

Kapr na houbách s vlašskými ořechy – rodinný recept sokolnického rybáře
Suroviny
- 2–4 porce kapra
- cca 20 půlek vlašských ořechů
- velkou hrst žampionů nebo sušených hub
- sůl
- pepř mletý
- kmín
- 50 g sádla
- 50 g másla
- citron
- bílé víno
Postup přípravy receptu
Z porcí kapra odstraníme páteř a žebra. Porce prořízneme co 2 – 3 mm až ke kůži. Při prořezávání ucítíme křupnutí. To se přeruší drobné kostičky a nevadí pak při konzumaci. Porce osolíme, opepříme, okmínujeme a dáme odležet.
Ořechy oloupeme, jádra pěkně na půlky. Dále si připravíme buď žampiony nebo, pokud žampiony nemáme, tak sušené houby. Žampiony nakrájíme na plátky. Pokud máme sušené houby, tak tyto namočíme.
Před přidáním k rybě namočené houby slejeme a necháme okapat. Citron důkladně omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Na každou porci přijde půlka kolečka.
Máslo a sádlo v poměru 1:1 rozpustíme na pánvi, vložíme odležené porce kapra a podlijeme vínem. Pod pokličkou dusíme asi 5 -7 minut. Po té porce obrátíme, mezi porce nasypeme ořechy a houby.
Na rybí porce dáme půl kolečka citronu. Nyní bez poklice pomalu pečeme do úplného vypaření vína.
Jak píše autor, sokolnický rybář......víno vytáhne z kapra rybinu a dodá masu nádhernou chuť....
Přílohu doporučuje hranolky a zapíjet zbylým vínem.
Poznámka od kuchařky
Zdroj – rodinný recept rybáře ze Sokolnice poblíž Brna - http://www.rybari-sokolnice.ic.cz/soubory_ryby/04%...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kapr na houbách s vlašskými ořechy – rodinný recept sokolnického rybáře
-
zuzun: jejda, já to nemyslela, jako že mi něco vytýkáš, prostě jsem dovysvětlila
, víš jaká by to byla nuda, kdyby všem chutnalo úplně totéž? To by pak bylo vše jak na povel: tohle ti musí chutnat, tohle nesmí
:-
Dnes jsem dostal parádního amurka, určitě s ořechy zkusím -
Spagi, ja to nemyslela jako kritiku, ale kdyz me se ho nedostava, tak po nem slintam. Ale treba tomu hnusnymu tuku na nem se vyhybam obloukem :D. Muj tata kapra taky nema rad, ale je to z lenosti, kvuli kostem. Uz jsem jedla mensi ryby plny minikosticek a slak me moh' trefit, takze kapr v tomhle ohledu je taky pro me ok. Na druhou stranu losos je losos...i uzeny...i tepelne neupraveny v sushi. Ale toho muzu mit kdykoliv, a pak ta koleda o Vanocich me nakazuje mit kapra kdyz je to mozny ;)) takze u nas to byvalo taky tak, kdyz jsem byla doma, kureci rizecky i kapr:)
-
Jříku,recept se mi moc líbí
Kapr je u nás oblíbený,máme ho i během roku,takže určitě bude i podle tohoto receptu
-
Nám kapr nevadí, jíme ho i během roku, takže mám uloženo, vypadá to dobře
-
zuzun: důvod nahrazení je jednoduchý, u nás ve velké rodině ho jím jen já. Ale já si ho udělám pro sebe, a je to
-
To je zradylko!!! To bych si dala i ted, a to jsem nacpana! Ingredience mnamozni, a pritom nekomplikovana priprava. Byvam prekvapena, ze chce nekdo kapra nahrazovat. Tady jen tezko lze kapra sehnat, lidi ho tu nejedi, protoze ho proste moc neznaji. Kdyz se nekde objevi, je prasecky drahej. Ale kdyz jsem doma na navsteve, mamka vzdycky vynda nejakyho z mrazaku. Strasne mi kapr chutna, a lidi v Cechach maji stesti, ze ho dostanou kdy chteji a za rozumnou cenu. Bod :)
-
spagetka - autor receptu ze Sokolnice na konci svého článku píše ....Lze takto připravit i amura,ale přátelé, není to už ono.......Tak nevím, zda losos či pstruh bude v tomto receptu lepší než kapr. Každé rybě ,,sluší" jiný recept. Autor u tohoto receptu doporučuje kapra. Píše, že je to jejich rodinný recept, který dělají léta. Tak je opakováním ,,vypilovaný".
Dělal jsem takhle kapříka poprvé a jen se po něm zaprášilo.
-
Jirko, to zní výborně. Co ty na lososa nebo pstroužka?