.Jen asi nejsou s tou smetanou úplně dietní, ale to nikdo nesliboval, já vím;-). Líbí se mi právě v této strohé podobě, to z nich dělá parťáka k jakémukoli masíčku. Ty obohacené už se blíží - česky řečeno - k francouzským bramborám (jsou to evidentně příbuzní gratinu)

    Odpovědět

  • jarda jarda(neregistrovaná)

    Tohle dělala moje maminka už před několika desítkami let a teď z toho děláte nějaký překvapivý recept?
    A co třeba překvapit receptem na chléb namazaný máslem? Nebyl by?:-)

    Odpovědět

  • Zdeberuska Zdeberuska(neregistrovaná)

    Mňááám, a takhle ještě s česnečkem, to je lahoda! <3

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    Mám rád a dělám. Má to ještě další jména, jsou to klasické brambory au gratin, nebo zcela česky gratinované brambory provedené naprosto klasicky bez přidaných vymyšleností.
    Dobré tak, že si je rádi dáváme samotné. Zasloužený bod už je tam. :-K

    Odpovědět

Tématické fráze: smetanové brambory recepty z brambor brambory ve smetane syrové brambory se smetanou brambory se smetanou smetanové brambory nejlepší nejlepší smetanové brambory recepty brambory bramborové recepty sýrové brambory na smetaně recept na smetanové brambory smetanové brambory podle šéfkuchaře recept na brambory recepty se smetanou brambory na smetaně recept smetanove brambory nejlepší brambory zapečené brambory se smetanou gratinované brambory recept od šéfkuchaře smetanový brambor

Zapomněl/a jsem heslo