Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Szegedinský guláš: Vydatné jídlo s kysaným zelím skvěle zasytí, pro dokonalou chuť je důležité přidat správné koření
Zdroj: Toprecepty, Colombo65

Máte chuť na pořádné jídlo? Szegedinský guláš neboli oblíbený segedín je důkazem, že skvělý pokrm můžete přichystat poměrně snadno. Hodí se na jakýkoliv výjimečný den i na víkend.

Segedínský guláš

Když se řekne guláš, většina z nás si představí hustý, kořeněný pokrm s vůní papriky a cibule, podávaný s čerstvým chlebem nebo houskovým knedlíkem. Mezi mnoha variantami tohoto oblíbeného jídla má zvláštní místo tzv. szegedinský guláš, někdy také hezky domácky označovaný jako segedín. Přestože název odkazuje na maďarské město Szeged, ve skutečnosti má tento pokrm poněkud spletitý původ. 

Zajímavostí je, že v samotném Maďarsku byste szegedinský guláš hledali marně. Podle populární Kuchařky mistra gurmána od Elkeho Magyara pochází pokrm z roku 1846, kdy spisovatelé József Székely a Sándor Petőfi v Budapešti obědvali v hostinci Komló kert. Hospoda ale téměř neměla jídlo, a tak jim vrchní nabídl zbytek z vařeného kysaného zelí a zbytek z vepřového perkeltu. Jídlo jim chutnalo, a proto si ho tam Petőfi příště objednal zase a číšníkovi řekl, že chce „Székely-káposzta“, v překladu Székelyovo zelí. To je jedna z několika variant verzí příběhu.

Ať už ale název a jídlo vzniklo jakkoli, v české kuchyni se segedín rychle zabydlel a stal se jedním z nejoblíbenějších vydatných jídel, které spojuje chuť kysaného zelí, šťavnatého vepřového masa a smetany.

Jaké maso na segedín

Silná vůně a výrazná chuť segedínu z něj dělají hlavně jídlo pro chladnější dny. Kysané zelí dodá pokrmu potřebnou svěžest a lehkou nakyslost, smetana vše zjemní a maso dodá sílu. Je to přesně ten typ jídla, který se hodí k dlouhému obědu s rodinou nebo přáteli. Podává se s knedlíkem a často i se sklenkou piva.

Pro maso je ideální se vydat do osvědčeného řeznictví. Na segedín se hodí tučnější vepřové, díky kterému získá guláš tu správnou chuť

  • Ideální je vepřová plec, plecko neboli ramínko. Má totiž nejlepší poměr tuku a svaloviny.
  • Skvělou variantou je také vepřový bůček či tučnější krkovice.

Variantou je také kombinace bůčku a plecka

Kysané zelí

Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…

Jak připravit szegedinský guláš

Pro 6-8 porcí potřebujete: 1 kg vepřového masa (kýta, plecko), 2 sáčky kysaného zelí (v Brně a okolí - Tuřanského), 2 cibule, 250 ml kysané smetany, mletou papriku, bobkový list, nové koření, sůl, hladkou mouku a mléko.

Jak na to? Vepřové maso nakrájejte na kostky, na oleji zpěňte najemno nakrájenou cibulku, přidejte maso, 2 lžíce mleté papriky a krátce orestujte. Poté podlijte sklenkou vody a duste, až je maso skoro hotové.

Přidejte překrájené kysané zelí včetně jeho láku, nové koření, bobkový list, sůl a duste asi 30 minut. Ve 2 dcl mléka rozmíchejte lžíci hladké mouky, a ještě lehce povařte. Na konec vmíchejte zakysanou smetanu a podávejte s knedlíkem.

Náš tip: Přichystejte si výborný segedínský guláš podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku

Související obsah