Pozor na "falešná másla". Nenechte se nachytat nízkou cenou, tohle máslo není!
22. 10. 2025 Ostatní
Ceny másla v poslední letech výrazně stouply. V současnosti tak máslo běžně stojí kolem 60 Kč a levněji je seženete jedině v akci. Pokud se vám tedy stane, že v obchodě narazíte na nějaké podezřele levné máslo, podívejte se na jeho složení. Ne vše, co se za máslo vydává, totiž opravdu máslem je. Na co si tedy dát pozor?
Chuť másla nelze nahradit
Máslo je surovina, bez níž se při pečení neobejdeme, tedy pokud chceme péct poctivě a dodat těstu tu správnou chuť, vůni i křehkost, kterou margarín nikdy nenahradí. Namazané na pečivu chutná rovněž nejlépe a omáčkám dodá tu správnou jemnost. Chuti pravého másla se zkrátka nic jiného nevyrovná.
Tomu ale odpovídá i vyšší cena. V současnosti koupíte v obchodech máslo za cenu mezi 60 až 70 Kč. Ti, kteří chtějí ušetřit, si pak musí počkat, až bude ve slevě, pak jeho cena obvykle klesá na částku od 35 do 50 Kč. Občas ale můžete v obchodech narazit i na levnější máslo, které zrovna není v akci. Problém však je, že to, co si koupíte, vůbec nemusí být pravé máslo, ale pouze nekvalitní náhražka. Jak tedy pravé a dobré máslo poznat a čím se řídit při nákupu?
Mohlo by vás zajímat
Jaké máslo se prodává?
Máslo je čistě mléčný výrobek — konkrétně roztíratelný mléčný tuk, který vzniká stloukáním smetany. Podle české i evropské legislativy musí obsahovat 80–90 % mléčného tuku, nejvýše 16 % vody a do 2 % mléčných netukových látek (tedy laktózy, bílkovin a minerálních látek).
Česká másla mívají obvykle 82–86 % tuku, což je ideální rozmezí pro plnou chuť a správnou konzistenci. Jakmile je část mléčného tuku nahrazena rostlinným, výrobek už nesmí nést označení „máslo“ – i kdyby měl stejné procento tuku.
V českých obchodech narazíte na několik druhů másla, které se liší podle způsobu výroby a skladování:
- Čerstvé máslo – nejkvalitnější varianta, s trvanlivostí do 20 dnů od výroby, které nebylo zamrazené. Uchovává se při teplotě 4–8 °C a poznáte ho podle výrazné, smetanově mléčné chuti a vůně.
- Máslo (bez označení čerstvé) – má delší trvanlivost (35–60 dnů) a v obchodech je seženete nejčastěji. Může být i původně zmrazené – to se ale stává spíš u zahraničních másel. Ta česká jsou obvykle čerstvá. Teplota skladování je jako u čerstvého másla.
Co je stolní máslo?
U nás existuje i tzv. stolní máslo, jemuž se dříve říkalo „dvojka“ (neboli máslo druhé jakosti. Označuje se tak máslo, které bylo po vyrobení dlouhodobě skladováno v mrazu při minimální teplotě – 18 °C, klidně i dva roky od data výroby. Prodává se však maximálně 21 dnů od rozmrazení. Chuťově je mírně odlišné, může mít oxidovaný povrch a rozhodně se nehodí k opakovanému zamrazení.
Označení „stolní“ máslo se ovšem používá pouze v Česku, u zahraničních másel se původní způsob skladování často vůbec nedozvíte. Takže u nás klidně můžete sehnat máslo takto dlouho uchovávané v mrazáku, jen to již na obalu nezjistíte. Jediným vodítkem pak může být chuť, která již není tak čerstvá a svěží a smetanová. Nicméně třeba na pečení nebo na vaření se takové máslo bez problémů hodí.
Co už není máslo?
Při nákupu másla se nenechte zmást obalem připomínajícím máslo nebo tím, že je výrobek v regálu vedle jiných másel. Skutečné máslo musí být na obalu označeno jednoznačně jako „máslo“. Jakýkoliv jiný název signalizuje, že jde o směsný tuk nebo náhražku, ve které je část mléčného tuku nahrazena rostlinným (nejčastěji palmovým) olejem.
Takové výrobky mohou být levnější a snadněji se roztírají, ale s máslem mají společný jen vzhled. Mnohdy je ale jejich cena i podobná jako u pravého másla nebo dokonce vzhledem ke složení vyjdou vlastně dráž. To je třeba i případ "másla" zvaného AB, v němž sice nejsou konzervační látky a emulgátory, což se rovněž u některých výrobků stává, a obsahuje smetanu, kromě ní ale i rostlinné tuky.
Mohlo by vás zajímat
Máslo se zákysem
Pod názvem máslo lze u nás prodávat i výrobky s nižším obsahem tuku, např. 79 %, které obsahují výhradně mléčný tuk (žádné rostlinné tuky). Konkrétně jde o máslo se smetanovým zákysem, nazývané rovněž nedělní máslo. Jde o normální máslo ze sladké smetany, do něhož se přidává právě smetanový zákys. Právě ten zajišťuje máslu delší trvanlivost a dodává mu nakyslou chuť. Poznáte je také podle toho, že se lépe roztírá.
Jak je to s másly ze zahraničí
Podobná jsou i mnohá zahraniční másla, běžná hlavně ve Francii, Německu, Nizozemsku nebo Skandinávii, označovaná anglicky cultured butter. Ta se v současnosti často vyrábějí novou technologií, zvanou NIZO, která právě pochází z Nizozemska. Toto máslo se vyrábí ze sladké smetany s použitím mléčných kultur.
U zahraničních másel si navíc dávejte pozor na to, že často obsahují i sůl.
A rada na závěr.... Při nákupu se rovněž dívejte na velikost balení. Někteří výrobci totiž matou zákazníky tím, že prodávají menší balení (např. 150–200 g). Máslo tak sice stojí méně, pokud byste si ale koupili klasické 250g balení, už by tak výhodně nevyšlo.
Zdroje Informací: Akademiekvality.cz, Foodnet.cz, Pantrymama.com, Agroscope.admin.ch
Náš tip: Z kvalitního másla si můžete snadno upéct třeba tyto vynikající máslové sušenky podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více