Radim rád experimentuje, tak doma vyrobil zálivku na salát: Nyní jeho firma FerMato vyrábí 70 tisíc lahviček ročně
4. 10. 2024 Rozhovory a reportáže
Zálivka na salát je věc, na kterou má každý svůj vlastní fígl. Radim Stráník se ovšem rozhodl, že pro ty, kteří si poradit neumí, nebo nemají čas a chuť něco vymýšlet, vyrobí produkt z fermentovaných rajčat, který bude do salátu „šmakovat“ každému. Pro Toprecepty.cz prozradil, jak se jeho úmysl vydařil a s jakými překážkami se musel potýkat.
Objevování chutí
Někdo by si mohl říct, že zálivka na salát je jednoduchou záležitostí. Smícháte ve správném poměru olej s octem, přidáte sůl či cukr, dle své chuti a máte hotovo. Určitě se takto dá postupovat a mnozí to doma nedělají jinak. Radim chtěl ovšem vymyslet něco nového, k čemuž ho přivedla jeho láska k jídlu a experimentování.
„Hrozně mě baví objevování nových chutí a fermentování je v tom naprosto skvělé. Zároveň jsem vždy bojoval s dokonale dochucenou zeleninou, kterou mám rád, ale občas mě nudila,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz.
Mohlo by vás zajímat
Gastronom samouk
Vzdělání v oblasti gastronomie ovšem Radim neměl. „Pouze, jak říkávám, jako domácí chemik. Pokusy a omyly. Moje gastronomická škola je moje láska k jídlu,“ směje se. Proto od začátku na všechno přicházel sám. „Prošlapal jsem několik slepých cestiček. Nejnáročnější období bylo, když jsem ještě vše musel dělat sám, protože jsme negenerovali tolik obratu, aby to uživilo zaměstnance,“ vzpomíná Stráník který, stále chodí do své původní práce, kde se zabývá automobilovým inženýringem.
„Po práci jsem balil do noci objednávky, abych je ráno mohl zanést na Zásilkovnu. Pak v pět ráno vstávat, abych nastavil e-shop, odvézt děti do školky, a pak do práce. A tak pořád dokola,“ popisuje Radim. Dlouho se to však podle jeho slov nedalo vydržet. Měl ale brzy štěstí na první zaměstnance.
Firma se rozrostla
Dnes Radim zaměstnává na hlavní pracovní poměr pět lidí, plus velké množství zkrácených úvazků a brigádníků. Ve výsledku to vypadá tak, že se denně na provozovně objeví zhruba 8-9 lidí.
Ti mají na starost primárně výrobu produktů společnosti FerMato, jejíž název pochází z anglického FERmented toMATO, tedy fermentované rajče. „Mimo zálivky vyrábíme sečuánské chilli oleje, ochucené soli, dlouze fermentované chilli omáčky a pomalu kvašené orleánské octy,“ vysvětluje Stráník.
Na suroviny, které používá jeho společnost na výrobu, dbá velmi svědomitě. „Většinu roku se nám daří shánět skvělá rajčata z okolních skleníků, zároveň jsme nedávno rozjeli spolupráci s naším dodavatelem zázvoru a česneku, který dostává vratky rajčat ze supermarketů kvůli jejich nestandardní velikosti nebo přezrálosti. Což je pro nás naopak výhodou,“ vysvětluje Radim pro Toprecepty.cz.
Jak produkt vzniká
„Rajče obsahuje velké množství přírodního glutamátu. Když jej k tomu necháte zkvasit, tak tuto vlastnost ještě posílíte. No a glutamát je jedna z aminokyselin, která nám navodí příjemný pocit lahodnosti. Jde o pátou chuť umami,“ vysvětlil Radim pro Toprecepty.cz. „My používáme trochu cukru na nakopnutí počáteční fermentace. Ale jinak to s ním nepřeháníme. Já jsem totiž jinak velký fanda kyselých chutí a kyselejší rajčata mi vůbec nevadí,“ říká Stráník.
Nejdůležitější je zákazník
Nejprodávanější zálivkou je podle něj rozhodně klasická rajčatová. V těsném závěsu za ní jsou bazalka a citron. Pro gurmány vyrábí ještě příchutě chilli, shiitake a červená řepa. Ročně firma vyprodukuje zhruba 70 000 lahviček, které Radim rád prezentuje i na všemožných food festivatech.
„Pro nás je největší ocenění nadšení našich zákazníků a jejich návrat k nám poté co jim chutnalo,“ říká Stráník s tím, že konkurence se zatím neobává. „Upřímně si myslím, že trh se zálivkami je u nás tak bídný, že nám pouze stačí dělat poctivý a chutný produkt, který je bez chemie,“ dodává.
Pokud se budete chtít s Radimem a jeho výrobky potkat, máte možnost 9.11., kdy v Národním zemědělském muzeu od 10:00-18:00 proběhne Zimní Apetit piknik.
Jak vypadá fungování společnosti FerMato zjistíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit zálivku na klasický rajčatový salát:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Josef Maršálek představil tradiční srílanské sušenky „kokis“, podávané výhradně k čaji. Jsou krásně křehké a voní dálkami
Kvašená zelenina je snadnou variantou nakládání. Kromě zelí a okurek báječně chutnají i fermentované papriky, cibule nebo ředkvičky
Náš život s celiakií: Bezlepkový chléb děláme už jedině podle Josefa Maršálka. Naše Áňa jiný ani nechce
Přečtěte si Zobrazit více
Radim rád experimentuje, tak doma vyrobil zálivku na salát: Nyní jeho firma FerMato vyrábí 70 tisíc lahviček ročně
Sýrová pomazánka podle ČSN: Za pár korun lze připravit rychlou a jednoduchou večeři i báječné pohoštění na oslavu
Pozor na bedly! Některé mohou být jedovaté, jiné jsou nejedlé, všímat si musíme hlavně jednoho znaku