Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úsporná kuchařka Ministerstva práce a sociálních věcí nabízí mnoho receptů. Třeba i na perník.
Zdroj: Toprecepty.cz

Chlebová buchta s čokoládou, čočkové karbanátky, tuňáková pomazánka... Tyhle a další recepty můžete najít v dokumentu s názvem „Úsporná kuchařka“, který vydalo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Kuchařka je k dispozici na webu pro všechny zdarma a tak jsme i my nakoukli, co se v ní skrývá.

Kuchařka od úředníků

Úsporná kuchařka není žádnou novinkou, Ministerstvo práce a sociálních věcí ji vydalo už v roce 2018. Ale nedávno se recepty z kuchařky opět začaly probírat. Možná v souvislosti s vyššími cenami potravin.

Každopádně „Úsporná kuchařka“ má naučit lidi, jak lépe využívat potraviny, které mají doma, a jak minimalizovat množství vyhozeného jídla. Dokument, který vznikl ve spolupráci se Slezskou diakonií, Institutem cirkulární ekonomiky nebo projektem Zachraň jídlo, má pomoci lidem se naučit, jak nakupovat s rozmyslem, plánovat jídelníčky, skladovat potraviny správným způsobem a využívat zbylé ingredience k přípravě dalších jídel.

Kuchařka, nabízející přes padesát receptů, je zaměřená nejen na klasické české pokrmy, ale také na jídla, která jsou rychle hotová a nezaberou moc práce. Vybrali jsme z publikace pár receptů, které nás zaujaly nejvíce. Posuďte sami. 

Polévka za půl hodiny

Polévky jsou u nás velmi oblíbené, proto nemohou chybět ani v kuchařce z MPSV. Připravit si tak můžete například drožďovou. Bude vám na ni stačit: 72 g čerstvého droždí, 1 cibule, 1 lžíce sádla, 3 mrkve, 1 petržel, 1/2 celeru a sůl. 

Postup je snadný a zvládne ho i nezkušený „kuchař“. Cibuli oloupejte, pokrájejte nadrobno a osmahněte na sádle. Přidejte droždí a pražte společně, až se na pánvi vytvoří škraloup. Mezitím si do polévkového hrnce nalijte studenou vodu a osmahlé droždí s cibulkou do ní vmíchejte. Směs uveďte do varu. Podle chuti přisolte.

Mrkev, petržel a celer očistěte, omyjte a nakrájejte na menší kostičky. Vložte do vroucí polévky a vařte pod pokličkou na mírném ohni asi 30 minut, dokud není zelenina zcela měkká.

Čočkový karbanátek

Jako hlavní chod si podle „Úsporné kuchařky“ můžete připravit třeba čočkové karbanátky. Přílohou mohou být vařené brambory, ale lépe se určitě hodí kaše z nich. Na přípravu karbanátků si podle ministerstva stačí nachystat: 1 hrnek čočky, 1 kg brambor, 2 vejce, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, strouhanku, sůl, pepř, majoránku, olej na smažení, mléko do bramborové kaše a kousek másla nebo rostlinného tuku. 

Postup opět není složitý. Nejprve uvařte čočku doměkka a poté ji rozmixujte na kaši. Přidejte vajíčka, česnek, dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Na rozehřátém oleji nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibulku, kterou následně přidejte do čočkového těsta. Vytvořte karbanátky, obalte je ve strouhance a zlehka osmahněte na rozpáleném oleji.

Bramborovou kaši zvládnete hravě. Brambory oškrábejte, propláchněte studenou vodou a vkládejte ideálně do vroucí osolené vody. Vařte doměkka. Uvařené brambory rozšťouchejte s trochou tuku, přidejte ohřáté mléko a vymíchejte v kaši.

Hrníčkový perník

Pokud si chcete užít jídlo se vším všudy, nesmí chybět ani dezert. Úsporná kuchařka doporučuje bezpracný perník. Na ten budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek krystalového cukru, 1 prášek do perníku, 1 lžíci kakaa, 1/4 hrnku oleje, mléko dle potřeby a marmeládu či džem dle chuti (nemusí být). 

Proč se tento perník jmenuje bezpracný, dokazuje postup jeho přípravy, i to, že jde vlastně o hrníčkový recept. Nejprve promísíte kypřicí prášek a mouku, pak přidáte další suroviny a vypracujete řidší těsto, nalijete ho na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečete. Po vychladnutí můžete perník podélně rozříznout a promazat marmeládou nebo džemem podle vaší chuti.

Domácí rohlíky 

Zdá se vám, že cena pečiva neustále stoupá? Upečte si domácí rohlíky! Potřebujete: 500 g hladké mouky, 60 g másla/rostlinného tuku, 200 ml vody, 1 lžičku cukru, 2 lžičky soli, 10 g droždí, 1 vejce, trochu mléka a mák jako posyp.

Nejprve dejte mouku do mísy, přidejte sůl a promíchejte. Udělejte důlek a do něj nalijte teplou vodu s cukrem a droždím. Poté udělejte ještě malinký důlek vedle na máslo (nebo rostlinný tuk), které jste rozehřáli.

Nechte chvilku vzejít kvásek a zadělejte, dejte na teplé místo kynout asi na hodinu. Po vykynutí dejte na vál a rozkrojte na menší stejné kousky. Vyválejte slzu nebo trojúhelníček a rolujte odshora dolů, čímž vznikne krásný rohlíček.

Dejte na plech, nechte trochu nakynout, a pak potírejte vejcem s mlékem a posypte mákem. Pečte dozlatova v předem rozehřáté troubě (cca 180 stupňů, s mřížkou uprostřed).

Náš tip: Jak na dobré rohlíky se dozvíte i v našem video receptu:

Zdroje informací:

avcr.cz - Plýtvání jídlem: více než miliarda tun potravin se každý rok vyhodí

mpsv.cz - Úsporná kuchařka  

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více