Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V současné době máme k dispozici nespočet druhů čajů. Čaje jsou naprosto běžným zbožím a přesně tak je i konzumujeme. Není to však tak dávno, kdy byly čaje považovány spíše za zázračné lektvary, které se užívaly hlavně pro léčebné účely. Jaké jsou tedy zdravotní přínosy čajů, které běžně pijeme?

Oolong čaj

Pití čaje oolong aktivizuje v těle enzymy, které významným způsobem snižují hladinu tuků v krvi. Tento druh čaje je také bohatý na niacin, který napomáhá celkové detoxikaci organismu, a antioxidanty, které primárně zabraňují vzniku zubního kazu.

Černý čaj

O černém čaji se všeobecné ví, že je bohatý na kofein. Méně známá je skutečnost, že černý čaj obsahuje silné antioxidanty, které snižují hladinu cholesterolu. Černý čaj je tak doporučován jako prevence kardiovaskulárních onemocnění – studie dokázaly, že pití 3 šálků černého čaje denně snižuje riziko cévní mozkové příhody o 21%!

Zelený čaj

Zelený čaj je významným zdrojem katechinů, které mají antioxidační, antivirové a antibakteriální účinky. Nepřekvapí, že Japonce, největší konzumenty zeleného čaje na světě, příliš netrápí vysoký krevní tlak, kardiovaskulární choroby, ani nádorová onemocnění. Jeden šálek zeleného čaje denně snižuje riziko vzniku těchto zdravotních problémů až o 10%! Zelený čaj je také velmi vhodným nápojem při redukčních dietách, neboť napomáhá hubnutí.

Bílý čaj

Bílý čaj stejně jako zelený čaj obsahuje katechiny, které bojují proti rakovinnému bujení i vzniku kardiovaskulárních onemocnění. V Americe je dokonce bílý čaj používán jako jeden z léčebných prostředků v prevenci recidivy u žen s rakovinou prsu.

Heřmánkový čaj

Heřmánek se jako léčivo používá od nepaměti. Antioxidanty obsažené v heřmánkovém čaji bojují proti nádorovému bujení a jsou prevencí diabetu. Heřmánek také podporuje zdravý zrak, správnou funkci ledvin a navíc působí pozitivně na nervový systém.

Echinacea čaj

Čaj z tradiční léčivé byliny severoamerických Indiánů významně podporuje obranyschopnost organismu proti infekcím i některým virům a bakteriím. Čaj z Echinacei tak rychle zatočí s rýmou, nachlazením, bolestí v krku i kašlem.

Zázvorový čaj s citronem

Zázvor a citron – toto jedinečné duo významně podporuje činnost imunitního systému a je účinnou zbraní proti bakteriálním infekcím. Čaj ze zázvoru a citronu je natolik silný, že dokonce dokáže zničit bakterie salmonely.

Komentáře

woman woman

14. 10. 2016 10:15

Myslím, že když už o čaji, tak tam rozhodně chybí LAPACHO.
http://www.woman-today.cz/products/lapacho/:-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více