Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na minutovou drobenku do zásoby? V mrazáku vydrží dlouho a budete ji mít připravenou na každé pečení
Zdroj: Toprecepty

Drobenky je ozdobou mnoha koláčů bez ohledu na to, zda jsou malé kulaté, na plech, ve tvaru bochánku, z kynutého či křehkého těsta. Během chvilky z obyčejného koláče udělá něco výjimečného. Chcete-li si usnadnit práci, udělejte si jí při nejbližším pečení víc a pak si uskladněte na později. 

Drobenka vylepší každý moučník

O drobence neboli žmolence by se dalo říct, že je takovým sladkým zázrakem. Hodí se na různé druhy koláčů i buchet, a to nejen na ty kynuté. Posypat jí můžete i záviny nebo třeba bublaninu a v dezertu crumble má dokonce hlavně roli, neboť spodní těsto chybí. Každému moučníku dodá na křupavosti a obohatí ho i o další chutě. Díky drobence pak konečný moučník krásně voní máslem a někdy i kořením, které se rovněž do drobenky mnohdy přidává. 

Co znamená 2:1:1?

Příprava drobenky není nijak složitá, stačí vlastně jen smíchat pouhé tři základní ingrediencemouku, cukr a máslo. Důležité je však zvolit správný poměr, aby měla drobenka tu správnou konzistenci. V případě drobenky je zkrátka třeba se řídit touto formulkou 2:1:1, která znamená jediné – na dva díly mouky dejte jeden díl másla a jeden díl cukru bez ohledu na to, jaké množství připravujete.

Úplně striktně se ale tímto pravidlem řídit nemusíte a případně je můžete trochu upravovat – třeba na koláč s hodně šťavnatým a kyselým ovocem je lepší přidat trochu cukru a také mouky, aby se vám drobenka úplně nerozmočila. Pokud byste do drobenky přidávali kromě mouky i mastnější ingredience jako třeba ořechy, uberte zase tuk

Jak udělat drobenku a jak ji skladovat?

Když už se do přípravy drobenky vrhnete, je lepší si udělat rovnou větší množství. Mít doma zásobu této sladké směsi, která se na koláči promění v křupavou dokonalost, se zkrátka vyplatí.

Nebudete se muset zdržovat její přípravou v případě, že byste zrovna nestíhali, navíc budete připraveni na případ, že byste náhodou třeba veškeré máslo použili do koláče a na drobenku by vám už nezbylo.

To, že lze drobenku uskladnit na později, je ostatně i dobrá zpráva pro ty, kteří nikdy nemají odhad a často se jim stává, že jí udělají až moc. A jak tedy drobenku připravit a uchovávat

  • Použijte například 200 g mouky, 100 g cukru a 100 g másla. Na drobenku je nejvhodnější hrubá nebo polohrubá mouka, drobenka se však dá udělat i z mouky hladké, jen už nebude tolik křupavá.
  • Mouku lze případně nahradit mletými ořechy, rozmixovanými sušenkami nebo i zbytky starších sladkých moučníků (třeba mazanců nebo vánoček), kokosem čí mákem. Použít se ovšem dá i krupička nebo nasekané ovesné vločky.
  • Cukr je možné dát krupicový, krystal i moučkový – s posledním jmenovaným už ale drobenka tak nekřupe. Místo běžného bílého cukru lze použít i tmavý třtinový nebo kokosový, s nimiž opět bude drobenka chutnat trochu jinak (lehce karamelově nebo bude mít kokosový nádech).
  • Tuk se dá použít do drobenky klidně i jakýkoliv rostlinný, třeba kokosový, není to s ním ale úplně ono. Chcete-li udělat  luxusní drobenku, neobejdete se bez másla. To používejte studené, abyste vytvořili opravdu žmolky a ne jen mazlavou hroudu.
  • Drobenku můžete dochutit například vanilkovým cukrem, skořicí, ale třeba i perníkovým kořením. Na méně chuťově výrazný koláč bez ovoce se hodí také citronová kůra
  • Všechny suroviny je při přípravě drobenky nutné rychle promnout mezi prsty, aby vznikly větší žmolky. Drobenka hlavně nesmí být moc sypká
  • Přebývající drobenku můžete uložit do dobře uzavíratelných plastových krabiček nebo sáčků a uchovávat v mrazáku. Tam by měla vydržet až 2-3 měsíce, pokud bude dobře skladována a nedostane se do ní vlhkost. 
  • Po vyjmutí z mrazáku stačí drobenku jen chvíli nechat při pokojové teplotě. Během chvilky je připravena k použití. 

Náš tip: Drobenkou dosladíte i tento vynikající letní ovocný koláč podle našeho video receptu. Pokud zrovna nemáte rybíz, klidně použijte jiné ovoce.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více