Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Káva se stala naší platbou - je to jediný produkt, který nám umožňuje přežít v Sierra Nevadě. Objednat

Podle prastarých tradic s hlubokým respektem k zákonům přírody a Matce Zemi pěstuje původní indiánská komunita Arhuacos v Sierra Nevadě de Santa Marta organickou / bio / kávu, aniž by používala moderní techniku nebo chemické prostředky, což dnešní trh čím dál více oceňuje

Asdrubal Torres rodák ze Sierra Nevady z oblasti Birwa je jedním z 778 pěstitelů kávy, kterou produkuje pod přísnými ekologickými protokoly, aby splnil podmínky pro označení BIO káva.

Jak vysvětluje Asdrubal, " naše káva se stala součástí života Arhuaců, jsme původními obyvateli Sierra Nevady, naše filosofie znamená harmonizace s přírodou, necháváme vše růst přirozenou cestou. Naše poslání je dbát na rovnováhu světa a soulad s přírodou, se všemi živými bytostmi, proto nepoužíváme žádné postřiky ani hnojiva, která by mohla poškodit živé organismy.

Na druhé straně vidíme, že BIO produkty se stávají módním trendem, ale pro nás je to samozřejmost, je to naše kulturní tradice, kterou nás naučili naši předkové."

Tím se tato káva řadí do kategorie speciálních káv a stává se stále vyhledávanější nejen v Kolumbii, poptávka po ní roste a to ze tří podstatných aspektů: místem původu, pěstitelských podmínek a velmi výrazné chuti.

Nabízí se káva, jejíž přidaná hodnota spočívá v podporování prastarých indiánských komunit, každým šálkem této jedinečné kávy se kupující podílí na zlepšení životů indiánů kmene Arhuacos.

Proč je káva v Sierra Nevadě de Santa Marta tak specifická?

Kávové oblasti v departamentech Magdalena, Cesar a Guajira v severní části Kolumbie jsou součástí unikátního horského ekosystému, který je považován díky výšce 5775 m n.m. za nejvyšší pobřežní pohoří na světě, místem světového dědictví v neposlední řadě také organickou rezervací.

Podmínky pěstování kávy jsou výhradně závislé na klimatických faktorech. Pozitivně působí v dané oblasti fenomén El Niňo, díky kterému se v hlubokých údolích ranní vláha vypařuje, dále kondenzuje v mračna, která odpoledne v podobě deště spadnou zpět na strmé svahy hor / někde až v úhlu 80´ /, kde zavlaží keře kávovníků, které rostou ve stínech původních stromů.


 

Káva se sklízí jedenkrát ročně ve výšce od 800 m n.m. až po 1600 m n.m. v období mezi říjnem a prosincem, čímž se odlišuje od zbytku Kolumbie, kde je sklizeň 2x ročně.

To vysvětluje, proč káva ze Sierra Nevady má intenzivnější aroma, výraznější ovocno-čokoládovou chuť, vyváženou kyselost a větší velikost zrna.

Objednat

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie