Hamburská pečeně: Levnější alternativa svíčkové z vepřového masa je efektní díky mozaice z kyselých okurek a kousků mrkve
9. 7. 2025 Vaření
Milujete svíčkovou? Slavná specialita české kuchyně se správně připravuje z hovězího masa, omáčka z kořenové zeleniny se ale báječně hodí i k masu vepřovému. Jen se pak tomuto pokrmu neříká svíčková, ale hamburská pečeně. V jejím případě ovšem nejde jen o výměnu masa. Výjimečná je i specifickým špikováním.
Podoba s klasickou svíčkovou
Svíčková je jedním z oblíbených pokrmů podávaným při svátečních příležitostech. Je tradiční součástí svatebního menu, v některých rodinách ji připravují na Vánoce a nedělnímu obědu dodá přímo slavnostní atmosféru. Obvykle o ní mluvíme jako o svíčkové omáčce, nicméně správný název pokrmu zní hovězí svíčková pečeně.
Právě tento nejlepší a nejdražší kousek hovězího masa dal celé specialitě její název, a to navzdory tomu, že se svíčková dnes na její přípravu ani nedoporučuje a častěji se dělá z hovězího zadního.
Mohlo by vás zajímat
Když se hovězí vymění za vepřové
Nevýhodou přípravy pokrmu z hovězího masa je dlouhé pečení, díky němuž zajistíte, aby bylo maso dokonale měkké a šťavnaté. Pokud ovšem netrváte na dodržování původních receptur a nejste vzhledem ke svíčkové úplní puristé, můžete hovězí vyměnit za vepřové.
Výhodou je, že je jeho příprava rychlejší, maso je měkčí a vás vyjde levněji. Když se u svíčkové vymění hovězí za vepřové, nejde již o klasickou svíčkovou – takový pokrm je znám jako hamburská pečeně. Má totiž pár ingrediencí navíc.
Speciální špikování
Obvykle se na ni používá vepřová kýta, ale klidně můžete zvolit i šťavnatější krkovičku. V každém případě je pak třeba maso prošpikovat kousky slaniny nebo špeku, což se dělává i u svíčkové. V případě hamburské se ovšem navíc přidává i kyselá okurka a kousky mrkve nebo dokonce párků či jiné uzeniny (např. šunky), které vytvoří navíc na řezu masa působivou mozaiku a ještě dodají pokrmu další chuťový rozměr.
Jak hamburskou omáčku dochutit
Aby hamburská připomínala svíčkovou, je třeba použít na omáčku kořenovou zeleninu, která zajistí tu správnou chuť. Příprava se vlastně nijak neliší od pečení klasické svíčkové – maso se upeče se zeleninou nakrájenou na kousky, poté se vyjme a z upečené zeleniny se připraví vydatná hustá omáčka intenzivní zeleninové chuti, kterou je nakonec třeba zjemnit smetanou. Nejlepší je ta ke šlehání, jež zajistí tu nejlepší krémovou konzistenci.
Hamburská pečená vepřová kýta
Chuť omáčce samozřejmě dodává i tradiční koření, jako je bobkový list, pepř, nové koření, někdy i tymián. Omáčka by měla mít lehce nakyslou pikantní chuť, kterou můžete dodat prostřednictvím citronové šťávy, v některých receptech se objevuje i bílé víno. A s čím hamburskou pečeni podávat? Nejlepší je s houskovým knedlíkem, chcete-li ji dodat ještě svátečnější ráz, můžete zvolit luxusnější karlovarský. A jak tedy na ni?
Budete potřebovat: 1 kg vepřové kýty (možno použít i plec), 2 kyselé okurky, 1 párek, 3 mrkve, 1/2 celeru, 1 petržel, 1 malou cibuli, 100 g slaniny, 3 kuličky nového koření, 6 kuliček celého pepře, 3 bobkové listy, 100 ml smetany ke šlehání 33 %, 1 lžíci hladké mouky, 1 lžičku hořčice, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžičku cukru, 1 lžíci másla, 1 lžíci oleje a sůl (dle potřeby).
- Maso prošpikujte nakrájenými okurkami, částí slaniny a párkem.
- V kastrolu rozehřejte olej a lžíci másla, přidejte kostičky zbylé slaniny a nechte chvíli restovat. Přidejte nakrájenou zeleninu, najemno nakrájenou cibuli a všechno koření. Restujte asi 5 minut. Vložte maso a zprudka jej ze všech stran opečte. Podlijte vodou, přikryjte a duste.
- Měkké maso vyjměte, rozmíchejte mouku v trošce studené vody, přilijte k omáčce a zhruba 20 minut provařte.
- Nakonec vše zjemněte smetanou, dochuťte citronem, cukrem, můžete přidat 1 lžičku hořčice a omáčku rozmixujte dohladka. Můžete ji případně i propasírovat, aby byla ještě jemnější.
- Maso nakrájejte na plátky a servírujte s připravenou zeleninovou omáčkou a houskovým či karlovarským knedlíkem.
Náš tip: Klasickou hovězí svíčkovou si můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více