Jak na dokonalé indické sabji? Dušená zelenina voní aromatickým kořením a na přípravu je snadná
18. 5. 2025 Vaření
Indická kuchyně je u nás poměrně oblíbená, nicméně většinou si při zmínce o ní vybavíme pokrmy jako tikka masala, butter chicken nebo samosa. Specialita sabji je ale neméně populární a v Indii dokonce běžnější než výše zmiňovaná jídla.
Sabji - pokrm obyčejných Indů
Sabji nebo také sabzi v hindštině znamená zelenina, zároveň se tak ale říká místním jednoduchým zeleninovým pokrmům, které jsou jednou z tradičních indických specialit.
Zatímco pokrmy jako chicken tikka masala jsou populární hlavně v restauracích mimo Indii (zejména ve Velké Británii), sabji je běžnější a tradičnější součást každodenní domácí kuchyně obyčejných Indů, kteří se stravují spíše vegetariánsky. Jde zkrátka o prosté domácí jídlo, podávané často jako součást každého hlavního jídla (oběda či večeře).
Mohlo by vás zajímat
S vůní koření
Obecně se tak říká osmahnuté a pak podušené zelenině ochucené aromatickým indickým kořením, které jí dodává typickou chuť. Nejčastěji se používá římský kmín, kurkuma, zázvor, mletý koriandr, hořčičné semínko, pískavice, chilli nebo rovnou směs garam masala či speciální koření zvané asafoetida.
Koření se nejprve osmaží na olej, což je postup označovaný jako tadka neboli temperování. Jde tradiční techniku používanou právě v Indii, při které se celé koření krátce osmahne v oleji nebo ghí, aby se uvolnily esenciální oleje. Díky tomu pak získá pokrm výraznější chuť a vůni.
Dva hlavní druhy sabji
Sabji se podává na dva způsoby, jimž se říká suchý a mokrý. Suchý způsob vylučuje přidání jakékoli tekutiny, takže pokrm neobsahuje téměř žádnou omáčku, zatímco mokrá varianta obvykle obsahuje rajčata a připomíná husté zeleninové kari.
To je i důvod, proč se místo názvu sabji můžete v restauracích setkat s označením jako zeleninové curry nebo zeleninová směs.
Mohlo by vás zajímat
Z různých druhů zeleniny
V sabji můžete najít různé druhy zeleniny, obvykle se přidávají brambory, mrkev, hrášek, zelené fazolky, květák či dýně. Vzhledem k tomu, že sabji znamená prostě a jednoduše zelenina, existují různé druhy tohoto pokrmu, jež mají své vlastní názvy.
Setkat se tak můžete třeba se specialitami aloo gobi (brambory a květák), bhindi masala (okra) nebo baingan bharta (lilek). Jako příloha se k sabjí podávají tradiční placky indické kuchyně, jako jsou naan a čapátí. Může se ale servírovat i s rýží nebo se naopak může servírovat jako příloha k masovým pokrmům.
Vynikající sabji s bramborami a lilkem
Sabji je ideálním odlehčeným pokrmem pro jarní a letní dny, pokud tedy máte rádi aromatické koření indické kuchyně, určitě je vyzkoušejte. Třeba to s bramborami, lilkem a mrkví podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 125 ml oleje nebo ghí, 200 g cibule nakrájené nadrobno, 5 prolisovaných stroužků česneku, 1 lžíci mletého zázvoru, 2 zelené chilli papričky vcelku, 60 g zelené papriky nakrájené na kostičky, 1,5 lžičky soli nebo podle chuti, 1 lžičku papriky, 1,5 lžičky římského kmínu, 1,5 lžičky mletého koriandru, 1/2 lžičky kurkumy, 1/2 lžičky chilli vloček, 250 g rajčat (mohou být i z konzervy), 120 g mrkve nakrájené na plátky, malý lilek nakrájený na kostičky (cca 200 g), 600 g brambor oloupaných a nakrájených na kostičky, 80 g hrášku, pokud chcete, 3 polévkové lžíce sušené pískavice a čerstvý koriandr na ozdobu.
- V hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli a osmažte ji do sklovita. Přidejte zázvor, česnek, chilli, papriku a zbylé koření. Smažte asi 2 minuty.
- Pak přidejte všechnu nakrájenou zeleninu - rajčata, brambory, hrášek, mrkev a lilek. Snižte teplotu, přiklopte pokličkou a nechte zeleninu dusit, dokud nebude měkká - asi 30-40 minut.
- Když je zelenina hotová, vmíchejte do ní sušenou pískavici. Hotové sabji ozdobte čerstvým koriandrem a podávejte
Náš tip: Jiný známý indický čočkový pokrm dal můžete uvařit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více