

Svíčková z vepřového
Suroviny 4-5 porcí
- libové vepřové maso (plec, kýta)
- sůl a mletý pepř
- 1 lžíce oleje + 2 lžíce másla
- uzená slanina
- 2 středně velké cibule
- 4 střední mrkve
- půl malého celeru
- 1 malý kořen petržele
- 2-3 lžíce cukru krystal
- 1 malý citron
- 2-3 bobkové listy (podle velikosti)
- 4-5 kuliček nového koření
- 10-12 kuliček pepře
- dvě špetky tymiánu
- cca 750 ml hovězího vývaru na podlití
- 1 kelímek (200-250 ml) smetany
- 1-2 lžíce polohrubé mouky + půl hrnku mléka
- kousek másla
- brusinky (zavařenina)
Postup přípravy receptu
Libové vepřové maso odblaníme, prošpikujeme, osolíme, opepříme a celé potřeme olejem. Pak jej dáme na chvíli do chladu a připravíme ostatní suroviny.
Očistíme kořenovou zeleninu a nakrájíme ji na malé kostičky. Totéž uděláme s cibulí. Citron dobře omyjeme a ostrouháme žlutou část kůry (tu odložíme na později) a citron oloupeme tak, aby na něm nebyly bílé zbytky kůry, a pokrájíme ho na silnější kolečka. Do čajítka, které používáme na koření, dáme pepř i nové koření a můžeme tam přidat i tymián. Bobkový list dávám volně do omáčky, ten se pak snadno vyndá.
V kastrolu opečeme do barvy na oleji maso a dáme ho stranou. Přidáme a trochu opečeme slaninu, pak přidáme máslo, a pokud je třeba, tak i trochu oleje a dáme opéct zeleninu. Kolečka citronu (malého) přidávám během dušení zeleniny, pomůže odvařit přípečky z masa na dně kastrolu. Během opékání přisypeme i připravenou cibuli, vše společně osmažíme, přidáme i cukr, který necháme v zelenině trochu zkaramelizovat. Podlijeme vývarem a dusíme – nejlépe pod pokličkou v troubě, až jsou maso i zelenina měkké. Podle potřeby můžeme během pečení podlít trochou horké vody.
Měkké maso vyjmeme, vyndáme bobkové listy i koření v čajítku, přidáme citronovou kůru a zeleninu důkladně rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud chceme mít svátečně hladkou omáčku, tak ji ještě propasírujeme přes cedník (ale je to myslím zbytečné, já to nedělám). Omáčku přivedeme k varu a přilijeme smetanu, dochutíme a jen necháme přejít varem.
Pokud není omáčka dost hustá, zamícháme do smetany (nebo do půl hrnku mléka) lžíci nebo dvě polohrubé mouky a pro jistotu lijeme do omáčky přes cedník, abychom ji měli pěkně hladkou. Pokud dáme dost zeleniny, omáčka je dost hustá i bez přidané mouky a hodí se tak i pro bezlepkovou dietu.
Zahuštěnou omáčku musíme provařit asi 10 minut a během toho dochutíme podle potřeby solí, cukrem nebo citronem (či octem). Podáváme s knedlíkem, nejlépe s klasickým kynutým nebo s karlovarským. Na talíř každému přidáme k pokrájenému masu, knedlíkům a omáčce i plnou lžičku brusinkového kompotu nebo brusinkové zavařeniny (Já brusinky ve špajzu nenašla, takže foto je bez brusinek).
Poznámka od kuchařky
Stejným způsobem se dělá svíčková omáčka i z hovězího masa.
Snažila jsem se přípravu omáčky popsat hodně podrobně, aby ji podle receptu dokázali uvařit i začátečníci.
Ale je tu tolik receptů na svíčkovou, tak jestli by další recept vadil, bez problémů ho smažu.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Svíčková z vepřového
-
Frantiska: Ten nápad, pojmenovat to "Vepřové na smetaně" jsem zvažovala taky, ale viděla jsem problém v tom, že vepřové maso na smataně se dá udělat i jinak, než s kořenovou zeleninou. Dva dny před tím jsem z mrazáku vytáhla zavakuovanou panenskou svíčkovou. Pustila při rozmrazování moc šťávy a na původně zamýšlenou minutku se mi to už nezdálo vhodné. Takže svíčková z panenské svíčkové bylo náhradní řešení. Děkuji za komentář a zdravím!
-
mata3636: Dík, že jste se podělila o svou zkušenost!
No s tou krkovičkou člověk nemůže nic zkazi, že, je to takové univerzální vepřové maso, a jde z něj udělat skoro všechno. To jste měla dobrý nápad s tou krkovičkou!
Moc zdravím!
-
MamlajdaD: stačí to správně pojmenovat Vepřové na smetaně a není žádný problém ani důvod "cítit se provinile", že se použili jiné suroviny :)
-
Nedávno som robila sviečkovú z krkovičky, bola krásna, chudá. Piekla som pomaly v rúre. Bola perfektná, mäso ako maslo, šťavnatá. A omáčka
-
MamlajdaD: máš úplnú pravdu, preto som dlho váhala, či sa k tejto "sviečkovej" (bravčovej) mám vôbec priznať...
-
magdalenka: No já jsem vždycky u takových jídel, které považuji za klasiku naší kuchyně, byla pro striktní dodržení surovin. Jen toho ptáka španěláka jsem si oblíbila i "rozstřeleného", ale vždycky z hovězího. Mám hovězí maso docela ráda. Ale nakonec mi to chutnalo i z vepřového (a jak jsem se olizovala!
) Ta omáčka má chuť vlastně úplně stejnou, jen to masíčko je trošku jiné (ale dobré). Kdysi jsem maso na svíčkovou i nakládala, ale v dobách dávných se v řeznictvích prodávalo maso i z krav pamatujících kolektivizaci a tak to bylo skoro nutné.
Měj se hezky a zdravím!
-
MamlajdaD: ja robím z bravčového "kvázi" sviečkovú často, aj "rozlietaných"vtáčkov. Zvykla som si, keď boli deti malé, hovädzie veľmi v láske nemali.
-
Juraj Horak: Děkuji za milý komentář!
Já jsem z vepřového dělala svíčkovou poprvé a můžu jen potvrdit, že je to zrovna tak dobré! Ale ptáka španěláka jsem zatím dělala jen z hovězího, ať už klasického, nebo i toho jak se říká "rozstřeleného", však víte. Chystám se na španěláka naplněného v mletém masu, je tu někde recept a já to musím vyzkoušet, jestli mi to bude držet pohromadě s tou náplní.
Ale možná zkusím i z jiného masa, jak píšete.
Zdravím!
-
I spanelskeho ptacka delam z ruznych druhu masa , super .
-
Ivana Ch: Děkuji za příznivý komentík.
Já jsem svíčkovou z vepřovky dělala poprvé, jinak vždy z hovězího (nebo králíka, kdysi i ze zajíce
), ale zachutnalo mi to, a určitě to zase někdy zopakuji. Tymián, jako jednu z "otužilých" bylin za oknem mám, ale nějak jsem si ani nevzpoměla jej použít.
Jela jsem v zajetých kolejích a ze zvyku jsem dala sušený. Když nezapomenu, tak příště dám také čerstvý tymiánek!
Moc zdravím!
-
Svíčkovou z vepřového masa máme moc rádi, tymián používám čerstvý