Szegedinský guláš: Vydatné jídlo s kysaným zelím skvěle zasytí, pro dokonalou chuť je důležité přidat správné koření
13. 5. 2025 Vaření
Máte chuť na pořádné jídlo? Szegedinský guláš neboli oblíbený segedín je důkazem, že skvělý pokrm můžete přichystat poměrně snadno. Hodí se na jakýkoliv výjimečný den i na víkend.
Segedínský guláš
Když se řekne guláš, většina z nás si představí hustý, kořeněný pokrm s vůní papriky a cibule, podávaný s čerstvým chlebem nebo houskovým knedlíkem. Mezi mnoha variantami tohoto oblíbeného jídla má zvláštní místo tzv. szegedinský guláš, někdy také hezky domácky označovaný jako segedín. Přestože název odkazuje na maďarské město Szeged, ve skutečnosti má tento pokrm poněkud spletitý původ.
Zajímavostí je, že v samotném Maďarsku byste szegedinský guláš hledali marně. Podle populární Kuchařky mistra gurmána od Elkeho Magyara pochází pokrm z roku 1846, kdy spisovatelé József Székely a Sándor Petőfi v Budapešti obědvali v hostinci Komló kert. Hospoda ale téměř neměla jídlo, a tak jim vrchní nabídl zbytek z vařeného kysaného zelí a zbytek z vepřového perkeltu. Jídlo jim chutnalo, a proto si ho tam Petőfi příště objednal zase a číšníkovi řekl, že chce „Székely-káposzta“, v překladu Székelyovo zelí. To je jedna z několika variant verzí příběhu.
Ať už ale název a jídlo vzniklo jakkoli, v české kuchyni se segedín rychle zabydlel a stal se jedním z nejoblíbenějších vydatných jídel, které spojuje chuť kysaného zelí, šťavnatého vepřového masa a smetany.
Mohlo by vás zajímat
Jaké maso na segedín
Silná vůně a výrazná chuť segedínu z něj dělají hlavně jídlo pro chladnější dny. Kysané zelí dodá pokrmu potřebnou svěžest a lehkou nakyslost, smetana vše zjemní a maso dodá sílu. Je to přesně ten typ jídla, který se hodí k dlouhému obědu s rodinou nebo přáteli. Podává se s knedlíkem a často i se sklenkou piva.
Pro maso je ideální se vydat do osvědčeného řeznictví. Na segedín se hodí tučnější vepřové, díky kterému získá guláš tu správnou chuť.
- Ideální je vepřová plec, plecko neboli ramínko. Má totiž nejlepší poměr tuku a svaloviny.
- Skvělou variantou je také vepřový bůček či tučnější krkovice.
Variantou je také kombinace bůčku a plecka.
Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…

Jak připravit szegedinský guláš
Pro 6-8 porcí potřebujete: 1 kg vepřového masa (kýta, plecko), 2 sáčky kysaného zelí (v Brně a okolí - Tuřanského), 2 cibule, 250 ml kysané smetany, mletou papriku, bobkový list, nové koření, sůl, hladkou mouku a mléko.
Jak na to? Vepřové maso nakrájejte na kostky, na oleji zpěňte najemno nakrájenou cibulku, přidejte maso, 2 lžíce mleté papriky a krátce orestujte. Poté podlijte sklenkou vody a duste, až je maso skoro hotové.
Přidejte překrájené kysané zelí včetně jeho láku, nové koření, bobkový list, sůl a duste asi 30 minut. Ve 2 dcl mléka rozmíchejte lžíci hladké mouky, a ještě lehce povařte. Na konec vmíchejte zakysanou smetanu a podávejte s knedlíkem.
Náš tip: Přichystejte si výborný segedínský guláš podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vybrat hovězí zadní maso. Co se hodí na tatarský biftek a co na minutky
Hovězí maso zadní má více kvalitní svaloviny, jen malé množství šlach, tuku a vaziva. Je charakteristické libovostí. Kvalitní hovězí maso z mladých… Číst více
Kombucha, čajová tibetská houba: Jak se o ni starat a jak ji konzumovat
Kombucha je lehce perlivý fermentovaný nápoj z oslazeného černého nebo zeleného čaje. K fermentaci je využívána symbiotická kolonie kvasinek a… Číst více
16 receptů na snadná minutková jídla: Do půl hodiny budete mít uvařeno
Mezi nejznámější minutky z restaurací se řadí zejména různé druhy masa připravované na pánvi, nejčastěji ve formě medailonků, plátků nebo nudliček.… Číst více
Raut na Plese jako Brno: Pohlreich, ústřice, šneci, růžová čokoláda, sushi i makronky. Nuda v jídle určitě nehrozila
Ples jako Brno je každoročně přehlídkou nejen… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Vepřová játra v minutkové úpravě jsou křehké a chutné jídlo
Vepřová játra jsou kvalitní a poměrně levná surovina s mnoha možnostmi využití. Kromě paštik a knedlíčků do polévek z nich můžeme připravit i… Číst více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Taky patří čína z kuřecího masa s rýží k vašim… Číst více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Připravte si čínské placičky, směs masa… Číst více
Roštěná à la Stroganoff: Šťavnaté a křehké maso chuťově ladí s kyselou omáčkou. Šmrnc dodá závěrečné flambování
Roštěná à la Stroganoff je pokrm pocházející z… Číst více
Ladislav Špaček poradil, jak se chovat na plese: Lepší je se navečeřet doma a hlídat alkohol, říká odborník na etiketu
Plesová sezona odstartovala a nastal tak čas… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více