Suroviny
Porce: 4-5 porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 777 kJ / 903 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 18,87 g |
Tuky | 45,62 g |
Vláknina | 18,84 g |
Cholesterol | 90 mg |
Sodík | 291 mg |
Sůl | 0,65 g |
Sacharidy | 97,13 g |
Postup přípravy
Krok 1: Libové vepřové maso odblaníme, prošpikujeme, osolíme, opepříme a celé potřeme olejem. Pak jej dáme na chvíli do chladu a připravíme ostatní suroviny.
Krok 2: Očistíme kořenovou zeleninu a nakrájíme ji na malé kostičky. Totéž uděláme s cibulí. Citron dobře omyjeme a ostrouháme žlutou část kůry (tu odložíme na později) a citron oloupeme tak, aby na něm nebyly bílé zbytky kůry, a pokrájíme ho na silnější kolečka. Do čajítka, které používáme na koření, dáme pepř i nové koření a můžeme tam přidat i tymián. Bobkový list dávám volně do omáčky, ten se pak snadno vyndá.
Krok 3: V kastrolu opečeme do barvy na oleji maso a dáme ho stranou. Přidáme a trochu opečeme slaninu, pak přidáme máslo, a pokud je třeba, tak i trochu oleje a dáme opéct zeleninu. Kolečka citronu (malého) přidávám během dušení zeleniny, pomůže odvařit přípečky z masa na dně kastrolu. Během opékání přisypeme i připravenou cibuli, vše společně osmažíme, přidáme i cukr, který necháme v zelenině trochu zkaramelizovat. Podlijeme vývarem a dusíme – nejlépe pod pokličkou v troubě, až jsou maso i zelenina měkké. Podle potřeby můžeme během pečení podlít trochou horké vody.
Krok 4: Měkké maso vyjmeme, vyndáme bobkové listy i koření v čajítku, přidáme citronovou kůru a zeleninu důkladně rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud chceme mít svátečně hladkou omáčku, tak ji ještě propasírujeme přes cedník (ale je to myslím zbytečné, já to nedělám). Omáčku přivedeme k varu a přilijeme smetanu, dochutíme a jen necháme přejít varem.
Krok 5: Pokud není omáčka dost hustá, zamícháme do smetany (nebo do půl hrnku mléka) lžíci nebo dvě polohrubé mouky a pro jistotu lijeme do omáčky přes cedník, abychom ji měli pěkně hladkou. Pokud dáme dost zeleniny, omáčka je dost hustá i bez přidané mouky a hodí se tak i pro bezlepkovou dietu.
Krok 6: Zahuštěnou omáčku musíme provařit asi 10 minut a během toho dochutíme podle potřeby solí, cukrem nebo citronem (či octem). Podáváme s knedlíkem, nejlépe s klasickým kynutým nebo s karlovarským. Na talíř každému přidáme k pokrájenému masu, knedlíkům a omáčce i plnou lžičku brusinkového kompotu nebo brusinkové zavařeniny (Já brusinky ve špajzu nenašla, takže foto je bez brusinek).
Zveřejněno 27. 1. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svíčková z vepřového
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2LKz
Moje poznámka
Svíčková z vepřového
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2LKz
Nejnovější recepty
Hamburgery s „fejkovým” trhaným masem
Přidáno před 50 minutami
Čokoládový fondant
Přidáno před 3 hodinami
Zapečený květák s nivou, vejci a smetanou
Přidáno před 8 hodinami
Čočková polévka s batáty a mangoldem
Přidáno 28. 4. 2025 12:17
Chřestová polévka
Přidáno 28. 4. 2025 12:03
Rebarborovo-jogurtová zmrzlina
Přidáno 28. 4. 2025 11:53
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
pokorny.iv@email.cz před 21 minutami
Pampeliškový med
pavlina.smrzova@seznam.cz před 37 minutami
Nepečený jablečný dort
masarykoele před 1 hodinou
Rajčatová polévka
Kajkajak před 2 hodinami
Vajíčková pomazánka se sýrem
Slavista62 před 2 hodinami
Bramboračka se smetanou a sušenými houbami na maďarský způsob
Glapet před 3 hodinami
Teplý čočkový salát
TondaJ před 4 hodinami
Brokolicová polévka s vločkami
TondaJ před 4 hodinami
Vepřové kotletky s pepřovou omáčkou
prochajdam před 4 hodinami
Křehoučké jogurtové řízky
Kovisova před 5 hodinami
Suroviny:
maso vepřové,
pepř mletý,
olej,
slanina uzená,
cibule,
mrkev,
celer,
kořen petržele,
cukr krystal,
citron,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř,
tymián,
vývar hovězí,
smetana,
mouka polohrubá,
máslo,
brusinky
Komentáře (12)