Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
18. 5. 2024 Historie a zajímavosti
Spisovatelka Karolina Světlá na nás sice z dobových portrétů hledí přísně, ale tato dáma si ve skutečnosti získala srdce obyčejných venkovanů v Podještědí, kde trávila hodně času. Život místních lidí pro ni byl inspirací a jejich příběhy pak literárně zpracovávala. Kromě toho také ráda ochutnávala místní speciality.
Karolina Světlá měla ráda Podještědí
Nejmenovala se ani Karolina, ani Světlá. Pseudonym později zvolila po neteři Karolině a po vesnici Světlá v Podještědí, rodišti svého muže. Narodila se v roce 1830 jako Johanna Rottová do bohaté česko-německé pražské rodiny, kde se dbalo na patřičné vzdělání včetně znalosti jazyků a hry na klavír.
Její život výrazně ovlivnili dva muži. Prvním byl učitel hudby Petr Mužák, za kterého se provdala a který ji přivedl do vlasteneckých kruhů. Tím druhým byl básník Jan Neruda, s kterým prožila bouřlivé milostné vzplanutí, i když zřejmě jen platonické.
Jediná dcera Boženka zemřela ve třech měsících a únikem od reality tak pro Johannu, resp. Karolinu, bylo psaní povídek a románů. A jako inspirace jí sloužily příběhy lidí ve Světlé v Podještědí, kam jezdila na celé léto. Zajímala se o místní tradice a na talíři měla regionální pokrmy.
Mohlo by vás zajímat
V Praze byla zvyklá na vydatné obědy
Karolina Světlá byla v Praze zvyklá na jídla, která v bohatých domácnostech připravoval personál. Kuchyně 19. století nesla výrazné stopy bavorské a rakouské gastronomie. K tomu přispěla i Magdalena Dobromila Rettigová, která do své kuchařky čerpala recepty právě odtud.
Pokrmy byly tehdy vydatné, bohaté na cukry a tuky. Nejdůležitějším jídlem dne byl oběd, který se často skládal ze zahuštěné polévky, dušeného či pečeného masa s omáčkou, jako příloha se servírovaly brambory nebo knedlíky.
Mohlo by vás zajímat
V Podještědí se jedlo skromně
Jídelníček chudého kraje na úpatí Ještědu a na Liberecku obecně se odlišoval od toho, na co byla spisovatelka zvyklá z Prahy. Lidé tam byli zvyklí vařit z toho, co si sami vypěstovali a vykrmili v chlívku.
Vařily se samozřejmě polévky, a to husté. Známá je třeba podještědská cibulačka, do které se kromě velkého množství na kolečka nakrájené cibule přidávaly i kousky brambor a zeleniny.
Zapomenout nesmíme na kyselo, polévku z brambor, cibule a hub s chlebovým kváskem, zahuštěnou smetanou a rozkvedlaným vejcem.
Sváteční polévkou pak byla lišácká drůbková. Jak napovídá název, šlo vlastně o kaldoun, doplněný o na másle orestované houby – lišky.
Mohlo by vás zajímat
Carapanda a camprat
Mezi levná jídla z brambor na Liberecku patřily také carapanda či camprat. A co si pod tím máme představit? Carapanda se připravovala ze strouhaných brambor, které se orestovaly na rozpáleném sádle, zalily horkým mlékem a dusily do změknutí, podávala se s kysaným zelím.
Camprat je takový trhanec z bramborového těsta s moukou a vejcem. Camprat si můžete připravit podle tohoto receptu.
Mohlo by vás zajímat
Fleky se zelím a sladké kuře
Oblíbené byly také fleky se zelím, kdy se čerstvé zelí nakrájelo nadrobno, orestovalo na sádle, ochutilo a smíchalo s uvařenými fleky.
A taky si připomeneme jeden masový pokrm, kuře (v tehdejší době spíš slepice) na tymiánu. Slepice se pomalu podusila s tymiánem a zalila sladkou švestkovou omáčkou.
Podještědí Karolině Světlé přinášelo klid a únik před problémy. Proto tam tak ráda jezdila, povídala si a stolovala s místními lidmi.
Náš tip: Pokud máte chuť na nějaké tradiční jídlo, vyzkoušejte podle našeho video receptu staročeskou couračku.
Zdroje informací:
karolinasvetla.cz: Po stopách Karoliny Světlé
agrovenkov.com: Regionální kuchařka
cesky.radio.cz: Soutěž Vaří celý Liberec hledá typické jídlo z Podještědí
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Božena Němcová neuměla moc vařit, pravidelně dostávala jídlo od přátel, bez piva se neobešla a měla ráda i rum
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelníček šlechty 19. století: K snídani stačil jen hrnek kávy, oblíbeným předkrmem byli šneci, na čtyři porce jich bylo třeba 48
Slavné české kuchařské knihy: Podle Rettigové, Sandtnerky i Kejřové se učily vařit a péct celé generace
Okénko do historie: Cibule se dříve používala jako všestranný lék, afrodisiakum i prevence cholery