Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hned několik restaurací a kaváren z různých koutů naší vlasti bylo nominováno do soutěže Interiér roku. Posezení v těchto podnicích oceníte nejen po gastronomické stránce, ale ještě v nich potěšíte svého ducha a oko. Z těchto restaurací se vám zkrátka ani nebude chtít domů.

Soutěž Interiér roku ukazuje zajímavé vnitřní prostory

Soutěž Interiér roku vznikla v roce 2015 se záměrem soustředit se na samotné interiéry. Od té doby každý rok odborná porota oceňuje výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty nebo interiérovými designéry, a to v devíti kategoriích. 

Kromě soukromých interiérů se soutěž zaměřuje i na ty veřejné, a tedy i na kavárny, restaurace a hotely. Do soutěže se každý rok zapojují interiéry dokončené ve sledovaném období. Ve úterý 14. 5. 2024 byli vyhlášeni vítězové již devátého ročníku soutěže, a to za rok 2023. A kdo se v kategorii restaurací nejlépe umístil?

Vítězem je šumperský Hotel Perk

Vítězem kategorie Veřejný interiér I, do níž patří právě kavárny, restaurace a hotely, se stal šumperský Hotel Perk společně s hotelovou restaurací. Funkcionalistická budova je jednou z nejvýraznějších staveb Šumperka a ideálním místem na dovolenou a východiskem pro výlety do Jeseníků. Rekonstrukce, jejímž autorem je MgA. Lucie Koldová, měla za cíl připomenout původní prvorepublikovou atmosféru. 

Nová kavárna na Hlavním nádraží

Do finále se probojovala rovněž nová kavárna Foyer Café ve Fantově budově, tedy v původní budově pražského Hlavního nádraží, jejímž architektem byl Josef Fanta. Ta přibyla k původní vyhlášené Fantově kavárně a byla vybudována v bývalé čekárně pro cestující I. a II. třídy.

Právě její výzdoba byla zcela poničena, když dráhy sál překlenuly dalším stropem, aby vybudovaly nové kanceláře. Vše tak muselo být vytvořeno zcela nové. Součástí oceněného projektu byly i další sály a prostory překrásné secesní nádražní budovy, které si nyní můžete prohlédnout v rámci komentovaných prohlídek. 

Další zajímavé pražské podniky

Do soutěže Interiér roku bylo nominováno v příslušné kategorii celkem 32 interiérů, z nichž devět bylo pražských. Z těch, co nepostoupily do finále, je zajímavá rovněž restaurace Marie B, která se nachází v domě U Zeleného stromu patřícímu Židovské obci, který už více než 30 let čeká na rekonstrukci.

Zážitková restaurace s otevřenou kuchyní Marie B je novým projektem sítě Ambiente. Zajímavé na ní je, že nemá menu a kuchaři připravují jídla ze surovin, které v ten den mají zrovna k dispozici.  

Za návštěvu určitě stojí i další z nominovaných kaváren, a sice Kofínno v bývalé továrně Waltrovka, která vás naláká nejen na působivý interiér, ale i na výběrovou kávu, skvělá vína a vynikající pokrmy z lokálních surovin.

Na fotografie zajímavých kaváren a interiérů se můžete podívat v naší fotogalerii

Náš tip: Atmosféru jako v kavárně si můžete udělat i doma. Třeba, když si upečete větrník na plech podle našeho receptu. 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více