Jak naložit s hromadou vajec, která vám zbydou po Velikonocích: Připravte si tlačenku, pomazánku nebo chlebíčky
20. 4. 2025 Vaření
Velikonoce jsou období, kdy se české domácnosti doslova zaplaví vejci natvrdo. Barvíme je, rozdáváme koledníkům, vyrábíme kraslice. Výsledkem je, že máme doma víc vařených vajec než kdykoli jindy během roku. I když se to zpočátku zdá jako dobrá zpráva, velmi rychle přichází otázka: co s nimi teď?
Vejce, kam se podíváš
Po pomlázce zůstává v lednicích po celé republice jeden společný pozůstatek, hromada natvrdo vařených vajec. Proto často přemýšlíme, co s nimi dál, vyhodit je by totiž byla velká škoda. Naštěstí existuje spousta chutných a jednoduchých způsobů, jak je šikovně využít v kuchyni.
Mohlo by vás zajímat
Osvědčené klasiky
Toprecepty.cz nabízí deset tradičních českých pokrmů, ve kterých se vařená vejce uplatní na jedničku.
Vajíčková pomazánka
Český pomazánkový král. Nastrouhaná vejce, máslo, majonéza, hořčice, trochu pažitky nebo cibulky – a máte mazací zázrak, který chutná skvěle na rohlíku i vekách. Skvělý recept najdete třeba tady.
Obložené chlebíčky
Bez vajíčka si je skoro nejde představit. Ať už na šunkovém základu, vlašském salátu nebo s hermelínem, plátek natvrdo vařeného vejce je povinná výbava. Pro někoho je zase nejlepší volbou v lahůdkářství chlebíček s polovinou vejce a majonézovým přelivem. Připravte si ho snadno podle toho receptu.
Skotská vejce
Poctivá domácí sekaná, uvnitř schované celé vejce, to je sytá klasika, kterou zná snad každý. Na řezu vypadá dobře, chutná ještě líp a dobře se i ohřívá. Snadnou přípravu zvládnete během pár chvil i díky tomuto receptu.
Plněná vejce
Překrojená vejce, do nichž vrátíte žloutek smíchaný s hořčicí, majonézou a kořením. Skvělé jako pohoštění na stůl nebo chuťovka k večeři. S trochou šunky nebo sardelové pasty, fantazii se meze nekladou. Tuto skutečnou klasiku, která se v českých domácnostech objevuje dlouhé desítky let, připravíte podle receptu zde.
Zapečené brambory
Zbylé vařené brambory a vajíčka smícháte, přidáte trochu smetany nebo sýra, šoupnete do trouby a máte teplou večeři jako dělanou. Když si dáte víc práce, přidáte i kousky uzeného nebo plátky vepřového, cibuli a třeba zelí, můžete nakrmit rodinu i pohostit návštěvu. Jak na netradičnější verzi, se dozvíte v tomto receptu.
Vaječná tlačenka
Retro delikatesa, která stále patří v mnoha rodinách k oblíbeným pokrmům. Tlačenka, připravená z natvrdo uvařených vajec, šunky nebo salámu, majonézy či sterilované zeleniny, to vše zalité ochucenou želatinou má spoustu fanoušků. Vyzkoušejte si ji doma také, recept najdete právě zde.
Vajíčkový salát
Majonézový salát, kde hlavní roli hrají na kousky nakrájená natvrdo uvařená vejce. Připravit ho můžete s cibulí, hořčicí, jarní cibulkou nebo kouskem kyselé okurky. Vynikající jako svačina, nejlépe s čerstvým pečivem. Rychle a snadno ho zvládnete podle tohoto receptu.
Koprová omáčka
Tahle česká klasika se tradičně podává buď s vařeným hovězím, nebo právě s vejcem natvrdo a bramborami. Ideální pro milovníky jemně nakyslých chutí. Navíc, pokud si připravíte koprovku třeba podle toho receptu, může si být jisti, že neskončíte u jedné porce a vajec k ní sníte opravdu hodně.
Čočka s vejcem
Jednoduché, vydatné a výživné jídlo. Dušená čočka ochucená octem a cibulkou, k tomu natvrdo vařené vejce a ideálně ještě kyselá okurka,to je rychlá a levná večeře. Přípravu zvládnete snadno podle receptu zde, a kdyby vám vejce nestačilo, nebojte si ještě ohřát párek a přidat si ho na talíř.
Špenát s vejcem
Další typická česká kombinace – dušený špenát, brambory a k tomu vejce natvrdo. Jednoduché, výživné, ideální i jako bezmasý oběd. Snadnou přípravu zvládne každý, například podle tohoto receptu, navíc máte možnost ukázat všem odpůrcům špenátu, že se dá uvařit skvěle a chutně.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit pštrosí vejce, obdobu těch skotských.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více