Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Veganské stravování má řadu zdravotních výhod. Především jím výrazně snížíte příjem nasycených tuků, cholesterolu, pesticidů a hormonů ve své stravě, nemluvě o jeho humánní stránce. Mohlo by se zdát, že vynechání veškerých potravin živočišného původu může mít za následek nedostatečný příjem živin, zejména minerálů, jako je železo. Proto vám přinášíme seznam potravin rostlinného původu, které jsou bohatým zdrojem nejen železa, ale i dalších živin:

1. Kešu oříšky

Kešu oříšky jsou bohaté na železo, bílkoviny, hořčík a vitamín B6. Díky svému složení podporují trávení a harmonizují krevní tlak. Výborně se hodí do salátů, dezertů a polévek. Vyrobit si z nich můžete i domácí ořechové máslo.

 

2. Quinoa

Quinoa je superpotravina bohatá na železo, hořčík, draslík a vitamíny skupiny B. Navíc obsahuje řadu silných antioxidantů a všech 9 esenciálních aminokyselin. Konzumace quinoi tak zlepšuje funkci imunitního systému, vitalitu i psychické zdraví.

 

3. Spirulina

Pouhá jedna lžička této výživově bohaté zelenomodré řady vám poskytne 11% doporučené denní dávky železa, 8% doporučené denní dávky bílkovin a 3% doporučené denní dávky hořčíku.

 

4. Špenát

Špenát je jedním z nejlepších přírodních zdrojů železa a navíc obsahuje velké množství vitamínu C. Špenát má silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, prospívá očím i svalům, reguluje krevní tlak a zpomaluje projevy stárnutí.

 

5. Hořká čokoláda

I pochutnáním si na čokoládě můžete prospět svému zdraví. Čokoláda s minimálně 70% kakaa je výborným zdrojem nejen železa, ale i hořčíku, mědi, zinku a manganu.

 

6. Čočka

Čočka se výborně hodí do salátů, polévek, lívanců i do slaných koláčů. Díky této luštěnině do svého těla dostanete spoustu železa, vlákniny, vitamínu B, bílkovin a hořčíku. Výhodou čočky je i nízký obsah kalorií a nulový tuk a cholesterol.

 

7. Chia semínka

Tato zázračná semínka jsou přímo napěchována důležitými minerály, omega 3 mastnými kyselinami, vitamíny skupiny B i vlákninou. Navíc jsou univerzální, takže je určitě použijete při přípravě nejrůznějších pokrmů.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více